Sałatka wiosenna z cykorią
Czas przygotowania: 25 minut Ilość osób: 4 Składniki: 1 cykoria 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Naturalnie smaczne Knorr 3 garści mieszanej sałaty (radicchio, lodowej i rukoli) 1 pęczek rzodkiewki pół świeżego ogórka 1 garść kiełków słonecznika 6 jajek przepiórczych 1 pęczek szczypioru od dymki 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: Zrób sos […]
Czas przygotowania: 25 minut Ilość osób: 4 Składniki: 1 cykoria 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Naturalnie smaczne Knorr 3 garści mieszanej sałaty (radicchio, lodowej i rukoli) 1 pęczek rzodkiewki pół świeżego ogórka 1 garść kiełków słonecznika 6 jajek przepiórczych 1 pęczek szczypioru od dymki 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: Zrób sos […]
Polacy je uwielbiają, ale często mylą z zupełnie innymi. Jaka jest różnica między ziemniakiem młodym i wczesnym?
Młode ziemniaki w mundurkach, sadzone jajko, szklanka maślanki, posiekany koperek i świeże masło – tak wygląda szczęście. Rzecz jasna, mowa o potrawie, która pomimo swojej prostoty, jest uwielbiana przez miliony Polaków. Podpowiadamy, kiedy zaczyna się sezon na młode ziemniaki i dlaczego tak często mylone są one z tzw. ziemniakami wczesnymi.
Polacy je uwielbiają, ale często mylą z zupełnie innymi. Jaka jest różnica między ziemniakiem młodym i wczesnym?
Młode ziemniaki w mundurkach, sadzone jajko, szklanka maślanki, posiekany koperek i świeże masło – tak wygląda szczęście. Rzecz jasna, mowa o potrawie, która pomimo swojej prostoty, jest uwielbiana przez miliony Polaków. Podpowiadamy, kiedy zaczyna się sezon na młode ziemniaki i dlaczego tak często mylone są one z tzw. ziemniakami wczesnymi.
Młode ziemniaki w mundurkach, sadzone jajko, szklanka maślanki, posiekany koperek i świeże masło – tak wygląda szczęście. Rzecz jasna, mowa o potrawie, która pomimo swojej prostoty, jest uwielbiana przez miliony Polaków. Podpowiadamy, kiedy zaczyna się sezon na młode ziemniaki i dlaczego tak często mylone są one z tzw. ziemniakami wczesnymi.
Grillowane szparagi z cheddarem
Występują w trzech kolorach: białym, fioletowym i zielonym, z których każdy charakteryzuje inny smak. Za ich jedyną „wadę” uznać można krótki czas, w którym dostępne są na straganach – sezon na szparagi trwa bowiem tylko kilka tygodni – począwszy od maja, do końca czerwca. Najchętniej jadamy je w towarzystwie jajka sadzonego lub po benedyktyńsku. Jednak […]
16.04.2024 0:01
Występują w trzech kolorach: białym, fioletowym i zielonym, z których każdy charakteryzuje inny smak. Za ich jedyną „wadę” uznać można krótki czas, w którym dostępne są na straganach – sezon na szparagi trwa bowiem tylko kilka tygodni – począwszy od maja, do końca czerwca. Najchętniej jadamy je w towarzystwie jajka sadzonego lub po benedyktyńsku. Jednak […]
Nie tylko ogórek i śmietana. Z tym dodatkiem mizeria smakuje lepiej niż zwykle
Najchętniej przygotowywanym dodatkiem warzywnym do obiadu wiosną i latem jest mizeria. Świetnie komponuje się ze smażonym na maśle schabowym, niewielkimi mielonymi, a nawet jajkami sadzonymi. Nie bez powodu od lat króluje w czołówce najchętniej zjadanych polskich surówek. Po czasie tradycyjny przepis może wydać się nieco nudny. Odrobinę szaleństwa, a przy tym masę smaku, doda mu charakterystyczne warzywo, blisko spokrewnione z czosnkiem i cebulą.
Najchętniej przygotowywanym dodatkiem warzywnym do obiadu wiosną i latem jest mizeria. Świetnie komponuje się ze smażonym na maśle schabowym, niewielkimi mielonymi, a nawet jajkami sadzonymi. Nie bez powodu od lat króluje w czołówce najchętniej zjadanych polskich surówek. Po czasie tradycyjny przepis może wydać się nieco nudny. Odrobinę szaleństwa, a przy tym masę smaku, doda mu charakterystyczne warzywo, blisko spokrewnione z czosnkiem i cebulą.
Zupa szczawiowa z chrupiącymi grzankami – pyszny przepis!
Aby wydobyć z liści szczawiu najcenniejsze wartości odżywcze, najlepiej podawać go z nabiałem – śmietaną, masłem lub jajkami. Idealna propozycją będzie sycąca zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami z pełnoziarnistego lub pszenno-żytniego chleba. Przygotowana na delikatnym bulionie warzywnym z dodatkiem marchewki z pewnością przypadnie do gustu amatorom wiosennych obiadów na tarasie lub balkonie. Składniki: • […]
14.04.2024 0:01
Aby wydobyć z liści szczawiu najcenniejsze wartości odżywcze, najlepiej podawać go z nabiałem – śmietaną, masłem lub jajkami. Idealna propozycją będzie sycąca zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami z pełnoziarnistego lub pszenno-żytniego chleba. Przygotowana na delikatnym bulionie warzywnym z dodatkiem marchewki z pewnością przypadnie do gustu amatorom wiosennych obiadów na tarasie lub balkonie. Składniki: • […]
Jajka w sosie musztardowym to kulinarny hit. Przysmak dla całej rodziny
Jajka w sosie musztardowym to niezapomniana potrawa z PRL- u, którą podawano nie tylko w domach, ale też m.in. na szkolnych i pracowniczych stołówkach czy koloniach. Dziś "musztardowe jajka" zaliczają swój triumfalny powrót i cieszą się coraz większą popularnością. Jak je przygotować?
Jajka w sosie musztardowym to niezapomniana potrawa z PRL- u, którą podawano nie tylko w domach, ale też m.in. na szkolnych i pracowniczych stołówkach czy koloniach. Dziś "musztardowe jajka" zaliczają swój triumfalny powrót i cieszą się coraz większą popularnością. Jak je przygotować?
Dodaj kilka kropel do jajecznicy. Będzie puszysta jak chmurka
Jajecznica to sposób na pożywne śniadanie, po którym długo nie czujemy głodu. Jej wykonanie na pierwszy rzut oka jest banalne — wlewasz jajka na patelnię i po kilku chwilach śniadanie gotowe. Jednak każdy miłośnik gotowania wie, że idealna jajecznica wcale nie jest tak banalna w przygotowaniu. Co zrobić, by była wyjątkowo puszysta? Okazuje się, że wystarczy kilka kropel soku.
Jajecznica to sposób na pożywne śniadanie, po którym długo nie czujemy głodu. Jej wykonanie na pierwszy rzut oka jest banalne — wlewasz jajka na patelnię i po kilku chwilach śniadanie gotowe. Jednak każdy miłośnik gotowania wie, że idealna jajecznica wcale nie jest tak banalna w przygotowaniu. Co zrobić, by była wyjątkowo puszysta? Okazuje się, że wystarczy kilka kropel soku.
reklama