Prosty przepis na babeczki. Ich smak zapamiętasz na długo
Babeczki to słodkie wypieki, które skradły serca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ich przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne. Co więcej, ich zaletą jest serwowanie z ulubionymi dodatkami. W połączeniu z aksamitnym kremem smakują rewelacyjnie. Co jest potrzebne do ich przygotowania?
Babeczki to słodkie wypieki, które skradły serca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ich przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne. Co więcej, ich zaletą jest serwowanie z ulubionymi dodatkami. W połączeniu z aksamitnym kremem smakują rewelacyjnie. Co jest potrzebne do ich przygotowania?
kobieta.interia.pl
Źródło:
Najprostszy przepis na domową pizzę. Bez wyrabiania ciasta
Oto klasyczna potrawa, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jednak czasami brakuje nam czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego, z kolei gotowe pizze nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. Na szczęście istnieje szybki i prosty sposób na przygotowanej domowej pizzy – z użyciem chleba tostowego. Będziesz zdziwiony, jakie to proste.
Oto klasyczna potrawa, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jednak czasami brakuje nam czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego, z kolei gotowe pizze nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. Na szczęście istnieje szybki i prosty sposób na przygotowanej domowej pizzy – z użyciem chleba tostowego. Będziesz zdziwiony, jakie to proste.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Kultowy dodatek do wiosennych kanapek. Powstaje na bazie jajek, rzodkiewki i majonezu
Jajka na miękko, sadzone, po turecku lub idealnie wysmażone w jajecznicy. To składnik, którego w wielu domach nie może zabraknąć podczas śniadania. Przysmakiem, który możemy zabrać ze sobą do szkoły lub pracy, jest pasta jajeczna. Dodatek charakterystycznie chrupiącego i nieco pikantnego składnika sprawia, że nie tylko zyskuje charakteru, ale dodatkowo syci na dłużej. Jak zrobić pastę jajeczną szybko? Podpowiadamy.
Jajka na miękko, sadzone, po turecku lub idealnie wysmażone w jajecznicy. To składnik, którego w wielu domach nie może zabraknąć podczas śniadania. Przysmakiem, który możemy zabrać ze sobą do szkoły lub pracy, jest pasta jajeczna. Dodatek charakterystycznie chrupiącego i nieco pikantnego składnika sprawia, że nie tylko zyskuje charakteru, ale dodatkowo syci na dłużej. Jak zrobić pastę jajeczną szybko? Podpowiadamy.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Żurek według Roberta Makłowicza. Nie może w nim zabraknąć jednego składnika
Żurek to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej, które ma szczególne znaczenie w tradycji wielkanocnej. To gęsta zupa na zakwasie, często podawana z jajkiem i kiełbasą, stanowiąca nieodłączny element świątecznego menu. Robert Makłowicz zdradził, czego nie może zabraknąć w żurku.
Żurek to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej, które ma szczególne znaczenie w tradycji wielkanocnej. To gęsta zupa na zakwasie, często podawana z jajkiem i kiełbasą, stanowiąca nieodłączny element świątecznego menu. Robert Makłowicz zdradził, czego nie może zabraknąć w żurku.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Pieczony pasztet na bogato. Swojski wyrób na wielkanocny stół
Podawany na ciepło, wyciągnięty prosto z rozgrzanego piekarnika. Wystudzony i stężały, serwowany na świeżym pieczywie. Niezależnie od tego, jak bardzo lubimy raczyć się pasztetem, nic nie przebije smaku tego przygotowanego w domu. Pieczony pasztet to przekąska na co dzień i od święta. Za każdym razem możemy przygotować go z nieco innych składników. Jedno jest pewne – smak zawsze pozostanie wyśmienity.
Podawany na ciepło, wyciągnięty prosto z rozgrzanego piekarnika. Wystudzony i stężały, serwowany na świeżym pieczywie. Niezależnie od tego, jak bardzo lubimy raczyć się pasztetem, nic nie przebije smaku tego przygotowanego w domu. Pieczony pasztet to przekąska na co dzień i od święta. Za każdym razem możemy przygotować go z nieco innych składników. Jedno jest pewne – smak zawsze pozostanie wyśmienity.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Trzy hitowe przepisy na sałatki wielkanocne. Rodzina będzie ciągle prosić o dokładkę
Sałatki to nieodłączny element każdego świątecznego stołu. Ich wersji do przygotowania można wybrać naprawdę wiele. Ty jednak nie możesz się zdecydować co zrobić dla rodziny i gości? Przedstawiamy 3 propozycje sałatek wielkanocnych z jajkiem, makaronem i kurczakiem.
Sałatki to nieodłączny element każdego świątecznego stołu. Ich wersji do przygotowania można wybrać naprawdę wiele. Ty jednak nie możesz się zdecydować co zrobić dla rodziny i gości? Przedstawiamy 3 propozycje sałatek wielkanocnych z jajkiem, makaronem i kurczakiem.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Ugotuj ziemniaki w tym wywarze. Kubki smakowe będą w siódmym niebie
Czym przyprawić gotowane ziemniaki? Najprostszym rozwiązaniem jest dodanie do garnka porcji soli – większość z nas ma ją zawsze pod ręką. Jednak ograniczanie jej spożycia jest kluczowe dla utrzymania zdrowego stylu życia. Eksperymentuj więc z innymi przyprawami i smakami, dzięki którym odkryjesz nowe sposoby na gotowanie ziemniaków. Szybko przekonasz się, że to rozwiązanie nie tylko korzystniejsze dla zdrowia, ale też przyjemniejsze dla podniebienia.
Czym przyprawić gotowane ziemniaki? Najprostszym rozwiązaniem jest dodanie do garnka porcji soli – większość z nas ma ją zawsze pod ręką. Jednak ograniczanie jej spożycia jest kluczowe dla utrzymania zdrowego stylu życia. Eksperymentuj więc z innymi przyprawami i smakami, dzięki którym odkryjesz nowe sposoby na gotowanie ziemniaków. Szybko przekonasz się, że to rozwiązanie nie tylko korzystniejsze dla zdrowia, ale też przyjemniejsze dla podniebienia.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Nigdy nie dodawaj do żurku. To zamach na twoje serce
Żurek jest jedną z tych zup, która gotowana jest w polskich domach wyłącznie od święta, ale w Wielkanoc z całą pewnością króluje na stołach w otoczeniu jajek, kiełbas, mazurków i bab. Choć wydaje się, że to trudne danie, to tak naprawdę nie powinno nastręczać wielu kłopotów, o ile zacznie się przygotowania kilka dni wcześniej. Niestety, wiele osób wybiera drogę na skróty i dodaje do niej składniki, które nie powinny się tam absolutnie znaleźć. Nie dość, że taki żurek odbiega smakiem od ideału, to na dodatek niektóre połączenia nie są...
Żurek jest jedną z tych zup, która gotowana jest w polskich domach wyłącznie od święta, ale w Wielkanoc z całą pewnością króluje na stołach w otoczeniu jajek, kiełbas, mazurków i bab. Choć wydaje się, że to trudne danie, to tak naprawdę nie powinno nastręczać wielu kłopotów, o ile zacznie się przygotowania kilka dni wcześniej. Niestety, wiele osób wybiera drogę na skróty i dodaje do niej składniki, które nie powinny się tam absolutnie znaleźć. Nie dość, że taki żurek odbiega smakiem od ideału, to na dodatek niektóre połączenia nie są...
kobieta.interia.pl
Źródło:
Wielkanocne menu u Ewy Wachowicz. Tradycja z nutą nowoczesności
Żurek na wędzonce, smalec czy sernik z lukrem - te potrawy znalazły się w ofercie Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Choć wciąż wiele osób woli samodzielnie przygotowywać świąteczne dania, coraz popularniejsze stają się cateringi restauracyjne na tę okazję. Co znajdziemy u popularnej restauratorki?
Żurek na wędzonce, smalec czy sernik z lukrem - te potrawy znalazły się w ofercie Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Choć wciąż wiele osób woli samodzielnie przygotowywać świąteczne dania, coraz popularniejsze stają się cateringi restauracyjne na tę okazję. Co znajdziemy u popularnej restauratorki?
kobieta.interia.pl
Źródło:
Zajadaj ze smakiem na śniadanie. Zredukujesz zbędne kalorie, zachowasz smukłą sylwetkę
W ostatnim czasie triumfy święci dieta ketogeniczna, którą wyróżnia bogactwo tłuszczów i ograniczenie węglowodanów. Jednym z założeń diety jest ograniczenie pieczywa do minimum. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie śniadania lub innego posiłku w ciągu dnia bez choćby jednej kromki, mamy kuszącą alternatywę. Mowa o chlebie keto, który powstaje na bazie mąki migdałowej. Chleb keto nie tylko wybornie smakuje, ale dodatkowo utrzymuje prawidłową wagę w ryzach.
W ostatnim czasie triumfy święci dieta ketogeniczna, którą wyróżnia bogactwo tłuszczów i ograniczenie węglowodanów. Jednym z założeń diety jest ograniczenie pieczywa do minimum. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie śniadania lub innego posiłku w ciągu dnia bez choćby jednej kromki, mamy kuszącą alternatywę. Mowa o chlebie keto, który powstaje na bazie mąki migdałowej. Chleb keto nie tylko wybornie smakuje, ale dodatkowo utrzymuje prawidłową wagę w ryzach.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Roladki z szynki na wielkanocne podjadanie. Przekąska gotowa w kilka minut
Nadchodzące Święta wielkanocne to kolejna okazja w roku, by spędzić czas z najbliższymi i rodziną. Charakterystyczne dla tego okresu są spotkania przy stole wypełnionym smakowitymi potrawami. Jeśli szukasz pomysłu na niewielką przekąskę, która oczaruje przybyłych gości, postaw na roladki z szynki. Poniżej prezentujemy pomysły na trzy pyszne farsze. Zrób wszystkie albo wybierz swój ulubiony.
Nadchodzące Święta wielkanocne to kolejna okazja w roku, by spędzić czas z najbliższymi i rodziną. Charakterystyczne dla tego okresu są spotkania przy stole wypełnionym smakowitymi potrawami. Jeśli szukasz pomysłu na niewielką przekąskę, która oczaruje przybyłych gości, postaw na roladki z szynki. Poniżej prezentujemy pomysły na trzy pyszne farsze. Zrób wszystkie albo wybierz swój ulubiony.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Menemen: Turecka jajecznica na bogato. Doskonale smakuje, syci na długo
Pełna warzyw, sycąca i przepyszna turecka jajecznica to doskonały pomysł na urozmaicenie tradycyjnych śniadań. Menemen doskonale smakuje zwłaszcza w leniwe weekendowe poranki, kiedy zapach smażonych pomidorów i papryki roznosi się po całym domu, wybudzając pogrążonych we śnie domowników. Kremowe jajka na pomidorach możemy także podać w ramach lżejszego obiadu lub zaserwować w trakcie kolacji.
Pełna warzyw, sycąca i przepyszna turecka jajecznica to doskonały pomysł na urozmaicenie tradycyjnych śniadań. Menemen doskonale smakuje zwłaszcza w leniwe weekendowe poranki, kiedy zapach smażonych pomidorów i papryki roznosi się po całym domu, wybudzając pogrążonych we śnie domowników. Kremowe jajka na pomidorach możemy także podać w ramach lżejszego obiadu lub zaserwować w trakcie kolacji.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Nie tylko na piątkowy obiad. Wrzuć do pieca, gdy głośno burczy w brzuchu
W wielu domach w piątki króluje ryba, ponieważ przyjęło się, że to idealna potrawa postna. Przyznać trzeba jedno: warto je włączyć do diety, bo to szczodra dawka kwasów omega, które wpływają na kondycję serca, mózgu i odporność. Gorzej, bo wiele osób nie wie, jak rybę przygotować albo ogranicza się do jej smażenia w panierce. Są na to zdrowsze sposoby, a ryba z piekarnika jest tego dobitnym przykładem.
W wielu domach w piątki króluje ryba, ponieważ przyjęło się, że to idealna potrawa postna. Przyznać trzeba jedno: warto je włączyć do diety, bo to szczodra dawka kwasów omega, które wpływają na kondycję serca, mózgu i odporność. Gorzej, bo wiele osób nie wie, jak rybę przygotować albo ogranicza się do jej smażenia w panierce. Są na to zdrowsze sposoby, a ryba z piekarnika jest tego dobitnym przykładem.
kobieta.interia.pl
Źródło:
W PRL-u Polacy zajadali się nią na potęgę. To skarbnica zdrowia
W PRL-u, kiedy stworzenie „czegoś z niczego” było w ogromnej cenie, święciła triumfy na niejednym stole. Była deserem, o którego ostatnią łyżkę niejednokrotnie trwała prawdziwa przepychanka. Dziś jej smak jest jednak nieco zapomniany. Jak zrobić prawdziwą chałwę? Ten przysmak to istna skarbnica zdrowia.
W PRL-u, kiedy stworzenie „czegoś z niczego” było w ogromnej cenie, święciła triumfy na niejednym stole. Była deserem, o którego ostatnią łyżkę niejednokrotnie trwała prawdziwa przepychanka. Dziś jej smak jest jednak nieco zapomniany. Jak zrobić prawdziwą chałwę? Ten przysmak to istna skarbnica zdrowia.
kobieta.interia.pl
Źródło:
W PRL-u królowała w święta na każdym stole. Przepis po latach wraca do łask
Już w czasach PRL-u prywatki, domowe posiadówki i spotkania w gronie rodzinnym nie mogły obejść się bez pełnej michy sałatki jarzynowej. Przepis przechodzący z pokolenia na pokolenie jest prawdziwym rarytasem także współcześnie. Sałatka na bazie ziemniaków, marchewki, pietruszki, jabłek, ogórków kiszonych oraz groszku konserwowego koniecznie musi pojawić się na stole wielkanocnym. Jak przygotować tę z czasów naszych rodziców i dziadków? Podpowiadamy.
Już w czasach PRL-u prywatki, domowe posiadówki i spotkania w gronie rodzinnym nie mogły obejść się bez pełnej michy sałatki jarzynowej. Przepis przechodzący z pokolenia na pokolenie jest prawdziwym rarytasem także współcześnie. Sałatka na bazie ziemniaków, marchewki, pietruszki, jabłek, ogórków kiszonych oraz groszku konserwowego koniecznie musi pojawić się na stole wielkanocnym. Jak przygotować tę z czasów naszych rodziców i dziadków? Podpowiadamy.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Sycący przysmak znany każdemu przedszkolakowi w PRL-u. Zagnieć i rozetrzyj w palcach
Jak w ekspresowy sposób odbyć sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa? Wystarczy przygotować zacierkę na mleku. Tradycja przygotowywania tego kultowego dania także współcześnie jest pielęgnowana w wielu domach i przedszkolach. Jak przygotować sentymentalne i rozgrzewające danie dla siebie lub najmłodszych członków rodziny? Podpowiadamy.
Jak w ekspresowy sposób odbyć sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa? Wystarczy przygotować zacierkę na mleku. Tradycja przygotowywania tego kultowego dania także współcześnie jest pielęgnowana w wielu domach i przedszkolach. Jak przygotować sentymentalne i rozgrzewające danie dla siebie lub najmłodszych członków rodziny? Podpowiadamy.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Aromatyczna i pyszna. Babka z rozmarynem zaskoczy gości na Wielkanoc
Wielkanocna babka to bez wątpienia jeden z kulinarnych symboli tych świąt. I choć przepisów na ciasto jest wiele, to tym razem przedstawiamy babkę w niecodziennym wydaniu, bo z dodatkiem ziół. Mowa o rozmarynie, który nada babce niesamowitego smaku i aromatu. Zatem do dzieła.
Wielkanocna babka to bez wątpienia jeden z kulinarnych symboli tych świąt. I choć przepisów na ciasto jest wiele, to tym razem przedstawiamy babkę w niecodziennym wydaniu, bo z dodatkiem ziół. Mowa o rozmarynie, który nada babce niesamowitego smaku i aromatu. Zatem do dzieła.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Potrawy wielkanocne, które warto przygotować wcześniej. Tak oszczędzisz czas
Do świąt wielkanocnych pozostały już zaledwie trzy tygodnie. To dobry moment, by przygotować listę świątecznych dań i rozłożyć prace w kuchni. Część wielkanocnych przysmaków możemy bowiem przygotować wcześniej, a po świętach zamrozić "na później". Oto lista wielkanocnych klasyków, które możemy jeść dłużej niż tylko przez trzy dni.
Do świąt wielkanocnych pozostały już zaledwie trzy tygodnie. To dobry moment, by przygotować listę świątecznych dań i rozłożyć prace w kuchni. Część wielkanocnych przysmaków możemy bowiem przygotować wcześniej, a po świętach zamrozić "na później". Oto lista wielkanocnych klasyków, które możemy jeść dłużej niż tylko przez trzy dni.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Wyróżnia ją maślana korona i lukier. Oto najlepsza babka na Wielkanoc
Wielkanocna babka to jeden z tych przysmaków, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wiele osób sięga po gotowe, sklepowe ciasto, wychodząc z założenia, że nie posiada odpowiednich umiejętności kulinarno-cukierniczych, które pozwoliłyby na upieczenie idealnej babki. A wystarczy przecież sięgnąć po prosty i sprawdzony przepis, dzięki któremu babka wielkanocna na pewno się uda.
Wielkanocna babka to jeden z tych przysmaków, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wiele osób sięga po gotowe, sklepowe ciasto, wychodząc z założenia, że nie posiada odpowiednich umiejętności kulinarno-cukierniczych, które pozwoliłyby na upieczenie idealnej babki. A wystarczy przecież sięgnąć po prosty i sprawdzony przepis, dzięki któremu babka wielkanocna na pewno się uda.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Bez stania przy dymiącej patelni. Pannukakku – fińskie słodkie śniadanie
Pannukakku, podobnie jak zyskujący na popularności dutch baby, to przykład idealnie wypieczonego w piekarniku naleśnika. Przepis przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom dania, którzy niekoniecznie lubią długie stanie przy nagrzanej patelni wypełnionej tłuszczem. Gwarantujemy, że fiński pieczony naleśnik smakuje obłędnie, a z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kulinariach.
Pannukakku, podobnie jak zyskujący na popularności dutch baby, to przykład idealnie wypieczonego w piekarniku naleśnika. Przepis przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom dania, którzy niekoniecznie lubią długie stanie przy nagrzanej patelni wypełnionej tłuszczem. Gwarantujemy, że fiński pieczony naleśnik smakuje obłędnie, a z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kulinariach.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Polecamy
reklama