player+
Gotowanie  RSS
Wyrzuć jeden składnik z klusek leniwych. Puszystą konsystencję pokocha cała rodzina

#zrodlo

Czy w twoim domu kluski leniwe także nierozerwalnie kojarzą się z kostką twarogu półtłustego? Jeśli myślisz, że brak tego składnika w lodówce oznacza odłożenie planów obiadowych na inny dzień, spieszymy z pomocą. Ciekawym, a zarazem równie pysznym i skutecznym, składnikiem zamiennym jest gęsty i kremowy jogurt grecki. Choć dodanie go do pozostałych składników może nie wróżyć sukcesu, efekt przerasta najśmielsze oczekiwania. Wypróbuj przepis na nietypowe leniwe już teraz.

Źródło: kobieta.interia.pl

Lepsza do zagęszczenia potraw od śmietany. Na diecie można ją zajadać do woli

#zrodlo

Stanowczo żegnamy monotonię w kuchni. Sięganie po nieoczywiste produkty uchroni przed nudą na talerzu, pozwoli poznać nowe smaki, a przy okazji dostarczyć ciału niezbędne witaminy i inne substancje odżywcze. W sklepie widzisz zielone strączki, które przypominają paprykę chili? To zapewne okra, znana też jako piżmian jadalny. Docenią ją nie tylko kubki smakowe, ale też rozleniwione jelita.

Źródło: kobieta.interia.pl

Ekspresowe przekąski z papieru ryżowego. Smaki Azji, bez wychodzenia z domu

#zrodlo

Opakowania pełne arkuszy papieru ryżowego dostaniemy w większych marketach już za kilka złotych. Często skuszeni egzotycznym wyglądem produktu wkładamy go do koszyka, a w domu nie możemy wymyślić, co z niego przygotować. Podpowiadamy trzy proste i pełne smaku przepisy, które wykorzystują pełen potencjał papieru ryżowego. Chrupiące sajgonki, miękkie pierożki, a może puszyste prażynki. Który przepis stanie się twoim ulubionym?

Tagi: Przepis, Dom
Źródło: kobieta.interia.pl

Apetyczne przystawki na rodzinną komunię. Przekąski jak od szefa kuchni

#zrodlo

Przygotowanie przyjęcia komunijnego w domu to nie lada wyzwanie. Na głowie mamy pomieszczenie wszystkich gości w niewielkiej przestrzeni, zgromadzenie jednakowych talerzy i szklanek czy przygotowanie dekoracji. Ważnym punktem programu jest także serwowane jedzenie. Zanim na stół wjedzie uroczysty obiad, warto zaspokoić apetyt przybyłych smakowitymi przekąskami. Podpowiadamy przepisy, które nie tylko smakują obłędnie, ale dodatkowo są proste w przygotowaniu.

Źródło: kobieta.interia.pl

Doskonale sycą, smakują nawet wybrednym. Te dania łączy kluczowy składnik


Wizyty w restauracjach i próbowanie wykwintnych lub nieco egzotycznych dań to ciekawe doświadczenie. Z czasem zaczynamy jednak tęsknić za dobrze znaną klasyką i chętnie wracamy do kartkowania babcinych przepiśników lub maminych książek kucharskich. Intuicja podpowiada, by wykorzystać kostkę sera twarogowego. Wychodząc naprzeciw kulinarnym życzeniom, polecamy trzy kultowe przepisy z wykorzystaniem twarogu.

Źródło: kobieta.interia.pl

Nie tylko ogórek i śmietana. Z tym dodatkiem mizeria smakuje lepiej niż zwykle

#zrodlo

Najchętniej przygotowywanym dodatkiem warzywnym do obiadu wiosną i latem jest mizeria. Świetnie komponuje się ze smażonym na maśle schabowym, niewielkimi mielonymi, a nawet jajkami sadzonymi. Nie bez powodu od lat króluje w czołówce najchętniej zjadanych polskich surówek. Po czasie tradycyjny przepis może wydać się nieco nudny. Odrobinę szaleństwa, a przy tym masę smaku, doda mu charakterystyczne warzywo, blisko spokrewnione z czosnkiem i cebulą.

Źródło: kobieta.interia.pl

Hit śniadaniowy z PRL. Bije na głowę modną owsiankę

#zrodlo

Szukasz dobrego pomysłu na śniadanie, które rano doda energii? A może brakuje inspiracji na kolację, po której zasypianie będzie bezproblemowe? Zajrzyj do przepisów, które królowały w przeszłości, a dziś wielu osobom kojarzą się jednoznacznie z czasami dzieciństwa. Pora przypomnieć sobie o zupie mlecznej, z której cennych właściwości nie zawsze zdajemy sobie sprawę.

Źródło: kobieta.interia.pl

Wyborne danie z wczorajszych naleśników. Już nigdy nie zrobisz go inaczej

#zrodlo

Naleśniki to szybki i pyszny sposób na sycący posiłek. Sprawdzą się nie tylko na obiad, ale także w ramach leniwego śniadania lub wcześniejszej kolacji. Bez trudu połączymy je ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Zdarza się, że w trakcie smażenia wychodzi ich całkiem sporo i nie dajemy rady zjeść ich jednego dnia. Czy ich jedyną przyszłością jest wylądowanie w koszu? Wystarczy wykorzystać prosty przepis, by zachwycić domowników i podbić ich kubki smakowe.

Tagi: Przepis, Dom, MAKO
Źródło: kobieta.interia.pl

Jajka w sosie musztardowym to kulinarny hit. Przysmak dla całej rodziny

#zrodlo

Jajka w sosie musztardowym to niezapomniana potrawa z PRL- u, którą podawano nie tylko w domach, ale też m.in. na szkolnych i pracowniczych stołówkach czy koloniach. Dziś "musztardowe jajka" zaliczają swój triumfalny powrót i cieszą się coraz większą popularnością. Jak je przygotować?

Źródło: kobieta.interia.pl

Co na obiad? Trzy propozycje sycących dań z makaronem


Dieta makaronowa może na dłuższą metę przysparzać problemów. Dlatego przychodzimy z pomocą i proponujemy przepisy na pyszne i pożywne dania, które szybko zaspokoją głód całej rodziny.

Źródło: kobieta.interia.pl

Przyjemnie chrupiące ogórki małosolne. Z tym przepisem wyjdą nawet laikowi


Na doskonale ukiszone ogórki małosolne nie trzeba czekać zbyt długo. Pierwszymi smakowitymi efektami zachwycimy się już na kilka dni po zalaniu warzyw miksturą na bazie wody i soli. To doskonała propozycja na dodatek do kanapki dla osób mniej cierpliwych, które nie chcą przez kilkanaście dni obserwować, jak ogórki nabierają smaku w solance z dodatkiem przypraw. Jak przygotować bezbłędne małosolne? Podpowiadamy.

Źródło: kobieta.interia.pl

Egzotyczny przysmak wkracza na salony. Ma mało kalorii i wspomaga trawienie

#zrodlo

W Polsce jeszcze nieodkryta i zupełnie niedoceniana. Tymczasem zachwyca wyjątkowym smakiem, zaskakując szeregiem właściwości leczniczych. Hit tajskiej i indyjskiej kuchni tanecznym krokiem wkracza na salony. Zachwyci każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie. Do czego można wykorzystać pastę z tamaryndowca? Zaproś do kuchni i eksperymentuj.

Źródło: kobieta.interia.pl

Doskonale kremowy dodatek do obiadu. Nie tylko Włochom wychodzi idealny


Polenta to nic innego, jak gęsta i kremowa kaszka kukurydziana, która wywodzi się z tradycji włoskiej. Idealnie ugotowana nadaje się do podania zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Co ciekawe, pierwotnie polenta nie miała zbyt wiele wspólnego z kukurydzą. Przygotowywano ją z pszenicy, a nawet orkiszu. Początkowo uznawano ją za danie biedoty, które z czasem trafiło na stoły najbogatszych mieszkańców. Jak ugotować polentę, bez kosztów podróży do Włoch? Podpowiadamy.

Tagi: Doda
Źródło: kobieta.interia.pl

Zupa dla kobiet po menopauzie. Dlaczego jest tak ważna?

#zrodlo

Starzenie się układu kostnego, czyli m.in. utrata gęstości mineralnej kości, zdecydowanie szybciej zachodzi u kobiet niż u mężczyzn. Zwłaszcza panie po menopauzie powinny wzbogacić swoją dietę o produkty, które charakteryzują się właściwościami zdrowotnymi poprawiającymi kondycję kości. Przedstawiamy przepis na zupę z kurkumą i imbirem, polecaną paniom po 50. roku życia.

Źródło: kobieta.interia.pl

Dodaj kilka kropel do jajecznicy. Będzie puszysta jak chmurka

#zrodlo

Jajecznica to sposób na pożywne śniadanie, po którym długo nie czujemy głodu. Jej wykonanie na pierwszy rzut oka jest banalne — wlewasz jajka na patelnię i po kilku chwilach śniadanie gotowe. Jednak każdy miłośnik gotowania wie, że idealna jajecznica wcale nie jest tak banalna w przygotowaniu. Co zrobić, by była wyjątkowo puszysta? Okazuje się, że wystarczy kilka kropel soku.

Źródło: kobieta.interia.pl

Zapiekanka makaronowa na obiad. Prosty i sprawdzony przepis na sycące danie

#zrodlo

Zamiast zastanawiać się, czy znowu przygotować na obiad ziemniaki ze schabowym, a może mielone, wypróbuj przepis na sycącą zapiekankę makaronową. Prosta w przygotowaniu i naprawdę smaczna. Potrzebujesz kilku składników i ok. 45 minut.

Źródło: kobieta.interia.pl

Pieczone ziemniaki jak z ogniska. Zrobisz je w domu


Pieczone ziemniaki to prawdziwy przysmak, który możemy spożywać zarówno solo jak i z innymi warzywami, sałatkami i zdrowymi dipami. Choć w sieci nie brakuje przepisów na pyszne ziemniaki z piekarnika, to jeden gwarantuje, że będą one smakować tak jak wprost z ogniska. Wypróbujcie go!

Tagi: Przepis, Dom, MAKO
Źródło: kobieta.interia.pl

Pełnia wiosennego smaku na talerzu. Smakowita młoda kapusta z dużą ilością koperku

#zrodlo

Młoda kapusta jest jednym z sezonowych przysmaków, na który z niecierpliwością wyczekujemy przez całą zimę. Przy odpowiednich warunkach pogodowych można ją kupić już w kwietniu, a powszechnie pojawia się w maju i jest dostępna aż do lipca. To najdelikatniejsza i najsmaczniejsza wersja warzywa. Choć można przygotować z niej wiele apetycznych potraw, najlepiej smakuje w wersji z koperkiem. Jak przyrządzić młodą kapustę z dużą ilością aromatycznego koperku? Sprawdź teraz.

Źródło: kobieta.interia.pl

Ciasto marchewkowe bez pieczenia. Prosty i sprawdzony przepis


Znanych jest wiele przepisów na ciasto marchewkowe. My podpowiadamy, jak zrobić je w wersji bez pieczenia. To wygodny i szybki sposób dla najbardziej zabieganych. Ciasto z pewnością wyjdzie smaczne i wilgotne, a twoi goście będą zachwyceni. Spróbuj sam!

Źródło: kobieta.interia.pl

Takim żeberkom nie oprze się żaden smakosz. Prosty przepis, rewelacyjny efekt

#zrodlo

Żeberka kuszące zapachem, chrupiącą skórką i miękkim środkiem to doskonała propozycja obiadowa. Idealnie nada się zwłaszcza w te dni, kiedy potrzebujemy odrobiny rozpieszczenia. Z zapałem zabieramy się do przygotowania marynaty, oczyszczenia mięsa i umieszczenia go w piekarniku. Jakie jest nasze zdziwienie, kiedy po upieczeniu jest twarde i trudne do pogryzienia. Jak uniknąć takiego efektu i zawsze cieszyć się soczystym mięsem? Podpowiadamy.

Źródło: kobieta.interia.pl

reklama
Polecamy
reklama
Allegro PL
Kontakt z nami