Czym zaskoczyć gości w święta wielkanocne? Smakowite przystawki w kilkanaście minut
Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć żurku lub barszczu białego, sałatki jarzynowej, wyrośniętych babek, kruchych mazurków czy udekorowanych babeczek. To repertuar, który powtarza się co roku. A gdyby tak zaskoczyć domowników i przygotować przystawki na bazie tradycyjnych składników, ale w ciekawym wydaniu? Podpowiadamy kilka prostych przepisów, które nie wymagają zbyt wiele czasu, a na pewną ucieszą wszystkich smakoszy.
Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć żurku lub barszczu białego, sałatki jarzynowej, wyrośniętych babek, kruchych mazurków czy udekorowanych babeczek. To repertuar, który powtarza się co roku. A gdyby tak zaskoczyć domowników i przygotować przystawki na bazie tradycyjnych składników, ale w ciekawym wydaniu? Podpowiadamy kilka prostych przepisów, które nie wymagają zbyt wiele czasu, a na pewną ucieszą wszystkich smakoszy.
Czym różni się żurek od barszczu białego? Co podać na wielkanocnym stole?
Wielkanoc tradycyjnymi potrawami stoi. Wstępem do świątecznego obiadu w większości domów jest zupa. Żurek i barszcz biały – te nazwy często są używane wymiennie i traktowane jako synonimy. Okazuje się jednak, że wyróżnić można między nimi istotne różnice. Sprawdź, czym się różni żurek od barszczu białego, by uniknąć kulinarnej wpadki.
Wielkanoc tradycyjnymi potrawami stoi. Wstępem do świątecznego obiadu w większości domów jest zupa. Żurek i barszcz biały – te nazwy często są używane wymiennie i traktowane jako synonimy. Okazuje się jednak, że wyróżnić można między nimi istotne różnice. Sprawdź, czym się różni żurek od barszczu białego, by uniknąć kulinarnej wpadki.
Bez ulepszaczy smaku i sztucznych dodatków. Barszcz z ziemniakami, nie tylko na Wielkanoc
Podczas kolacji wigilijnej w barszczu pływają niewielkie uszka. Na śniadaniu wielkanocnym barszcz czerwony ustępuje wersji białej, pełnej aromatycznych grzybów. Okazuje się, że to niejedyne sposoby jedzenia rozgrzewającego barszczu. Jeśli jesteśmy zwolennikami przygotowywania go z buraków, zaserwujmy gotowy przysmak z dodatkiem ziemniaków i podsmażonej cebuli. W ten sposób stanie się o wiele bardziej sycący.
Podczas kolacji wigilijnej w barszczu pływają niewielkie uszka. Na śniadaniu wielkanocnym barszcz czerwony ustępuje wersji białej, pełnej aromatycznych grzybów. Okazuje się, że to niejedyne sposoby jedzenia rozgrzewającego barszczu. Jeśli jesteśmy zwolennikami przygotowywania go z buraków, zaserwujmy gotowy przysmak z dodatkiem ziemniaków i podsmażonej cebuli. W ten sposób stanie się o wiele bardziej sycący.
Jedz go nie tylko od święta. Zdziwisz się, ile ma kulinarnych opcji
Burak to warzywo wszystkim doskonale znane, ale i tak spożywany jest przede wszystkim od święta i najczęściej ląduje w barszczu. Ale tak naprawdę, to tylko jedna możliwość, jak można podać do wyjątkowe warzywo. Co więcej, oferuje nie tylko cenne substancje odżywcze, ale może uzupełniać swoją obecnością dania wytrawne, jak i słodkie. Poznajmy, jak wykorzystać buraka w kuchni, a wtedy zagości na naszych stołach częściej.
04.02.2024 17:19
Burak to warzywo wszystkim doskonale znane, ale i tak spożywany jest przede wszystkim od święta i najczęściej ląduje w barszczu. Ale tak naprawdę, to tylko jedna możliwość, jak można podać do wyjątkowe warzywo. Co więcej, oferuje nie tylko cenne substancje odżywcze, ale może uzupełniać swoją obecnością dania wytrawne, jak i słodkie. Poznajmy, jak wykorzystać buraka w kuchni, a wtedy zagości na naszych stołach częściej.
Tagi: Barszcz
Źródło:
kobieta.interia.pl
Sekrety sztuki ("Sekretna galeria: Co artyści ukryli w swoich arcydziełach", Łenyk-Barszcz Joanna Barszcz Przemysław)
30.01.2024 9:55
Typ recenzji: oficjalna PWN
Recenzent: Natalia M (porcelanka)
„Niesamowitą cechą sztuki jest zdolność do przenoszenia w przyszłość informacji, które w żaden inny sposób nie miałyby możliwości dotarcia do nas” [1].
„Sekretna galeria” autorstwa Joanny Łenyk-Barszcz i Przemysława Barszcza to swoisty przewodnik po s...
Nie musisz wlewać wszystkiego do barszczu. Kilka łyków dziennie, a serce ci podziękuje
Barszcz w grudniu jest odmieniany przez wszystkie przypadki, ponieważ to danie, które znajduje się obowiązkowo na wigilijnym stole. Aby tę zupę wynieść na wyższy poziom, warto skorzystać z soku z kiszonych buraków, bo wtedy jej smak jest jeszcze lepszy. Taki zakwas może być pity na co dzień, a włączenie go do menu tylko się opłaci. Dlaczego warto pić sok z buraków kiszonych? Sprawdźmy wspólnie.
29.12.2023 6:45
Barszcz w grudniu jest odmieniany przez wszystkie przypadki, ponieważ to danie, które znajduje się obowiązkowo na wigilijnym stole. Aby tę zupę wynieść na wyższy poziom, warto skorzystać z soku z kiszonych buraków, bo wtedy jej smak jest jeszcze lepszy. Taki zakwas może być pity na co dzień, a włączenie go do menu tylko się opłaci. Dlaczego warto pić sok z buraków kiszonych? Sprawdźmy wspólnie.