Gotowanie  RSS
Potrawy na rodzinne spotkanie


Stół pełen przysmaków cieszy nie mniej niż prezenty pod choinką. Postaw na tradycyjne dania z nutą nowoczesności, a zadowolisz i teściów, i kuzynów.

Źródło: kobieta.interia.pl

Zapiekanka z topinamburu i ziemniaków z kozim serem


Topinambur jeszcze dość rzadko gości na naszych stołach. A warzywo to ma cenne właściwości obniża poziom cukru we krwi czy złego cholesterolu. Na początek wiec coś prostego - zapiekanka.

Źródło: kobieta.interia.pl

Sernik z bakaliowym musem


Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia albo ciasto na domowe pierniczki, a do tego jeszcze idealnie kremowy sernik. A może w tym roku warto przełamać tradycję odrobiną nowoczesności? Jeśli masz ochotę w tym roku upiec ciasta […]

Źródło: republikakobiet.pl

Kuchnia na cały tydzień


Pyszne dania dla całej rodziny.

Źródło: kobieta.interia.pl

Świąteczne inspiracje kulinarne

#zrodlo

Charakterystycznym punktem świąt Bożego Narodzenia oprócz choinki, kolęd i prezentów są wyjątkowe smaki i aromaty przygotowanych na tę okazję potraw. O ile menu wigilijne we wszystkich polskich domach wygląda podobnie, o tyle w kolejne dni świąt można się otworzyć na nowe smaki. Polacy słyną z przywiązania do tradycyjnego, postnego menu podczas Wigilii, ale już podczas […]

Źródło: republikakobiet.pl

Świąteczne pierogi ze szpinakiem


Wyjątkowo smaczne!

Tagi: Pierogi
Źródło: kobieta.interia.pl

Smakowe roladki twarogowe


Nietuzinkowa rolada będzie doskonałą przekąską na sylwestrowej czy karnawałowej zabawie.

Źródło: kobieta.interia.pl

Kulebiak z grzybami


Sposób przygo

Źródło: kobieta.interia.pl

Gęsie udka w porzeczkach


Tym daniem zaskoczysz gości!

Tagi: Oczy
Źródło: kobieta.interia.pl

Pieczeń po angielsku

#zrodlo

Smaczna i aromatyczna.

Źródło: kobieta.interia.pl

Rulon po staropolsku


Soczyste mięso z delikatnym farszem.

Tagi: Oczy, Mięso
Źródło: kobieta.interia.pl

Tuszka z owocami


Danie na wyjątkową okazję.

Źródło: kobieta.interia.pl

Ciecierzyca - kulinarną inspiracją


Ciecierzyca wydaje się pospolitym dodatkiem do dań kuchni wegetariańskiej. Zwykle stanowi bazę popularnej przekąski, jaką jest hummus. Jednak nowatorskie podejście do kulinariów sprawia, że ta roślina strączkowa jest gwiazdą światowej kuchni.

Źródło: kobieta.interia.pl

Marcepanowe święta


Nie tylko przyprawy korzenne, które nadają piernikowi aromatu, ale też marcepan - oto, co może posłużyć do przygotowania świątecznych słodkości. Jessica Meinhard zdradza, jak z wykorzystaniem tej migdałowej masy przygotować małe co nieco.

Tagi: Święta
Źródło: kobieta.interia.pl

Ciasto z gruszkami i makiem


Gruszki są bardzo wdzięcznym dodatkiem do ciast. Słodkie, pyszne, rozpływające się w ustach po upieczeniu. Lubią towarzystwo korzennych przypraw, dzięki którym zyskują znakomity aromat. Gruszki to doskonały dodatek do zimowych ciast. Ciasto z gruszkami znajdzie z pewnością wielu amatorów.

Tagi: Ciasto, Usta, Doda
Źródło: kobieta.interia.pl

Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe?

#zrodlo

W kuchni Andrzej Polan pokazał jak zrobić idealne ciasto drożdżowe. – Drożdże potrzebują pożywienia, a pożywieniem jest na pewno nieduża ilość cukru – wyjaśnił. Jak prawidłowo zrobić rozczyn? Kucharz pokazał swoje ulubione wypieki z ciasta drożdżowego. Jak przekształcić klasyczne ciasto drożdżowe w półfrancuskie?

Tagi: Ciasto
Źródło: kobieta.interia.pl

Przepis na tradycyjne świąteczne ciasto


Makowiec czy sernik? Jakie ciasto tradycyjnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia? Które z nich zagości na Waszym stole? Jeśli wciąż nie możecie się zdecydować, najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie tych przysmaków w jeden pyszny seromak.

Źródło: kobieta.interia.pl

Świąteczny bigos po śląsku


Pyszny!

Źródło: kobieta.interia.pl

Prosty barszcz wigilijny i uszka grzybowe


Wywodzący się z europejskiej tradycji kulinarnej barszcz to zupa, która mimo iż kojarzy się przede wszystkim z Wigilią, jest daniem o znacznie bardziej rozbudowanej historii. Sama nazwa pochodzi od przedstawiciela świata roślin – barszczu zwyczajnego, należącego do rodziny selerowatych i spotykanego niezwykle często na polach i łąkach. W średniowieczu stanowił on bardzo istotny element codziennego […]

Źródło: republikakobiet.pl

Staropolskie hity


Potrawy przygotowane według dawnych receptur obfitowały w wyszukane dodatki i przyprawy. Ich smak warto docenić także dziś.

Tagi: Doda
Źródło: kobieta.interia.pl

reklama
Polecamy
Trendy kulinarne 2019, czyli przyszłoroczna „moda od kuchni”!


W kwestii kulinariów jesteśmy coraz bardziej wybredni. Nieustannie poszukujemy nowych smaków, przeglądamy coraz więcej blogów o gotowaniu, a nawet udajemy się w kulinarne podróże, których kluczową częścią jest degustowanie i fotografowanie egzotycznych przekąsek. Czy przyszły rok zaskoczy nas nowymi smakami, czy może przeciwnie - będzie powrotem do tradycji i kuchennej klasyki? Przekonajcie się!

Źródło: kobietamag.pl

Masło jabłkowe sprawdzi się nie tylko na kanapkach. Zobacz jak je przygotować!


Jeżeli nie słyszałyście jeszcze o maśle jabłkowym - czas nadrobić zaległości. Co więcej, właśnie jesień, kiedy trwa sezon na te owoce, będzie idealnym czasem do eksperymentów w kuchni. To nietypowe masło wykorzystamy zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Pysznego gotowania!

Źródło: kobietamag.pl

Przekąski na imprezę andrzejkową – zaskocz swoich gości!

#zrodlo


Organizujesz Andrzejki, by wraz z przyjaciółmi wróżyć z wosku lanego przez dziurkę od klucza, przekłuwać szpilką imiona wypisane na papierowym sercu i rzucać za siebie obierki z jabłek, sprawdzając, jakie inicjały utworzą? Pamiętaj, że wróżby i wspólne zabawy to nie wszystko! Równie istotnym punktem na Twojej checkliście powinny być przekąski na imprezę, które zaskoczą i oczarują gości niemniej niż cienie ujrzane w szklanej kuli. Przygotowaliśmy kilka propozycji!

Źródło: kobietamag.pl

Jedzenie do pracy – pomysłowe dania w pudełkach, które zmieszczą się w torebce


Wystarczy, że wieczorem, dzień przed pójściem do pracy poświęcisz chwilę (dłuższą lub krótszą) na przygotowanie posiłków, a bardzo ułatwisz sobie życie. Przygotowaliśmy dla was przepisy, które zmieszczą się w plastikowych pudełkach, są smaczne i pożywne. Poza tym można je zjeść na zimno, bowiem nie we wszystkich miejscach mamy dostęp do mikrofalówki, albo też niestety nasze przerwy są zbyt krótkie na odgrzewanie. Pudełka pozwolą wam zaoszczędzić i co równie ważne - dbać o linię, bowiem dania nie są wysokokaloryczne.

Źródło: kobietamag.pl

Świąteczna Coca-Cola – weź cynamonowego łyka z najnowszej limitowanej kolekcji


Coca -Cola jako jedna z pierwszych znanych marek przypomina o tegorocznych świętach. I co więcej, przypomina o nich ze smakiem. Pod warunkiem, że lubisz cynamon. Jego nutę otrzymały bowiem najnowsze limitowane butelki. To również Cola dla pań liczących kalorie, bowiem nie zawiera ani jednej!

Źródło: kobietamag.pl

Guac hummus – najnowszy kulinarny trend wśród wegan


Co powstanie z połączenia guacamole i hummusu? Pyszna i zdrowa pasta, w której bez wątpienia się zakochasz! To najnowszy kulinarny wegetariański trend, jednak sięgają po niego również mięsożercy. Powody są trzy. Poza doskonałym i zarazem specyficznym smakiem, to bardzo zdrowe połączenie i co ważne, banalnie proste w przygotowaniu. Kto się skusi?

Źródło: kobietamag.pl

Rozgrzewająca herbata nieodłącznym towarzyszem jesiennych wieczorów. Poznaj emocjonalne smaki od TEEKANNE


Chłodne długie wieczory stały się faktem. Chętnie od nich uciekasz, najlepiej pod ciepły koc wraz z ulubionym kubkiem gorącej herbaty. Czeka cię jeszcze bardzo dużo takich "posiadówek" i picie wyłącznie jednego rodzaju herbatki z pewnością cię znudzi. Bez obaw, na rynku pojawia się coraz bardziej zaskakujących smaków. Jedną z nowości jest karmelowo-jabłkowa propozycja od TEEKANNE, która dodatkowo pobudzi zmysły, bowiem zasiliła kolekcję... emocjonalną!

Źródło: kobietamag.pl

Powstało wegańskie piwo o smaku awokado. Poznajcie „Millennial stout”


Osobom niewtajemniczonym w zasady weganizmu może się wydawać, że wegańska dieta nie stwarza żadnych ograniczeń związanych ze spożyciem alkoholu. W końcu nie jest produkowany bezpośrednio przez zwierzęta, a już na pewno nie dodaje się do niego mięsa. A jednak wielu producentów na jednym z etapów dodaje do wina i piwa żelatynę, aby usunąć niechciany osad powstały w procesie warzenia alkoholowych trunków. Niekiedy dodaje się też do piwa rybie pęcherze. Z myślą o weganach z pokolenia millenialsów, kochających awokado londyński Long Arm Pub & Brewery stworzył piwo doskonałe, łączące w sobie ideologiczne dążenia młodych ludzi i wszystkie najważniejsze walory ich ulubionego owocu! Oto "Millennial stout"!

Źródło: kobietamag.pl

Dieta antysmogowa – co jeść, by wymieść toksyny z organizmu?


W wielu polskich miastach nadejście jesieni oznacza pojawienie się gęstego smogu, którego codzienne wdychanie wywiera katastrofalny wpływ na nasze zdrowie. Na szczęście coraz więcej lekarzy i dietetyków wyszukuje i sprawdza kolejne przeciwzapalne produkty, starając się ułożyć antysmogowy jadłopis, dzięki któremu wszyscy moglibyśmy pomóc swoim organom w odprowadzeniu wchłoniętych wcześniej toksyn. Postanowiliśmy zebrać ich sugestie w jednym krótkim poradniku, by stworzyć gotową listę składników, po jakie warto sięgać. Nie zapominajmy, że żyjemy w erze, w której wśród najczęstszych przyczyn zgonu obok nowotworów, nadciśnienia i zawałów wymienia się... wdychanie zanieczyszczonego powietrza.

Źródło: kobietamag.pl

Domowe nalewki: miętowa, gruszkowa, cytrusowo-korzenna – krok po kroku


Popularność nalewek wynika nie tylko z ich słodkiego, owocowego smaku, ale także zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Na szczęście w dzisiejszych czasach, każdy z nas ma dostęp do niemal nieograniczonej liczby przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie […]

Tagi: Przepis, Dom
Źródło: kobietamag.pl

reklama
Kontakt z nami