Zamień jeden składnik w cieście piernikowym. Obłędny aromat wypełni każdy zakamarek domu

Idealnie wilgotny piernik, przełożony grubą warstwą nieco kwaskowatych powideł i oblany idealnie roztopioną czekoladą to prawdziwy przysmak świąteczny. Choć nic nie stoi na przeszkodzie, by piec go także w innych miesiącach, to właśnie w grudniu pyszni się na udekorowanych stołach. Jak podbić jego smak i zapach, by na talerzach nie zostały nawet okruszki? Wystarczy wdrożyć prosty patent.

Idealnie wilgotny piernik, przełożony grubą warstwą nieco kwaskowatych powideł i oblany idealnie roztopioną czekoladą to prawdziwy przysmak świąteczny. Choć nic nie stoi na przeszkodzie, by piec go także w innych miesiącach, to właśnie w grudniu pyszni się na udekorowanych stołach. Jak podbić jego smak i zapach, by na talerzach nie zostały nawet okruszki? Wystarczy wdrożyć prosty patent.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Wypieki świąteczne. Alternatywne propozycje Ewy Wachowicz dla tradycyjnych ciast
Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć wypieków. Pojawiają się one już jako zwieńczenie kolacji wigilijnej. Wśród ciast królują: pierniki, serniki i makowce, ale zawsze przygotowuję też nietypowe słodkości. Ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni, mogą zwrócić uwagę na przepisy, jakimi dzisiaj się podzielę.
Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć wypieków. Pojawiają się one już jako zwieńczenie kolacji wigilijnej. Wśród ciast królują: pierniki, serniki i makowce, ale zawsze przygotowuję też nietypowe słodkości. Ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni, mogą zwrócić uwagę na przepisy, jakimi dzisiaj się podzielę.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Sałatka jarzynowa w tej wersji zachwyci gości. Tak robi ją siostra Anastazja
Sałatka jarzynowa to nieodłączny element stołu podczas spotkań rodzinnych, świąt czy domówek. Mimo że jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a przepisy na ogół do siebie bardzo podobne, każdy robi ją na swój sposób. Jaki patent na doskonałą w smaku sałatkę jarzynową ma słynąca z najlepszych przepisów kulinarnych zakonnica - Anastazja Pustelnik? Przyrządzona w ten sposób wywoła zachwyt wśród domowników i gości.
Sałatka jarzynowa to nieodłączny element stołu podczas spotkań rodzinnych, świąt czy domówek. Mimo że jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a przepisy na ogół do siebie bardzo podobne, każdy robi ją na swój sposób. Jaki patent na doskonałą w smaku sałatkę jarzynową ma słynąca z najlepszych przepisów kulinarnych zakonnica - Anastazja Pustelnik? Przyrządzona w ten sposób wywoła zachwyt wśród domowników i gości.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Barszcz smakuje jak woda? Oto 3 najczęstsze błędy
Barszcz - tradycyjna polska zupa. Przepis, który wydawać by się mogło, nie ma w sobie nic skomplikowanego, a jednak wbrew pozorom nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Barszcz, który nie ma w sobie słodko-kwaśnego posmaku, daleki jest od ideału. Jeszcze gorzej jeśli zupa ma jedynie kolor, ale smakuje jak woda. Dlaczego barszcz nie ma smaku? Oto 3 najczęściej popełniane błędy.
Barszcz - tradycyjna polska zupa. Przepis, który wydawać by się mogło, nie ma w sobie nic skomplikowanego, a jednak wbrew pozorom nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Barszcz, który nie ma w sobie słodko-kwaśnego posmaku, daleki jest od ideału. Jeszcze gorzej jeśli zupa ma jedynie kolor, ale smakuje jak woda. Dlaczego barszcz nie ma smaku? Oto 3 najczęściej popełniane błędy.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Ten ser to bomba odżywczych składników i uczta dla podniebienia. Włosi go uwielbiają

Burrata to rodzaj włoskiego sera o wyjątkowym smaku i niepowtarzalnej, aksamitnej konsystencji. Polacy coraz chętniej się nim zajadają i wykorzystują do przygotowywania mnóstwa potraw na ciepło i zimno. Dlaczego warto jeść burratę, jakie ma właściwości i do czego można ją wykorzystać w kuchni?

Burrata to rodzaj włoskiego sera o wyjątkowym smaku i niepowtarzalnej, aksamitnej konsystencji. Polacy coraz chętniej się nim zajadają i wykorzystują do przygotowywania mnóstwa potraw na ciepło i zimno. Dlaczego warto jeść burratę, jakie ma właściwości i do czego można ją wykorzystać w kuchni?
kobieta.interia.pl
Źródło:
Zjadłam barszcz w Czechach. Osłupiałam, widząc, co w nim pływa
Co przychodzi ci na myśl, gdy słyszysz czeska kuchnia? Knedliczki, smażony ser? Choć obydwa dania są pyszne, to jednak sztuka kulinarna naszych południowych sąsiadów ma do zaoferowania o wiele więcej. Podróżowanie to także doświadczanie, pozwól się zabrać w kulinarną podróż po Czechach.
Co przychodzi ci na myśl, gdy słyszysz czeska kuchnia? Knedliczki, smażony ser? Choć obydwa dania są pyszne, to jednak sztuka kulinarna naszych południowych sąsiadów ma do zaoferowania o wiele więcej. Podróżowanie to także doświadczanie, pozwól się zabrać w kulinarną podróż po Czechach.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Babcina receptura na kultowe śledzie po staropolsku. Uraczę nimi gości w te święta
Roznoszący nieziemski zapach rubinowy barszcz w wazie, pierogi skąpane w roztopionym maśle i pyszniące się w sosie gołąbki. Wśród tak doborowego menu nie może zabraknąć także rybnej potrawy. Choć w wielu regionach od lat króluje karp, nie wszyscy są jego zwolennikami. Zamiast pracochłonnego przepisu, wybierzmy o wiele prostszy i pełen smaku. Podpowiadamy, jak przygotować obłędnie aromatyczne śledzie po staropolsku.
Roznoszący nieziemski zapach rubinowy barszcz w wazie, pierogi skąpane w roztopionym maśle i pyszniące się w sosie gołąbki. Wśród tak doborowego menu nie może zabraknąć także rybnej potrawy. Choć w wielu regionach od lat króluje karp, nie wszyscy są jego zwolennikami. Zamiast pracochłonnego przepisu, wybierzmy o wiele prostszy i pełen smaku. Podpowiadamy, jak przygotować obłędnie aromatyczne śledzie po staropolsku.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Oszukany sernik bez grama sera. Smakowita alternatywa dla świątecznego klasyka
Apetyczny sernik, pyszniący się na talerzyku deserowym, po pierwszym kęsie w niczym nie przypomina słodkiego przysmaku. Ciasto styropian doskonale udaje wigilijny klasyk, zachwycając kruchym spodem i masą śmietanową z wyraźnie wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi. To prosty sposób na wprowadzenie powiewu świeżości do świątecznej tradycji. Jak przygotować smakołyk? Podpowiadamy sprawdzony przepis.
Apetyczny sernik, pyszniący się na talerzyku deserowym, po pierwszym kęsie w niczym nie przypomina słodkiego przysmaku. Ciasto styropian doskonale udaje wigilijny klasyk, zachwycając kruchym spodem i masą śmietanową z wyraźnie wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi. To prosty sposób na wprowadzenie powiewu świeżości do świątecznej tradycji. Jak przygotować smakołyk? Podpowiadamy sprawdzony przepis.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Ryba po grecku pod kołderką z warzyw. Sentymentalny przepis z babcinej kuchni
Nadchodzące wielkimi krokami spotkania rodzinne przy świątecznym stole pobudzają nas do myślenia nad daniami, którymi uraczymy najbliższych. Choć na półmiskach nie zabraknie tradycyjnych potraw wigilijnych, warto zaskoczyć gości czymś jeszcze. Polecamy, by w tym roku postawić na rybę po grecku. Doskonale smakuje podgrzana, ale jej walorami możemy rozkoszować się także na zimno. Jak przygotować wybitną rybę po grecku, by ekspresowo znikała z talerzy? Podpowiadamy.
Nadchodzące wielkimi krokami spotkania rodzinne przy świątecznym stole pobudzają nas do myślenia nad daniami, którymi uraczymy najbliższych. Choć na półmiskach nie zabraknie tradycyjnych potraw wigilijnych, warto zaskoczyć gości czymś jeszcze. Polecamy, by w tym roku postawić na rybę po grecku. Doskonale smakuje podgrzana, ale jej walorami możemy rozkoszować się także na zimno. Jak przygotować wybitną rybę po grecku, by ekspresowo znikała z talerzy? Podpowiadamy.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Przepis palce lizać: Pulpety mielone ze słodką żurawiną

Jedni je uwielbiają, inni raczej wolą omijać szerokim łukiem. Parujące pulpety w towarzystwie ziemniaków i sosu to dla wielu osób przypomnienie smaku dzieciństwa. Mogą wywoływać pozytywne lub mniej przyjemne wspomnienia. Przedstawicielom pierwszej grupy, którym znudziło się tradycyjne wydanie pulpetów, m.in. w sosie koperkowym, polecamy przepis na kuleczki mięsne z dodatkiem wybornej żurawiny.

Jedni je uwielbiają, inni raczej wolą omijać szerokim łukiem. Parujące pulpety w towarzystwie ziemniaków i sosu to dla wielu osób przypomnienie smaku dzieciństwa. Mogą wywoływać pozytywne lub mniej przyjemne wspomnienia. Przedstawicielom pierwszej grupy, którym znudziło się tradycyjne wydanie pulpetów, m.in. w sosie koperkowym, polecamy przepis na kuleczki mięsne z dodatkiem wybornej żurawiny.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Francuski przysmak: Kremowy czosnek konfitowany
Nawet niewielki ząbek czosnku potrafi dodać charakteru nawet najbardziej nudnej i mdłej w smaku potrawie. Zwolennicy tego składnika zajadają się nim na surowo, dodają do pieczenia lub smażenia. Jednym z ciekawszych pomysłów, nadających czosnkowi niesamowitej kremowości i delikatności, jest konfitowanie. Patent nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy chęć, dostęp do piekarnika i kilka prostych składników.
Nawet niewielki ząbek czosnku potrafi dodać charakteru nawet najbardziej nudnej i mdłej w smaku potrawie. Zwolennicy tego składnika zajadają się nim na surowo, dodają do pieczenia lub smażenia. Jednym z ciekawszych pomysłów, nadających czosnkowi niesamowitej kremowości i delikatności, jest konfitowanie. Patent nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy chęć, dostęp do piekarnika i kilka prostych składników.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Doskonała ryba na świąteczny stół. Wyborna w smaku i bardzo zdrowa

Trewal to mało popularna wśród Polaków ryba. Jak się okazuje jest cennym pod względem wartości odżywczych, a także doznań smakowych gatunkiem. Doskonale sprawdzi się na świąteczny stół jako alternatywa dla karpia. Jakie korzyści dla zdrowia niesie jej spożywanie? W jaki sposób przygotować trewala na Wigilię?

Trewal to mało popularna wśród Polaków ryba. Jak się okazuje jest cennym pod względem wartości odżywczych, a także doznań smakowych gatunkiem. Doskonale sprawdzi się na świąteczny stół jako alternatywa dla karpia. Jakie korzyści dla zdrowia niesie jej spożywanie? W jaki sposób przygotować trewala na Wigilię?
kobieta.interia.pl
Źródło:
Pieczone ziemniaczki palce lizać. Smakowite jak frytki, o wiele mniej kaloryczne
W ciągu dnia przychodzi taki moment, że z coraz większym zniecierpliwieniem zaczynamy wyczekiwać pory obiadowej. Jeśli nie mamy ochoty na wielogodzinne stanie w kuchni, a znudziły nam się tradycyjnie mięsne potrawy, postawmy na pieczone ziemniaczki. Idealnie komponują się z sosami oraz dodatkiem warzyw. Choć wydaje się, że w ich przygotowaniu nie kryje się nic skomplikowanego, warto przestrzegać kilku zasad, by nie wyszły suche i niesmaczne.
W ciągu dnia przychodzi taki moment, że z coraz większym zniecierpliwieniem zaczynamy wyczekiwać pory obiadowej. Jeśli nie mamy ochoty na wielogodzinne stanie w kuchni, a znudziły nam się tradycyjnie mięsne potrawy, postawmy na pieczone ziemniaczki. Idealnie komponują się z sosami oraz dodatkiem warzyw. Choć wydaje się, że w ich przygotowaniu nie kryje się nic skomplikowanego, warto przestrzegać kilku zasad, by nie wyszły suche i niesmaczne.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Odrzuć nudne przepisy na śledzia. Te receptury posmakują gościom w Wigilię

Kolejny rok z tradycyjnymi śledziami w śmietanie, pod kołderką z jabłka lub przykrytymi cebulą sprawia, że mamy ochotę powiedzieć – „Ale to już było…”. Sztampowe podejście do śledzia sprawia, że nie jesteśmy w stanie w pełni wydobyć jego wyjątkowego smaku. W jaki sposób zaskoczyć gości powiewem świeżości na świątecznym stole? Polecamy trzy przepisy, po których najbliżsi będą domagali się dokładki.

Kolejny rok z tradycyjnymi śledziami w śmietanie, pod kołderką z jabłka lub przykrytymi cebulą sprawia, że mamy ochotę powiedzieć – „Ale to już było…”. Sztampowe podejście do śledzia sprawia, że nie jesteśmy w stanie w pełni wydobyć jego wyjątkowego smaku. W jaki sposób zaskoczyć gości powiewem świeżości na świątecznym stole? Polecamy trzy przepisy, po których najbliżsi będą domagali się dokładki.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Czym przyprawić bigos? Jeden składnik nada mu szlachetności
Jak ugotować dobry bigos? Nad tym zastanawiają się wszyscy kucharze, którzy nie wyobrażają sobie bożonarodzeniowego jadłospisu bez tradycyjnej potrawy. Uświetni uroczyste posiedzenie przy stole, a do tego wspaniale rozgrzeje i nasyci, więc warto przyrządzać go nie tylko od święta. Ilu szefów kuchni, tyle przepisów. Istnieją jednak ważne zasady w kwestii przypraw do bigosu. Kiedy dodawać aromatyczne składniki, żeby nie zepsuć smaku potrawy? Czy do bigosu daje się czosnek? Oto wskazówki, którymi trzeba się kierować, wchodząc do kuchni.
Jak ugotować dobry bigos? Nad tym zastanawiają się wszyscy kucharze, którzy nie wyobrażają sobie bożonarodzeniowego jadłospisu bez tradycyjnej potrawy. Uświetni uroczyste posiedzenie przy stole, a do tego wspaniale rozgrzeje i nasyci, więc warto przyrządzać go nie tylko od święta. Ilu szefów kuchni, tyle przepisów. Istnieją jednak ważne zasady w kwestii przypraw do bigosu. Kiedy dodawać aromatyczne składniki, żeby nie zepsuć smaku potrawy? Czy do bigosu daje się czosnek? Oto wskazówki, którymi trzeba się kierować, wchodząc do kuchni.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Błyskawicznie wymieszaj i usmaż. Smakują jak u babci
Skrada się powoli, by zaatakować w najmniej oczekiwanym momencie. Jeśli uporczywy głód i burczenie w brzuchu nie pozwalają się skupić na zaplanowanych czynnościach, trzeba pomyśleć nad szybkim zaspokojeniem apetytu. Z kilku jajek, odrobiny mąki, cukru i kostki sera półtłustego w kilkanaście minut wyczarujemy lekkie jak chmurka placuszki twarogowe.
Skrada się powoli, by zaatakować w najmniej oczekiwanym momencie. Jeśli uporczywy głód i burczenie w brzuchu nie pozwalają się skupić na zaplanowanych czynnościach, trzeba pomyśleć nad szybkim zaspokojeniem apetytu. Z kilku jajek, odrobiny mąki, cukru i kostki sera półtłustego w kilkanaście minut wyczarujemy lekkie jak chmurka placuszki twarogowe.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Naleśniki na krokiety, które nie pękają. Wystarczy jeden prosty trik
Przygotowanie naleśników nie jest skomplikowane. Warto jednak znać kilka trików, dzięki którym są nie tylko lekkie i puszyste, ale także nie pękają podczas nadziewania farszem i smażenia. Wbrew pozorom naleśniki na krokiety mogą być niezwykle elastyczne. Wystarczy zastosować jeden prosty trik. Z pomocą przychodzą ziemniaki.
Przygotowanie naleśników nie jest skomplikowane. Warto jednak znać kilka trików, dzięki którym są nie tylko lekkie i puszyste, ale także nie pękają podczas nadziewania farszem i smażenia. Wbrew pozorom naleśniki na krokiety mogą być niezwykle elastyczne. Wystarczy zastosować jeden prosty trik. Z pomocą przychodzą ziemniaki.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Wysp odrobinę do kawy i pij regularnie. Obniży ciśnienie, uwolni od problemów trawiennych

Uwielbienie do kawy pod przeróżnymi postaciami łączy wielu ludzi na całym świecie. Od zwykłej czarnej, przez wzbogaconą o dodatek mleka, a nawet aromatyczne przyprawy. Kombinacji jest wiele, a każdy znajdzie swoją ulubioną. Cenne właściwości oraz intensywny smak uzyskamy, doprawiając filiżankę napoju sproszkowanym kardamonem. Przepis jest banalny, a efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania.

Uwielbienie do kawy pod przeróżnymi postaciami łączy wielu ludzi na całym świecie. Od zwykłej czarnej, przez wzbogaconą o dodatek mleka, a nawet aromatyczne przyprawy. Kombinacji jest wiele, a każdy znajdzie swoją ulubioną. Cenne właściwości oraz intensywny smak uzyskamy, doprawiając filiżankę napoju sproszkowanym kardamonem. Przepis jest banalny, a efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Olej służy nie tylko do smażenia. Do czego można wykorzystać ten tłoczony na zimno?

Olej tłoczony na zimno zdobywa coraz większą popularność w kuchniach osób poszukujących zdrowych rozwiązań. Jednak, choć jest to wartościowy składnik diety, nie zawsze się sprawdza. Przyjrzymy się zatem, do czego możemy wykorzystać olej tłoczony na zimno, by jak najlepiej wykorzystać jego właściwości odżywcze.

Olej tłoczony na zimno zdobywa coraz większą popularność w kuchniach osób poszukujących zdrowych rozwiązań. Jednak, choć jest to wartościowy składnik diety, nie zawsze się sprawdza. Przyjrzymy się zatem, do czego możemy wykorzystać olej tłoczony na zimno, by jak najlepiej wykorzystać jego właściwości odżywcze.
kobieta.interia.pl
Źródło:
Zupa z kaszą jaglaną - Ewa Wachowicz ma patent na ten przysmak z PRL
Pamiętam czasy kiedy wiele rzeczy w sklepach można było dostać "na kartki", w tym wędliny. Mięso było bardzo pożądanym produktem. Niejednokrotnie kupowało się go z kością. Samo mięso służyło do robienia np. pieczeni czy kotletów, z kolei kości stanowiły podstawę zupy. Teraz bez problemu kupimy jedno i drugie. Poniżej przepis na zupę "na kościach" z kaszą jaglaną - mówi Ewa Wachowicz. Spróbuj tej zupy!
Pamiętam czasy kiedy wiele rzeczy w sklepach można było dostać "na kartki", w tym wędliny. Mięso było bardzo pożądanym produktem. Niejednokrotnie kupowało się go z kością. Samo mięso służyło do robienia np. pieczeni czy kotletów, z kolei kości stanowiły podstawę zupy. Teraz bez problemu kupimy jedno i drugie. Poniżej przepis na zupę "na kościach" z kaszą jaglaną - mówi Ewa Wachowicz. Spróbuj tej zupy!
kobieta.interia.pl
Źródło:
reklama
Polecamy