Zaskakująca babka wielkanocna. Ewa Wachowicz robi ją z... makiem!
Jeśli chodzi o słodkości, to pracę nad nimi rozpoczynam już w Wielki Czwartek. Na "pierwszy ogień" zawsze przygotowuję babki i kruche ciasto do mazurków. Takie wypieki można przechowywać przez dłuższy czas, co później pozwala mi skupić się na innych potrawach - mówi Ewa Wachowicz.
Jeśli chodzi o słodkości, to pracę nad nimi rozpoczynam już w Wielki Czwartek. Na "pierwszy ogień" zawsze przygotowuję babki i kruche ciasto do mazurków. Takie wypieki można przechowywać przez dłuższy czas, co później pozwala mi skupić się na innych potrawach - mówi Ewa Wachowicz.
Królewski akcent na wielkanocnym stole. Deserowa rozpusta kubków smakowych
Sernik krakowski, wywodzący się z miasta królów, to niekwestionowany zwycięzca rankingu na najlepsze ciasto świąteczne. Jego wygląd i zapach przyciągają spojrzenia przybyłych gości, którzy tylko czekają na solidny kawałek podany do filiżanki parującej kawy. Jak przygotować ten deserowy rarytas w domu? Podajemy przepis, który zawsze wychodzi doskonale.
Sernik krakowski, wywodzący się z miasta królów, to niekwestionowany zwycięzca rankingu na najlepsze ciasto świąteczne. Jego wygląd i zapach przyciągają spojrzenia przybyłych gości, którzy tylko czekają na solidny kawałek podany do filiżanki parującej kawy. Jak przygotować ten deserowy rarytas w domu? Podajemy przepis, który zawsze wychodzi doskonale.
Wytrawne babeczki ze szpinakiem
Czas przygotowania: 45 minut Ilość osób: 8 Składniki: 100 g wędzonego łososia 1 biała cebula 200 ml śmietany 36% 100 g szpinaku 50 g tartego sera żółtego 2 jajka 1 opakowanie ciasta francuskiego 20 ml oliwy z oliwek 1 Bulionetka warzywna Knorr Sposób przygotowania: Przygotuj foremki do pieczenia muffinek. Najlepiej, aby miały średnicę około 10 […]
Czas przygotowania: 45 minut Ilość osób: 8 Składniki: 100 g wędzonego łososia 1 biała cebula 200 ml śmietany 36% 100 g szpinaku 50 g tartego sera żółtego 2 jajka 1 opakowanie ciasta francuskiego 20 ml oliwy z oliwek 1 Bulionetka warzywna Knorr Sposób przygotowania: Przygotuj foremki do pieczenia muffinek. Najlepiej, aby miały średnicę około 10 […]
Waniliowy sernik brûlée. Ewa Wachowicz zdradziła przepis na ten pyszny deser
Masz ochotę na pyszny deser? Ewa Wachowicz przychodzi z pomocą. Sernik to ulubione ciasto wielu Polaków. Znana restauratorka podała przepis na nieco inną odsłonę - waniliowy sernik brûlée. Dowiedz się, jak go przygotować.
22.03.2024 18:45
Masz ochotę na pyszny deser? Ewa Wachowicz przychodzi z pomocą. Sernik to ulubione ciasto wielu Polaków. Znana restauratorka podała przepis na nieco inną odsłonę - waniliowy sernik brûlée. Dowiedz się, jak go przygotować.
Źródło:
kobieta.interia.pl
Malinowa chmurka odchodzi do lamusa. W święta uraczę gości wersją z pistacjami
Kremowa i pełna smaku pasta pistacjowa to składnik, który przez kucharzy i cukierników nazywany jest „zielonym złotem”. Zaskakuje smakiem, a dodatkowo jest skarbnicą antyoksydantów, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu czy cynku. Jedwabista konsystencja i lekko gorzkawy smak sprawiają, że z powodzeniem wykorzystamy ją zarówno do dań na wytrawnie, jak i deserów. Doskonałym przykładem, który wykorzystuje cenny rarytas jest pistacjowa chmurka, czyli ciasto, które podbije serca gości w trakcie tegorocznej Wielkanocy. Jak przygotować je krok po...
Kremowa i pełna smaku pasta pistacjowa to składnik, który przez kucharzy i cukierników nazywany jest „zielonym złotem”. Zaskakuje smakiem, a dodatkowo jest skarbnicą antyoksydantów, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu czy cynku. Jedwabista konsystencja i lekko gorzkawy smak sprawiają, że z powodzeniem wykorzystamy ją zarówno do dań na wytrawnie, jak i deserów. Doskonałym przykładem, który wykorzystuje cenny rarytas jest pistacjowa chmurka, czyli ciasto, które podbije serca gości w trakcie tegorocznej Wielkanocy. Jak przygotować je krok po...
Ile kosztuje godzina pieczenia ciasta? Sprawdź, czy to się opłaca
Babka piaskowa, murzynek, szarlotka... domowe wypieki nie mają sobie równych. Bez nich trudno wyobrazić sobie święta w domu czy niedzielne popołudnie przy kawie. Jednak czy pieczenie ciast w domowym zaciszu nadal się opłaca? Ile kosztuje godzina pieczenia ciasta w 2024 r., zakładając rosnąca cenę za energię elektryczną?
reklama