Polacy je uwielbiają, ale często mylą z zupełnie innymi. Jaka jest różnica między ziemniakiem młodym i wczesnym?
Młode ziemniaki w mundurkach, sadzone jajko, szklanka maślanki, posiekany koperek i świeże masło – tak wygląda szczęście. Rzecz jasna, mowa o potrawie, która pomimo swojej prostoty, jest uwielbiana przez miliony Polaków. Podpowiadamy, kiedy zaczyna się sezon na młode ziemniaki i dlaczego tak często mylone są one z tzw. ziemniakami wczesnymi.
Polacy je uwielbiają, ale często mylą z zupełnie innymi. Jaka jest różnica między ziemniakiem młodym i wczesnym?
Młode ziemniaki w mundurkach, sadzone jajko, szklanka maślanki, posiekany koperek i świeże masło – tak wygląda szczęście. Rzecz jasna, mowa o potrawie, która pomimo swojej prostoty, jest uwielbiana przez miliony Polaków. Podpowiadamy, kiedy zaczyna się sezon na młode ziemniaki i dlaczego tak często mylone są one z tzw. ziemniakami wczesnymi.
Młode ziemniaki w mundurkach, sadzone jajko, szklanka maślanki, posiekany koperek i świeże masło – tak wygląda szczęście. Rzecz jasna, mowa o potrawie, która pomimo swojej prostoty, jest uwielbiana przez miliony Polaków. Podpowiadamy, kiedy zaczyna się sezon na młode ziemniaki i dlaczego tak często mylone są one z tzw. ziemniakami wczesnymi.
Lepsza do zagęszczenia potraw od śmietany. Na diecie można ją zajadać do woli
Stanowczo żegnamy monotonię w kuchni. Sięganie po nieoczywiste produkty uchroni przed nudą na talerzu, pozwoli poznać nowe smaki, a przy okazji dostarczyć ciału niezbędne witaminy i inne substancje odżywcze. W sklepie widzisz zielone strączki, które przypominają paprykę chili? To zapewne okra, znana też jako piżmian jadalny. Docenią ją nie tylko kubki smakowe, ale też rozleniwione jelita.
Stanowczo żegnamy monotonię w kuchni. Sięganie po nieoczywiste produkty uchroni przed nudą na talerzu, pozwoli poznać nowe smaki, a przy okazji dostarczyć ciału niezbędne witaminy i inne substancje odżywcze. W sklepie widzisz zielone strączki, które przypominają paprykę chili? To zapewne okra, znana też jako piżmian jadalny. Docenią ją nie tylko kubki smakowe, ale też rozleniwione jelita.
Jajka w sosie musztardowym to kulinarny hit. Przysmak dla całej rodziny
Jajka w sosie musztardowym to niezapomniana potrawa z PRL- u, którą podawano nie tylko w domach, ale też m.in. na szkolnych i pracowniczych stołówkach czy koloniach. Dziś "musztardowe jajka" zaliczają swój triumfalny powrót i cieszą się coraz większą popularnością. Jak je przygotować?
Jajka w sosie musztardowym to niezapomniana potrawa z PRL- u, którą podawano nie tylko w domach, ale też m.in. na szkolnych i pracowniczych stołówkach czy koloniach. Dziś "musztardowe jajka" zaliczają swój triumfalny powrót i cieszą się coraz większą popularnością. Jak je przygotować?
Zapiekane ziemniaki z boczkiem i kozim serem
Zapiekane ziemniaki z boczkiem nie muszą być wyłącznie dodatkiem do pysznego dania. Doskonale sprawdzą się w roli głównej jako samodzielna potrawa, do tego pięknie prezentując się na talerzu. Z dodatkiem koziego sera mogą stać się nawet wykwintne! Szczególnie, że kochamy ziemniaki pod każdą postacią, zarówno w zupie, pieczone, pure, ale też jako oddzielne danie no […]
10.04.2024 0:01
Zapiekane ziemniaki z boczkiem nie muszą być wyłącznie dodatkiem do pysznego dania. Doskonale sprawdzą się w roli głównej jako samodzielna potrawa, do tego pięknie prezentując się na talerzu. Z dodatkiem koziego sera mogą stać się nawet wykwintne! Szczególnie, że kochamy ziemniaki pod każdą postacią, zarówno w zupie, pieczone, pure, ale też jako oddzielne danie no […]
Nowa książka Pameli Anderson już jesienią. To zaskoczenie dla fanów
Pamela Anderson ogłosiła na Instagramie, że już za kilka miesięcy do księgarń trafi jej debiutancka książka kucharska. Publikacja "I Love You by Pamela Anderson: Recipes from the Heart" zawierać będzie ponad 80 przepisów na roślinne potrawy. "Nie mogę się doczekać chwili, gdy trafi do waszych domów" - napisała aktorka, nie kryjąc ekscytacji.
Pamela Anderson ogłosiła na Instagramie, że już za kilka miesięcy do księgarń trafi jej debiutancka książka kucharska. Publikacja "I Love You by Pamela Anderson: Recipes from the Heart" zawierać będzie ponad 80 przepisów na roślinne potrawy. "Nie mogę się doczekać chwili, gdy trafi do waszych domów" - napisała aktorka, nie kryjąc ekscytacji.
Źródło:
kobieta.interia.pl
Pełnia wiosennego smaku na talerzu. Smakowita młoda kapusta z dużą ilością koperku
Młoda kapusta jest jednym z sezonowych przysmaków, na który z niecierpliwością wyczekujemy przez całą zimę. Przy odpowiednich warunkach pogodowych można ją kupić już w kwietniu, a powszechnie pojawia się w maju i jest dostępna aż do lipca. To najdelikatniejsza i najsmaczniejsza wersja warzywa. Choć można przygotować z niej wiele apetycznych potraw, najlepiej smakuje w wersji z koperkiem. Jak przyrządzić młodą kapustę z dużą ilością aromatycznego koperku? Sprawdź teraz.
Młoda kapusta jest jednym z sezonowych przysmaków, na który z niecierpliwością wyczekujemy przez całą zimę. Przy odpowiednich warunkach pogodowych można ją kupić już w kwietniu, a powszechnie pojawia się w maju i jest dostępna aż do lipca. To najdelikatniejsza i najsmaczniejsza wersja warzywa. Choć można przygotować z niej wiele apetycznych potraw, najlepiej smakuje w wersji z koperkiem. Jak przyrządzić młodą kapustę z dużą ilością aromatycznego koperku? Sprawdź teraz.