Gotowanie  RSS
Zimno? Spróbuj tej zupy! Tradycyjną recepturę zdradza Ewa Wachowicz

#zrodlo

Zupa cebulowa - już słysząc samą nazwę, wiele osób się wykrzywia. Nie każdy lubi ten smak i nie każdy miał w swoim życiu okazję spróbować tej prawdziwej, rozgrzewającej zupy cebulowej, a tylko coś, co zostało tak nazwane. W jednym z odcinków "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz zdradziła sekret tej idealnej cebulowej, której wyjątkowego smaku nie da się zapomnieć.

Źródło: kobieta.interia.pl

Obłędnie kremowa zupa dyniowa? Siostra Anastazja dodaje do niej dwa składniki


Jak zrobić zupę dyniową? Na to pytanie odpowiedziała w jednej ze swoich książek kulinarnych siostra Anastazja. Zdradziła recepturę na wyjątkową w smaku i obłędnie kremową zupę dyniową z czosnkiem. Sekret jej niepowtarzalnego smaku tkwi w dodatkach. Jednym z nich jest serek topiony. Przepis nie jest skomplikowany. Z przygotowaniem tej rozgrzewającej zupy, poradzi sobie każdy. Głodni? To zapraszamy do kuchni.

Źródło: kobieta.interia.pl

Naleśnik ze słoika. Brzmi dziwnie? A jednak to obiadowy hit


Każda gospodyni ma swój ulubiony i sprawdzony przepis na naleśniki. Wie dokładnie, ile dodać mąki, wody i mleka, żeby uzyskać idealną konsystencję. Ale co w momencie, gdy nie mamy pod ręką miksera czy też trzepaczki? Nie musimy wcale rezygnować z pomysłu przygotowania słodkich i smakowitych naleśników. Wystarczy nam do tego tylko szklane naczynie. Okazuje się, że naleśniki ze słoika wychodzą równie idealnie.

Źródło: kobieta.interia.pl

Stymuluje usuwanie toksyn i złogów. Koniecznie włącz ją do jadłospisu


Bulwa czarnej rzepy nie rzuca się w oczy. Warto jej poszukać, zwłaszcza jesienią. Relatywnie tania, o tej porze roku jędrna i soczysta, wyrazista w smaku i pełna składników odżywczych rzepa jest prawdziwym zastrzykiem zdrowia. Wzmacnia odporność. Pomaga zwalczyć atakujące system immunologiczny bakterie, wirusy i grzyby. Sprzyja lepszemu metabolizmowi, co jest wyjątkowo pożądaną cechą, szczególnie w zimniejszych miesiącach roku. Co jeszcze warto wiedzieć o czarnej rzepie? Wyjaśniamy.

Tagi: Oczy
Źródło: kobieta.interia.pl

To dzieje się z organizmem, gdy zaczniesz jeść oberżynę


Nazywana też gruszką miłości, a jeszcze częściej bakłażanem, oberżyna ma wysoką wartość odżywczą i szereg korzyści dla zdrowia. Umiejętnie przygotowaną warto włączyć do diety odchudzającej. Jest niskokaloryczna, pod warunkiem że nie pozwolimy, by w trakcie smażenia wchłonęła olej. Dla kogo oberżyna będzie dobrym wyborem, a kto powinien jej unikać? Wyjaśniamy.

Tagi: Dieta, Dzieci
Źródło: kobieta.interia.pl

Zatar - arabska mieszanka przypraw. Ma wiele właściwości zdrowotnych


Przyprawy są nieodłącznym elementem kuchni. Wiele z nich ma również właściwości zdrowotne. Tak jest w przypadku zataru - mieszanki przypraw pochodzącej z krajów arabskich, która m.in. może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów.

Źródło: kobieta.interia.pl

Nigdy nie wybieraj żywności w tych opakowaniach. Mogą być toksyczne


Mama-chemik została niedawno zapytana przez jedną ze swoich fanek, jaki ocet lepiej wybrać: w plastikowej czy w szklanej butelce. Influencerka nie miała w tym względzie żadnych wątpliwości — ocet w opakowaniu z tworzywa sztucznego nie nadaje się do spożycia. Niestety okazuje się, że lista opakowań, które mogą być toksyczne, jest o wiele dłuższa.

Tagi: Mi??d
Źródło: kobieta.interia.pl

Niebieskie grzyby z polskich lasów... są jadalne! Jak je przyrządzić?


Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a co cierpliwsi szczęściarze mogą natrafić na okazy, które nie zdarzają się często! Jednym z nich jest tzw. niebieski grzyb, czyli piaskowiec modrzak, który jest wprawdzie bardzo rzadki, ale nie brakuje osób, którym udało się go znaleźć. Choć na pozór może sprawiać wrażenie trującego, to jest on jadalny!

Źródło: kobieta.interia.pl

Usuwa złogi, zbija cukier i cholesterol. Ten sok uchodził za "życiodajny nektar"


Sok z granatu ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Od dawna jest traktowany jako remedium na różne dolegliwości. W starożytności uchodził za życiodajny nektar, a w średniowieczu był uznawany za napój gwarantujący długowieczność. Teraz już wiemy, że sok z granatu obniża poziom cukru i cholesterolu, pomaga pozbyć się zalegających złogów i uzupełnia braki witamin.

Tagi: Cukier
Źródło: kobieta.interia.pl

Pyzy z mięsem Roberta Makłowicza. Jedyny taki przepis!


Pyzy z mięsem to swojskie, polskie danie, przygotowywane z ziemniaków i mięsa. By smakowały całej rodzinie i zaspokoiły nawet najbardziej wytrawnych smakoszy, warto mieć pod ręką pewny, ponadczasowy przepis. Ten od Roberta Makłowicza zawsze się sprawdza!

Źródło: kobieta.interia.pl

Z powodzeniem zastąpią kostki rosołowe czy maggi. Wystarczy kilka zielonych liści


Liście lubczyku z powodzeniem zastąpią kostki rosołowe czy maggi. Są od nich zdecydowanie zdrowsze i naturalnie aromatyczne. Jednak lubczyk to dużo więcej niż akcent niedzielnego rosołu. Do czego jeszcze warto go dodawać? Jakie korzyści dla zdrowia przyniosą zielone części rośliny, a kiedy warto sięgnąć po wyciąg i wywar z jej korzeni? Podpowiadamy.

Tagi: Doda
Źródło: kobieta.interia.pl

Chcesz schudnąć? Te połączenia produktów ci pomogą


Nadwaga i otyłość to nie kwestia estetyki, ale przede wszystkim zdrowia. Zbędne kilogramy przyczyniają się do przeciążenia stawów, serca oraz innych narządów i organów. Czujesz, że nazbierało ci się trochę „nadbagażu”, ale nie masz ochoty iść z nim przez życie? Pomyśl o zmianie modelu żywienia, a w pierwszym kroku włącz do jadłospisu duety, które pomogą schudnąć. Jakie połączenia produktów sprzyjają redukcji masy ciała? Wyjaśniamy.

Tagi: Serum
Źródło: kobieta.interia.pl

Placki ziemniaczane bez jajek? Jest na to sposób


Placki ziemniaczane jadane są w różnych wariacjach – m.in. na słodko, na słono, z gulaszem, a nawet z samym tylko ketchupem. I choć przygotowanie placków ziemniaczanych jest bardzo proste, to nie każdy jednak wie, że nie ma potrzeby dodawania do nich jajka. Jeśli sięgniemy po pewien zamiennik, placki również będą chrupiące i smaczne.

Źródło: kobieta.interia.pl

Więcej nie zapomnisz o tym składniku. Panierka do schabowego nigdy nie odpadnie


Chrupiąca panierka wygląda niezwykle apetycznie, jednak już po chwili odpada z kotleta? Nigdy więcej podobnego problemu! Wystarczy sięgnąć po jedną, babciną wskazówkę, która na zawsze odmieni przygotowywanie schabowych. Do jajka i bułki tartej wystarczy dodać jeszcze jeden składnik.

Tagi: Doda, Jajka
Źródło: kobieta.interia.pl

Jeden z najczęściej fałszowanych produktów. Jak rozpoznać dobry miód?


Gęsty, złocisty, aksamitny i słodki — miód od wieków uchodzi za rarytas. Jeśli dodać do jego walorów smakowych i zapachowych także długą listę pozytywnych dla zdrowia właściwości, nie dziwi, że bywa określany płynnym złotem. Niestety jak wszystko, co cenne, także miód bywa fałszowany. Okazuje się, że skala tego procederu jest olbrzymia. Miód jest na trzecim miejscu najczęściej fałszowanych produktów żywnościowych świata! Dlatego bardzo ważne, by wiedzieć: jak rozpoznać prawdziwy miód.

Tagi: Doda, MAKO
Źródło: kobieta.interia.pl

Smaczny, rozgrzewający, zdrowy. Taki kapuśniak serwuje gościom Ewa Wachowicz


Zimno? Najlepiej rozgrzać się smaczną zupą. Tylko na którą się zdecydować? Nic tak nie zadziała, jak dobrze przygotowany kapuśniak. Nie dość, że będziemy czuć się najedzeni, to od razu zrobi nam się cieplej. To również świetna propozycja dla tych, którzy właśnie walczą z przeziębieniem. Kapuśniak to także jedna z ulubionych jesiennych zup Ewy Wachowicz. Jak przygotowuje ją znana restauratorka? Oto receptura.

Źródło: kobieta.interia.pl

Nigdy nie namaczaj w ten sposób bułki do mielonych. Zupełnie stracą smak


Kotlety mielone to niewątpliwie klasyka polskiej kuchni. I choć zajadamy się nimi od pokoleń, to wciąż trwa dyskusja, czy użyta do przyrządzenia kotleta bułka powinna być wcześniej namacza w wodzie czy w mleku? Wyjaśniamy, co i dlaczego sprawdzi się lepiej.

Źródło: kobieta.interia.pl

Płyta indukcyjna - wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

#zrodlo

Kuchnie indukcyjne powoli wypierają z naszych domów tradycyjne kuchenki gazowe i elektryczne. Część użytkowników płyt indukcyjnych zachwala ich zalety, inni wciąż mają obawy związane z tą stosunkowo nową technologią. Jak zatem działa płyta indukcyjna? Czy gotowanie na niej jest komfortowe i bezpieczne? Ile energii zużywa płyta indukcyjna? Odpowiadamy.

Tagi: Gotowanie, Dom
Źródło: kobieta.interia.pl

Zbija zły cholesterol. Jedz tylko na surowo! Tę odmianę cebuli można chrupać jak jabłko


Cebula cukrowa coraz częściej pojawia się w sklepach, możemy też natknąć się na takie określenie w wielu przepisach kulinarnych. Czy cebula cukrowa różni się czymś od zwykłej cebuli? Jakie ma właściwości i jak ją najlepiej przygotowywać? Podpowiadamy!

Tagi: Przepis
Źródło: kobieta.interia.pl

Jego smak do złudzenia przypomina mięso. Seitan zrobisz w domu z dwóch składników


Lubisz smak mięsa, ale z różnych względów planujesz je ograniczyć? Sięgnij po seitan. Ten przysmak kuchni wegańskiej zaskoczył już niejednego mięsożercę. Wszyscy szukamy dziś oszczędności. Jedną z opcji może być pszenne mięso, czyli seitan. Jak go przygotować i jak podawać? Jakie wartości odżywcze ma seitan? Wyjaśniamy.

Tagi: Oczy, Dom
Źródło: kobieta.interia.pl

reklama
Polecamy
Domowe ciasteczka maślane


Nie ma lepszych upominków niż te, które przygotowujemy samodzielnie, a w ich wykonanie wkładamy całe serce. Właśnie takie prezenty są…

Źródło: republikakobiet.pl

Ugotuj ramen


Ramen to nic innego jak treściwy rosół, przygotowany na mięsie wieprzowym lub drobiowym. Za jego charakterystyczny smak odpowiadają precyzyjnie dobrane…

Źródło: republikakobiet.pl

Czekolada na gorąco z malinami


Jeśli dziś jest ten dzień, że mówisz sobie od rana: „Nie daję rady bez czekolady”, nie męcz się. Przyrządź kubek…

Tagi: Dzieci
Źródło: republikakobiet.pl

Dorsz w sosie maślano-cytrynowym


Zrób rybę. Bo zdrowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu. Jeśli dodasz przyprawy i śmietanę, a także pokusisz się o przyrządzenie…

Tagi: Dorsz, Doda
Źródło: republikakobiet.pl

Trufle piernikowe


Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj czekoladowe trufle z orzechami i skórką pomarańczową. Już samym aromatem poprawiają nastrój. Przepis: Robert…

Tagi: Przepis
Źródło: republikakobiet.pl

Pancake z maślanki z sosem karmelowym


Śniadanie na słodko to dobry sposób na początek pochmurnego dnia. Naleśniki z maślanki z sosem karmelowym i owocami są łatwe w przygotowaniu i tak smaczne, że nie można przestać się nimi zajadać.

Tagi: Sport
Źródło: republikakobiet.pl

Zupa ze świeżych kurek


Nie masz pomysłu na kolację? Zrób zupę z sezonowych produktów leśnych, np. z kurek. Łatwo je przyrządzić i smakują niemal wszystkim. Wystarczy kilka składników i aromatyczny posiłek gotowy.

Tagi: Zupa
Źródło: republikakobiet.pl

Sałatka z kawą


Sałatki doskonale smakują same oraz jako dodatek do dań głównych. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że możemy je podawać w…

Tagi: Doda
Źródło: republikakobiet.pl

Pyszny makaron z krewetkami


Dobranie dania odpowiedniego na letni obiad nie jest łatwe – wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na obfite i gorące posiłki. Jednocześnie powinniśmy dostarczyć organizmowi taką samą ilość kalorii, co zazwyczaj. Rozwiązanie? Produkty zbożowe, na przykład makarony czy kasze.

Tagi: Kalorie
Źródło: republikakobiet.pl

Rybna kanapka Karola Okrasy


Czy wiesz, że przeciętny Polak spożywa rocznie tylko 12 kilogramów ryb? To bardzo mało! W naszych jadłospisach wciąż dominuje mięso, a szkoda, bo ryby to kopalnia witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy. Jak je przyrządzić? Na tysiąc sposobów, choćby podawać na kanapce.

Źródło: republikakobiet.pl

reklama
Allegro PL
Kontakt z nami