Pyszna i zdrowa pasta z pistacji. Mogą jeść nią nawet cukrzycy
Pasta pistacjowa to świetny dodatek do kanapek, naleśników i deserów, którym z powodzeniem zastąpić możemy gotowe masło orzechowe lub mniej zdrowe czekoladowe musy. Pasta z orzechów pistacjowych jest bowiem nie tylko pyszna, ale również zdrowa i sięgać mogą po nią nawet cukrzycy i osoby na diecie.
20.03.2024 14:15
Pasta pistacjowa to świetny dodatek do kanapek, naleśników i deserów, którym z powodzeniem zastąpić możemy gotowe masło orzechowe lub mniej zdrowe czekoladowe musy. Pasta z orzechów pistacjowych jest bowiem nie tylko pyszna, ale również zdrowa i sięgać mogą po nią nawet cukrzycy i osoby na diecie.
Zdrowie zaczyna się w jamie ustnej – skorzystaj z jednej z 2800 darmowych konsultacji dentystycznych
Badania wykazują, że choroby przyzębia mogą zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób naczyniowo-sercowych, a nawet Alzheimera – mogą więc nie tylko prowadzić do utraty zębów, lecz także poważnie wpływać na zdrowie całego organizmu. Zapalenie przyzębia to szósta najczęstsza choroba na świecie, a mimo to niejednokrotnie pozostaje niezdiagnozowane i nieleczone. 1 marca rozpoczęła się ogólnopolska kampania „Polska […]
Badania wykazują, że choroby przyzębia mogą zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób naczyniowo-sercowych, a nawet Alzheimera – mogą więc nie tylko prowadzić do utraty zębów, lecz także poważnie wpływać na zdrowie całego organizmu. Zapalenie przyzębia to szósta najczęstsza choroba na świecie, a mimo to niejednokrotnie pozostaje niezdiagnozowane i nieleczone. 1 marca rozpoczęła się ogólnopolska kampania „Polska […]
Idealne dla cukrzyków i wegetarian. Zastąpią mięso i dostarczą witamin!
Znajdziesz je jesienią i zimą na powalonych drzewach w lasach czy parkach. Z łatwością znajdziesz je także w supermarketach. Czy warto po nie sięgnąć? Tak! Boczniaki, bo o nich mowa, dostarczają wielu cennych składników pokarmowych. Wykazują także właściwości przeciwnowotworowe i obniżające ciśnienie. To jeden z cenniejszych grzybów, który powszechnie występuje w Polsce. Sprawdź, jak przyrządzić boczniaki i co zrobić z boczniaków na obiad.
19.02.2024 11:04
Znajdziesz je jesienią i zimą na powalonych drzewach w lasach czy parkach. Z łatwością znajdziesz je także w supermarketach. Czy warto po nie sięgnąć? Tak! Boczniaki, bo o nich mowa, dostarczają wielu cennych składników pokarmowych. Wykazują także właściwości przeciwnowotworowe i obniżające ciśnienie. To jeden z cenniejszych grzybów, który powszechnie występuje w Polsce. Sprawdź, jak przyrządzić boczniaki i co zrobić z boczniaków na obiad.
Źródło:
kobieta.interia.pl
Co zrobić, żeby przestać jeść słodycze? 3 proste rady od dietetyka
Masz ochotę na czekoladę, ale głos rozsądku mówi ci, że nie powinnaś. Opierasz się więc, ale po godzinie, dwóch dniach, tygodniu w końcu się łamiesz i zamiast kostki, zjadasz pół tabliczki czekolada. Efekt? Chwilowa przyjemność i armia wyrzutów sumienia: że to niezdrowe, że od tego utyjesz, albo nabawisz się cukrzycy. Wiele osób boryka się z podobnym problemem, a dietetyk Michał Wrzosek podpowiada: “co zrobić, żeby przestać jeść słodycze”.
19.01.2024 18:53
Masz ochotę na czekoladę, ale głos rozsądku mówi ci, że nie powinnaś. Opierasz się więc, ale po godzinie, dwóch dniach, tygodniu w końcu się łamiesz i zamiast kostki, zjadasz pół tabliczki czekolada. Efekt? Chwilowa przyjemność i armia wyrzutów sumienia: że to niezdrowe, że od tego utyjesz, albo nabawisz się cukrzycy. Wiele osób boryka się z podobnym problemem, a dietetyk Michał Wrzosek podpowiada: “co zrobić, żeby przestać jeść słodycze”.
Tagi: Cukrzyca
Źródło:
kobieta.interia.pl
Kasza dla cukrzyków? Można jeść bez obaw o skoki cukru
Kasze - zanim zostały wyparte przez ziemniaki - były podstawą polskiej kuchni. Trzeba przyznać, że mamy się czym pochwalić, bo do tej pory wiele osób sięga po pęczak, kaszę gryczaną, jęczmienną albo jeszcze jakąś, która jest na osobistej liście produktów ulubionych. Rzadziej spoglądamy z pożądaniem na kaszę bulgur: całkiem niesłusznie. Jej zaletą jest niski indeks glikemiczny i mała liczba kalorii, więc powinna być spożywana jak najczęściej.
14.01.2024 16:38
Kasze - zanim zostały wyparte przez ziemniaki - były podstawą polskiej kuchni. Trzeba przyznać, że mamy się czym pochwalić, bo do tej pory wiele osób sięga po pęczak, kaszę gryczaną, jęczmienną albo jeszcze jakąś, która jest na osobistej liście produktów ulubionych. Rzadziej spoglądamy z pożądaniem na kaszę bulgur: całkiem niesłusznie. Jej zaletą jest niski indeks glikemiczny i mała liczba kalorii, więc powinna być spożywana jak najczęściej.
Źródło:
kobieta.interia.pl
Syn źle się poczuł, więc chciała dla niego antybiotyk. Lekarka od razu wiedziała, że to coś gorszego niż grypa
05.12.2023 14:41
Pięciolatek był osłabiony, stracił apetyt i ciągle spał. Jego matka podeszła jednak do sprawy z zastanawiającym spokojem. Od razu zadzwoniła do przychodni po używany niejednokrotnie już antybiotyk. Pech chciał, że jej lekarki rodzinnej akurat nie było. Musiała więc stawić się w przychodni osobiście i całe szczęście.