Nie zanurzaj jajek w majonezie. W tej wersji smakują o niebo lepiej
Mimo że faszerowane jajka kojarzone są głównie z wielkanocnym stołem, dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi sprawdzą się jako zdrowa przekąska nie tylko od święta. Nie przygotowuj ich jednak zanurzonych w majonezie. Istnieją dużo smaczniejsze przepisy, które nie wywołują dietetycznych wyrzutów sumienia. Jedną z takich propozycji są jajka faszerowane pastą z tuńczyka. Przygotujesz w kilka chwil, lecz musimy uprzedzić – są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z półmiska.
Źródło:
kobieta.interia.pl
Ten jeden składnik zmienił moją jarzynową na zawsze i podbił serca rodziny
Znudziła ci się klasyczna jarzynowa? Teściowa nie mogła uwierzyć, co do niej dodałam - a potem zjadła dokładkę! Ten jeden składnik nie tylko podkręca smak, ale wzbogaca sałatkę o białko, błonnik, witaminy i minerały. Oto jak możesz odmienić wielkanocną sałatkę jarzynową!
Źródło:
kobieta.interia.pl
Różowa babka marmurkowa jak z bajki - sekret tkwi w naturze!
Chcesz upiec wyjątkowe ciasto, które zachwyci gości spektakularnym wyglądem? Oto różowa babka marmurkowa, której piękny kolor to zasługa wyłącznie naturalnych składników. Sprawdź, czym zastąpić sztuczne barwniki i jak w prosty sposób przygotować to efektowne ciasto.
Źródło:
kobieta.interia.pl
Wystarczy dodać do kefiru. Pij codziennie, a kilogramy polecą w dół
Koktajle z kefirem mogą okazać się zbawienne, jeżeli zależy nam na utrzymaniu wagi lub zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. Kefir bowiem to źródło białka oraz wapnia, a przy okazji jest naturalnym probiotykiem, wspomagającym pracę jelit. Warto więc jak najczęściej sięgać po koktajl z kefirem. Sprawdzamy najlepsze przepisy na odchudzające koktajle, ale ostrzegamy jednocześnie, czego z tym produktem nie łączyć.
Źródło:
kobieta.interia.pl
Lepsze od ziemniaczanych? Placki tak dobre, że znikają z talerzy w mgnieniu oka
Placki z brokułów to propozycja, która odświeży codzienne menu. W sam raz, gdy zauważasz, że na twoim stole zaczęło wiać nudą. Delikatnie chrupiące, o wyrazistym smaku i apetycznym kolorze przysmaki stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Ich przygotowanie nie jest ani trudne, ani czasochłonne.
Źródło:
kobieta.interia.pl
To kulinarna duma Węgrów. Banalny przepis, ale smak i aromat jedyne w swoim rodzaju
Paprykarz z kurczaka to klasyka kuchni węgierskiej, a danie przygotowuje się w jednym garnku. Rzecz jasna kluczowym składnikiem jest papryka, z której Madziarzy słyną na całą Europę. Wystarczy sięgnąć po zaledwie kilka składników, by cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem takiego posiłku.
Źródło:
kobieta.interia.pl
Nie lubisz mleka? Koniecznie włącz te produkty do diety!
Uwielbiane przez jednych, znienawidzone przez innych. Ryby z puszki to trochę niedoceniane skarby naszych spiżarni, a kryją w sobie sporo dobrego! Jeśli nie jesz nabiału, a chcesz zadbać o mocne kości - tym bardziej powinnaś je polubić. Dlaczego warto je jeść? Sprawdź!
Źródło:
kobieta.interia.pl
To może być hit na wielkanocnym stole. Zrób więcej, bo braknie
Już niebawem wielkanocne stoły zastawimy pysznymi, tradycyjnymi posiłkami i deserami. Warto, by podczas tego wyjątkowego okresu, zaproponować gościom coś smacznego do przekąszenia w formie kolorowych przystawek. Gwarantujemy, że są doskonałe, proste i szybkie w przygotowaniu.
Źródło:
kobieta.interia.pl
Podczas smażenia pieczarek na patelni powstaje breja? Popełniasz popularny błąd
Stanowią doskonały dodatek do wielu posiłków, ale z powodzeniem można je spożywać również w formie przekąski. Mowa o pieczarkach, których Polska jest światowym liderem w kontekście eksportu. Jak prawidłowo przygotować takie grzyby, by charakteryzowały się idealnym smakiem i nie puszczały na patelni zbyt dużo wody?
Źródło:
kobieta.interia.pl
Najprostszy przepis na domowy słony karmel. Nie potrzebujesz nawet termometru!
Domowy słony karmel to deserowy klasyk, który dodaje wyjątkowego smaku wielu słodkościom. Można go wykorzystać do lodów, ciast, a nawet po prostu wyjadać łyżeczką prosto ze słoika! Sarah Fennel, znana blogerka kulinarna i autorka popularnego bloga Broma Bakery, podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na idealny słony karmel.
Źródło:
kobieta.interia.pl
Zrobiłam jajka na zielonym dywanie. Teraz każdy chce ode mnie przepis
Jajka to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych, naturalnych produktów, gdy mowa o przygotowaniu śniadania. I choć najzwyklejsza jajecznica może być pyszna, to czasami warto poeksperymentować i podać jajka w innej wersji, np. na zielonym dywanie. Co to takiego?
Źródło:
kobieta.interia.pl
Zapomnij o nudnych mazurkach! Oto wielkanocny hit od Makłowicza
Znudziły ci się tradycyjne mazurki? A może co roku pieczesz ten sam i masz ochotę na coś nowego? Oto przepis, który od dawna gości na wielkanocnym stole rodziny Roberta Makłowicza! Wilgotne, orzechowe ciasto z czekoladą i oryginalnym kawowym lukrem - po jednym kęsie nie będziesz chciała wrócić do klasyki!
Źródło:
kobieta.interia.pl
Połącz chrzan z tym owocem. To zupełnie nowe doznanie kulinarne
Najczęściej sięgamy po niego w okresie Wielkanocy i wówczas jest pozycją obowiązkową w świątecznym koszyczku. Mowa o chrzanie, który stanowi doskonały dodatek nie tylko do wędlin, ale i wielu innych, smacznych posiłków. Zatem z czym łączyć chrzan, by cieszyć się znakomitymi doznaniami kulinarnymi?
Źródło:
kobieta.interia.pl
Mąż ciągle prosi o to danie z PRL-u. Ja jednak mam obawy
Powiedzmy to sobie wprost – słysząc nazwę tego dania, zapewne wiele osób skrzywi się już na samą myśl. Jednak ozorki w sosie chrzanowym, o których właśnie mowa, były uwielbianą potrawą w czasach PRL. Jeśli przygotujemy je zgodnie ze sztuką, doznania kulinarne doprawdy będą wyborne.
Źródło:
kobieta.interia.pl
Nieoczywisty dodatek do ryby. Będzie smakować jak z wykwintnej restauracji
Wybór odpowiednich ziół do ryby to klucz do stworzenia potrawy pełnej smaku. Użycie aromatycznych składników nie tylko podkreśli walory smakowe dania, ale też wzbogaci je o dodatkowe właściwości zdrowotne. Czym przyprawiać rybę? Kulinarnych inspiracji nie brakuje.
Źródło:
kobieta.interia.pl
Klasyka do jajek. Bez udziwnień i długich godzin w kuchni. To najlepszy sos
To bez wątpienia jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych sosów m.in. do jajek i kanapek. Doskonała kompozycja składników sprawia, że sos tatarski, bo o nim właśnie mowa, jest często wybierany przez konsumentów. Jeśli chcesz wynieść go na wyższy kulinarny poziom, przygotuj go w swoim domu.
Źródło:
kobieta.interia.pl
Wiosną sięgam po ten tradycyjny przepis na kapuśniak. Wychodzi pyszny i sycący
Szukasz pomysłu na wiosenny obiad? Jeżeli stawiasz na sycące dania, z pewnością zainteresuje cię ten przepis. Kapuśniak z młodej kapusty na wędzonych żeberkach zachwyci smakiem – bardzo możliwe, że poprosisz o dokładkę.
Źródło:
kobieta.interia.pl
Dodaj ten jeden składnik do porannej kawy. Skóra będzie jędrna i pełna blasku
Czy filiżanka kawy może zastąpić krem przeciwzmarszczkowy? Zwolennicy kawy kolagenowej twierdzą, że tak – ten napój ma nie tylko dodawać energii, ale również wspierać jędrność skóry, nawilżać ją i wygładzać. Choć brzmi to jak marzenie, warto przyjrzeć się faktom i sprawdzić, czy kawa z dodatkiem kolagenu to rzeczywiście eliksir młodości w filiżance.
Źródło:
kobieta.interia.pl
Starożytny wypiek, który zachwyca dietetyków. Zrób na Wielkanoc
Czy wiesz, że przepis na jeden z najzdrowszych chlebów świata pochodzi z Biblii? Chleb Ezechiela to pieczywo z ponad 2500-letnią historią. Jest idealny dla dbających o dietę, a przy tym to świetny wybór na Wielkanoc - jego symbolika doskonale wpisuje się w charakter tych świąt.
Źródło:
kobieta.interia.pl
Lekkie, aromatyczne i obłędnie smaczne. Oto najlepsze, wiosenne zupy
Przyroda wybudza się z zimowego snu, a to oznacza, że za kilka tygodni, ryneczki i warzywniaki wypełnią się sezonowymi, świeżymi darami natury. Sięgając po warzywa, warto przygotować z nich pyszne i aromatyczne, wiosenne zupy, którymi będzie się zajadać cała rodzina. Oto propozycje.
Źródło:
kobieta.interia.pl
Polecamy
