Allegro PL
Wiadomości z tagiem Indeks glikemiczny  RSS
Nie ma prostszego dania od owsianki? Trywialny błąd odbiera jej walory

23.01.2024 13:58


Odpowiedź na pytanie, czy owsianka jest zdrowa, wydaje się oczywista. Właśnie to danie ląduje często na szczycie list najbardziej pożywnych śniadań. Okazuje się jednak, że przez prozaiczne błędy w kuchni możemy podnieść jej indeks glikemiczny i sprawić, że będzie dla organizmu specjałem trudniejszym do strawienia. Nie stawiaj takich wyzwań przed swoim żołądkiem i sprawdź, jak poprawnie zrobić owsiankę.

Źródło: kobieta.interia.pl

Kasza dla cukrzyków? Można jeść bez obaw o skoki cukru

14.01.2024 16:38


Kasze - zanim zostały wyparte przez ziemniaki - były podstawą polskiej kuchni. Trzeba przyznać, że mamy się czym pochwalić, bo do tej pory wiele osób sięga po pęczak, kaszę gryczaną, jęczmienną albo jeszcze jakąś, która jest na osobistej liście produktów ulubionych. Rzadziej spoglądamy z pożądaniem na kaszę bulgur: całkiem niesłusznie. Jej zaletą jest niski indeks glikemiczny i mała liczba kalorii, więc powinna być spożywana jak najczęściej.

Źródło: kobieta.interia.pl

Mają mało kalorii, niski indeks glikemiczny, są źródłem błonnika. Jedz, gdy chcesz schudnąć

21.09.2023 20:53


Gruszka to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych, najsmaczniejszych i łatwo dostępnych owoców, który mimo to w Polsce nie jest tak często spożywany, jak w przypadku innych, europejskich krajów. Dla porównania - we Włoszech konsumpcja osiąga poziom 10 kg rocznie na osobę, z kolei w kraju nad Wisłą są to zaledwie 2 kg.

Źródło: kobieta.interia.pl

Chcesz zadbać o florę bakteryjną, poziom cukru we krwi, serce i odporność?  Jedz produkty z żyta!

10.08.2023 11:00


Polska jest czołowym producentem żyta na świecie. To zboże, które odgrywa istotną rolę w naszym odżywianiu. Jest bogate w błonnik, witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze, które czynią go wartościowym składnikiem diety. Co ważne, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. O korzyściach ze spożywania produktów i przetworów z żyta opowiada Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia i ekspertka […]

Źródło: wrolimamy.pl

Bób a cukrzyca. Czy bób podnosi cukier?

20.06.2023 5:55


Cukrzyca to jedno z najpowszechniejszych schorzeń metabolicznych na świecie. Właściwa dieta jest kluczowym elementem skutecznej terapii dla osób zmagających się z tą chorobą. Znalezienie pokarmów, które zarówno zapewniają niezbędne składniki odżywcze, jak i pomagają kontrolować poziom glukozy we krwi, bywa wyzwaniem. Bób, pomimo swoich licznych korzyści zdrowotnych, jest warzywem, które zwraca uwagę ze względu na wysoki indeks glikemiczny, co może wydawać się problematyczne dla osób z cukrzycą.

Źródło: kobietamag.pl

Jeżyny: Nr1 w diecie cukrzycowej

29.06.2022 15:54


Jeżyny nie są pierwszym przysmakiem, po który Polacy sięgają latem. Wybieramy je rzadziej niż truskawki, maliny czy jagody, a to duży błąd. Dojrzałe jeżyny są nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo korzystne dla zdrowia. Zwłaszcza dla osób z zaburzonym metabolizmem węglowodanów. Jeżyny mają niewiele kalorii, niski indeks glikemiczny, znaczne dawki błonnika i związki, które hamują przemiany cukru we krwi. Dla diabetyka nie ma lepszego owocu niż jeżyny. W jakich jeszcze sytuacjach warto sięgać po jeżyny?

Źródło: kobieta.interia.pl

Jeżyny: Nr1 w diecie cukrzycowej

29.06.2022 15:54


Jeżyny nie są pierwszym przysmakiem, po który Polacy sięgają latem. Wybieramy je rzadziej niż truskawki, maliny czy jagody, a to duży błąd. Dojrzałe jeżyny są nie tylko smaczne, ale też wyjątkowo korzystne dla zdrowia. Zwłaszcza dla osób z zaburzonym metabolizmem węglowodanów. Jeżyny mają niewiele kalorii, niski indeks glikemiczny, znaczne dawki błonnika i związki, które hamują przemiany cukru we krwi. Dla diabetyka nie ma lepszego owocu niż jeżyny. W jakich jeszcze sytuacjach warto sięgać po jeżyny?

Źródło: kobieta.interia.pl

reklama
Kontakt z nami