Jak dbać o zapas gotowanych jajek wielkanocnych? W takich warunkach poleżą dość długo
Wielkanoc to prawdziwie jajeczne święta. Gotujemy je do żurku lub barszczu białego, podajemy w wyrazistym chrzanie, wykorzystujemy do ciast lub po prostu wystawiamy na półmiskach. Zdarza się, że po rodzinnym ucztowaniu nadal pozostaje zapas jajek, które po obróbce termicznej nie zostały zjedzone. Jak długo takie jajka pozostaną świeże i będą nadawały się do spożycia? Podpowiadamy, w jakich warunkach je przechowywać.
Wielkanoc to prawdziwie jajeczne święta. Gotujemy je do żurku lub barszczu białego, podajemy w wyrazistym chrzanie, wykorzystujemy do ciast lub po prostu wystawiamy na półmiskach. Zdarza się, że po rodzinnym ucztowaniu nadal pozostaje zapas jajek, które po obróbce termicznej nie zostały zjedzone. Jak długo takie jajka pozostaną świeże i będą nadawały się do spożycia? Podpowiadamy, w jakich warunkach je przechowywać.
Wielkanocny barszcz biały. Na czym gotować potrawę, by sama znikała z talerzy?
Często stawia się go obok żurku, jako drugą najpopularniejszą potrawę wielkanocną. Barszcz biały powstaje na bazie o wiele delikatniejszego zakwasu pszennego, a charakterystycznego smaku dodają mu dobrze skomponowane składniki. W zupie nie może zabraknąć białej kiełbasy, skwarków z boczku, czosnku oraz sporej porcji świeżego chrzanu. Jak przygotować świąteczny przysmak w domu? Podpowiadamy.
Często stawia się go obok żurku, jako drugą najpopularniejszą potrawę wielkanocną. Barszcz biały powstaje na bazie o wiele delikatniejszego zakwasu pszennego, a charakterystycznego smaku dodają mu dobrze skomponowane składniki. W zupie nie może zabraknąć białej kiełbasy, skwarków z boczku, czosnku oraz sporej porcji świeżego chrzanu. Jak przygotować świąteczny przysmak w domu? Podpowiadamy.
Czym zaskoczyć gości w święta wielkanocne? Smakowite przystawki w kilkanaście minut
Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć żurku lub barszczu białego, sałatki jarzynowej, wyrośniętych babek, kruchych mazurków czy udekorowanych babeczek. To repertuar, który powtarza się co roku. A gdyby tak zaskoczyć domowników i przygotować przystawki na bazie tradycyjnych składników, ale w ciekawym wydaniu? Podpowiadamy kilka prostych przepisów, które nie wymagają zbyt wiele czasu, a na pewną ucieszą wszystkich smakoszy.
27.03.2024 9:08
Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć żurku lub barszczu białego, sałatki jarzynowej, wyrośniętych babek, kruchych mazurków czy udekorowanych babeczek. To repertuar, który powtarza się co roku. A gdyby tak zaskoczyć domowników i przygotować przystawki na bazie tradycyjnych składników, ale w ciekawym wydaniu? Podpowiadamy kilka prostych przepisów, które nie wymagają zbyt wiele czasu, a na pewną ucieszą wszystkich smakoszy.
Czym różni się żurek od barszczu białego? Co podać na wielkanocnym stole?
Wielkanoc tradycyjnymi potrawami stoi. Wstępem do świątecznego obiadu w większości domów jest zupa. Żurek i barszcz biały – te nazwy często są używane wymiennie i traktowane jako synonimy. Okazuje się jednak, że wyróżnić można między nimi istotne różnice. Sprawdź, czym się różni żurek od barszczu białego, by uniknąć kulinarnej wpadki.
24.03.2024 13:01
Wielkanoc tradycyjnymi potrawami stoi. Wstępem do świątecznego obiadu w większości domów jest zupa. Żurek i barszcz biały – te nazwy często są używane wymiennie i traktowane jako synonimy. Okazuje się jednak, że wyróżnić można między nimi istotne różnice. Sprawdź, czym się różni żurek od barszczu białego, by uniknąć kulinarnej wpadki.
Bez ulepszaczy smaku i sztucznych dodatków. Barszcz z ziemniakami, nie tylko na Wielkanoc
Podczas kolacji wigilijnej w barszczu pływają niewielkie uszka. Na śniadaniu wielkanocnym barszcz czerwony ustępuje wersji białej, pełnej aromatycznych grzybów. Okazuje się, że to niejedyne sposoby jedzenia rozgrzewającego barszczu. Jeśli jesteśmy zwolennikami przygotowywania go z buraków, zaserwujmy gotowy przysmak z dodatkiem ziemniaków i podsmażonej cebuli. W ten sposób stanie się o wiele bardziej sycący.
07.03.2024 17:45
Podczas kolacji wigilijnej w barszczu pływają niewielkie uszka. Na śniadaniu wielkanocnym barszcz czerwony ustępuje wersji białej, pełnej aromatycznych grzybów. Okazuje się, że to niejedyne sposoby jedzenia rozgrzewającego barszczu. Jeśli jesteśmy zwolennikami przygotowywania go z buraków, zaserwujmy gotowy przysmak z dodatkiem ziemniaków i podsmażonej cebuli. W ten sposób stanie się o wiele bardziej sycący.
Bez ulepszaczy smaku i sztucznych dodatków. Barszcz z ziemniakami, nie tylko na Wielkanoc
Podczas kolacji wigilijnej w barszczu pływają niewielkie uszka. Na śniadaniu wielkanocnym barszcz czerwony ustępuje wersji białej, pełnej aromatycznych grzybów. Okazuje się, że to niejedyne sposoby jedzenia rozgrzewającego barszczu. Jeśli jesteśmy zwolennikami przygotowywania go z buraków, zaserwujmy gotowy przysmak z dodatkiem ziemniaków i podsmażonej cebuli. W ten sposób stanie się o wiele bardziej sycący.
07.03.2024 17:45
Podczas kolacji wigilijnej w barszczu pływają niewielkie uszka. Na śniadaniu wielkanocnym barszcz czerwony ustępuje wersji białej, pełnej aromatycznych grzybów. Okazuje się, że to niejedyne sposoby jedzenia rozgrzewającego barszczu. Jeśli jesteśmy zwolennikami przygotowywania go z buraków, zaserwujmy gotowy przysmak z dodatkiem ziemniaków i podsmażonej cebuli. W ten sposób stanie się o wiele bardziej sycący.