Allegro PL
Gotowanie  RSS
Przyjemnie chrupiące ogórki małosolne. Z tym przepisem wyjdą nawet laikowi


Na doskonale ukiszone ogórki małosolne nie trzeba czekać zbyt długo. Pierwszymi smakowitymi efektami zachwycimy się już na kilka dni po zalaniu warzyw miksturą na bazie wody i soli. To doskonała propozycja na dodatek do kanapki dla osób mniej cierpliwych, które nie chcą przez kilkanaście dni obserwować, jak ogórki nabierają smaku w solance z dodatkiem przypraw. Jak przygotować bezbłędne małosolne? Podpowiadamy.

Źródło: kobieta.interia.pl

Egzotyczny przysmak wkracza na salony. Ma mało kalorii i wspomaga trawienie

#zrodlo

W Polsce jeszcze nieodkryta i zupełnie niedoceniana. Tymczasem zachwyca wyjątkowym smakiem, zaskakując szeregiem właściwości leczniczych. Hit tajskiej i indyjskiej kuchni tanecznym krokiem wkracza na salony. Zachwyci każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Do czego można wykorzystać pastę z tamaryndowca? Zaproś do kuchni i eksperymentuj.

Źródło: kobieta.interia.pl

Doskonale kremowy dodatek do obiadu. Nie tylko Włochom wychodzi idealny


Polenta to nic innego, jak gęsta i kremowa kaszka kukurydziana, która wywodzi się z tradycji włoskiej. Idealnie ugotowana nadaje się do podania zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Co ciekawe, pierwotnie polenta nie miała zbyt wiele wspólnego z kukurydzą. Przygotowywano ją z pszenicy, a nawet orkiszu. Początkowo uznawano ją za danie biedoty, które z czasem trafiło na stoły najbogatszych mieszkańców. Jak ugotować polentę, bez kosztów podróży do Włoch? Podpowiadamy.

Tagi: Doda
Źródło: kobieta.interia.pl

Zupa dla kobiet po menopauzie. Dlaczego jest tak ważna?

#zrodlo

Starzenie się układu kostnego, czyli m.in. utrata gęstości mineralnej kości, zdecydowanie szybciej zachodzi u kobiet niż u mężczyzn. Zwłaszcza panie po menopauzie powinny wzbogacić swoją dietę o produkty, które charakteryzują się właściwościami zdrowotnymi poprawiającymi kondycję kości. Przedstawiamy przepis na zupę z kurkumą i imbirem, polecaną paniom po 50. roku życia.

Źródło: kobieta.interia.pl

Dodaj kilka kropel do jajecznicy. Będzie puszysta jak chmurka

#zrodlo

Jajecznica to sposób na pożywne śniadanie, po którym długo nie czujemy głodu. Jej wykonanie na pierwszy rzut oka jest banalne — wlewasz jajka na patelnię i po kilku chwilach śniadanie gotowe. Jednak każdy miłośnik gotowania wie, że idealna jajecznica wcale nie jest tak banalna w przygotowaniu. Co zrobić, by była wyjątkowo puszysta? Okazuje się, że wystarczy kilka kropel soku.

Źródło: kobieta.interia.pl

Zapiekanka makaronowa na obiad. Prosty i sprawdzony przepis na sycące danie

#zrodlo

Zamiast zastanawiać się, czy znowu przygotować na obiad ziemniaki ze schabowym, a może mielone, wypróbuj przepis na sycącą zapiekankę makaronową. Prosta w przygotowaniu i naprawdę smaczna. Potrzebujesz kilku składników i ok. 45 minut.

Źródło: kobieta.interia.pl

Pieczone ziemniaki jak z ogniska. Zrobisz je w domu


Pieczone ziemniaki to prawdziwy przysmak, który możemy spożywać zarówno solo jak i z innymi warzywami, sałatkami i zdrowymi dipami. Choć w sieci nie brakuje przepisów na pyszne ziemniaki z piekarnika, to jeden gwarantuje, że będą one smakować tak jak wprost z ogniska. Wypróbujcie go!

Tagi: Przepis, Dom, MAKO
Źródło: kobieta.interia.pl

Pełnia wiosennego smaku na talerzu. Smakowita młoda kapusta z dużą ilością koperku

#zrodlo

Młoda kapusta jest jednym z sezonowych przysmaków, na który z niecierpliwością wyczekujemy przez całą zimę. Przy odpowiednich warunkach pogodowych można ją kupić już w kwietniu, a powszechnie pojawia się w maju i jest dostępna aż do lipca. To najdelikatniejsza i najsmaczniejsza wersja warzywa. Choć można przygotować z niej wiele apetycznych potraw, najlepiej smakuje w wersji z koperkiem. Jak przyrządzić młodą kapustę z dużą ilością aromatycznego koperku? Sprawdź teraz.

Źródło: kobieta.interia.pl

Ciasto marchewkowe bez pieczenia. Prosty i sprawdzony przepis


Znanych jest wiele przepisów na ciasto marchewkowe. My podpowiadamy, jak zrobić je w wersji bez pieczenia. To wygodny i szybki sposób dla najbardziej zabieganych. Ciasto z pewnością wyjdzie smaczne i wilgotne, a twoi goście będą zachwyceni. Spróbuj sam!

Źródło: kobieta.interia.pl

Takim żeberkom nie oprze się żaden smakosz. Prosty przepis, rewelacyjny efekt

#zrodlo

Żeberka kuszące zapachem, chrupiącą skórką i miękkim środkiem to doskonała propozycja obiadowa. Idealnie nada się zwłaszcza w te dni, kiedy potrzebujemy odrobiny rozpieszczenia. Z zapałem zabieramy się do przygotowania marynaty, oczyszczenia mięsa i umieszczenia go w piekarniku. Jakie jest nasze zdziwienie, kiedy po upieczeniu jest twarde i trudne do pogryzienia. Jak uniknąć takiego efektu i zawsze cieszyć się soczystym mięsem? Podpowiadamy.

Źródło: kobieta.interia.pl

Czym jest biała piana podczas smażenia kurczaka? Rozwiewamy wątpliwości

#zrodlo

Mięso drobiowe cieszy się niesłabnącą popularnością wśród kucharzy i smakoszów. Mięso z kurczaka charakteryzuje się soczystością i delikatną teksturą, w dodatku jest proste i szybkie w przygotowaniu. Wrzucasz mięsne kąski na patelnię i zauważasz coś niepokojącego? Co oznacza biała piana widoczna podczas smażenia kurczaka? Sprawdź, aby upewnić się, że twoje posiłki będą nie tylko smaczne, ale też zdrowe.

Źródło: kobieta.interia.pl

Księżycowe mleko: Przysmak przywołujący Morfeusza oraz głęboki sen każdej nocy

#zrodlo

Mamy i babcie od lat wpajały nam, że na problemy ze snem pomaga jedynie mleko z odrobiną miodu. Okazuje się, że nie tylko takie połączenie ułatwi nam szybsze zasypianie, a także wpłynie na poprawienie jakości snu. Jeśli co noc przewracasz się z boku na bok, liczysz barany lub niecierpliwie spoglądasz na zegarek, wyczekując poranka, mamy pewną propozycję. Wypróbuj mleko z gałką muszkatołową, a zaśniesz od razu po przyłożeniu głowy do poduszki.

Tagi: Mleko, Mus
Źródło: kobieta.interia.pl

Obierz, zetrzyj na tarce i dodaj tajny składnik. Takiej pasty nie jadłeś


Jajka w czasie Wielkanocy będą odmieniane przez wszystkie kulinarne przypadki. Z całą pewnością wylądują w żurze, ale w pierzynce z majonezu również wzbogacą świąteczny posiłek. Można również przygotować smaczne smarowidło do pieczywa, aby szybko zapełnić brzuchy po kilku dniach postu. Pasta jajeczna, bo o niej mowa, nie musi być nudna: wystarczy dodać do niej rzodkiewkę, która nada rarytasowi nowego smaku oraz będzie chrupać w naszej buzi.

Źródło: kobieta.interia.pl

Jak dbać o zapas gotowanych jajek wielkanocnych? W takich warunkach poleżą dość długo


Wielkanoc to prawdziwie jajeczne święta. Gotujemy je do żurku lub barszczu białego, podajemy w wyrazistym chrzanie, wykorzystujemy do ciast lub po prostu wystawiamy na półmiskach. Zdarza się, że po rodzinnym ucztowaniu nadal pozostaje zapas jajek, które po obróbce termicznej nie zostały zjedzone. Jak długo takie jajka pozostaną świeże i będą nadawały się do spożycia? Podpowiadamy, w jakich warunkach je przechowywać.

Źródło: kobieta.interia.pl

Ciasto 3 Bit bez pieczenia. Wielkanocny deser dla zapominalskich


Plan od początku był jasny. Na wielkanocnym stole triumfy miała święcić idealnie wyrośnięta babka, obok pyszniący się kremem mazurek, a na paterze rzędami poukładane muffinki. Jeśli życie zweryfikowało plany i nie wyrobiliśmy się z przygotowaniem zaplanowanych słodkości, przedstawiamy patent na ciasto awaryjne. 3 Bit to deser, który zawsze wychodzi, a na dodatek nie wymaga uruchamiania piekarnika. Jak przygotować ten ekspresowy smakołyk? Podpowiadamy.

Źródło: kobieta.interia.pl

Jajka faszerowane wedle przepisu Magdy i Mateusza Gesslerów. Którą opcję wybierasz?


Faszerowane jajka to doskonała przekąska na zbliżającą się Wielkanoc. I choć możemy wybierać spośród wielu przepisów, to warto jednak przyjrzeć się, jak do tego tematu podchodzą autorytety kulinarne. Przedstawiamy propozycję na farsze wedle Magdy Gessler i Mateusza Gesslera.

Źródło: kobieta.interia.pl

Wielkanocny barszcz biały. Na czym gotować potrawę, by sama znikała z talerzy?


Często stawia się go obok żurku, jako drugą najpopularniejszą potrawę wielkanocną. Barszcz biały powstaje na bazie o wiele delikatniejszego zakwasu pszennego, a charakterystycznego smaku dodają mu dobrze skomponowane składniki. W zupie nie może zabraknąć białej kiełbasy, skwarków z boczku, czosnku oraz sporej porcji świeżego chrzanu. Jak przygotować świąteczny przysmak w domu? Podpowiadamy.

Źródło: kobieta.interia.pl

Babka klęczańska - przepis z rodzinnego domu Ewy Wachowicz


"Proponuję wykonanie babki "klęczańskiej", a więc z mojego rodzinnego domu - mówi Ewa Wachowicz. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane i baba praktycznie zawsze się udaje. Nie sposób odmówić sobie tej słodkości!

Źródło: kobieta.interia.pl

Pokrusz czerstwą pajdę. Żurek będzie gęsty i pyszny


Żurek na Wielkanoc to w wielu domach obowiązkowy element świątecznego jadłospisu. Wyrazista w smaku i pożywna zupa to jednak pomysł na danie, które warto zajadać także bez specjalnej okazji. Chcesz, by wyszedł perfekcyjny, ale w kuchni napotykasz trudności? Co zrobić, gdy żurek wychodzi wodnisty? Sprytne triki pozwolą w łatwy sposób uratować zbyt rzadką zupę.

Źródło: kobieta.interia.pl

Krem z batatów na świąteczny obiad? Ten od Ewy Wachowicz koniecznie!


Świąteczny obiad powinien być wyjątkowy. Warto w taki dzień podać rodzinie czy gościom coś, czego nie jedzą na co dzień, albo chociaż spróbować przygotować ulubione danie w nieco inny sposób. Ewa Wachowicz w swoim świątecznym, wielkanocnym, menu ma krem z batatów. Co wy na to? My jesteśmy na tak!

Źródło: kobieta.interia.pl

reklama
Polecamy
reklama
Kontakt z nami