Gotowanie  RSS
Sposób na złocisty rosół


Znaczna część polskich rodzin nie wyobraża sobie niedzieli bez pysznego i aromatycznego rosołu. Jednak aby zupa ta była nie tylko smaczna, ale i przybrała piękny, złocisty kolor, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Tagi: Zupa
Źródło: kobieta.interia.pl

Bosacka z przepisem na obiad za 4,50 zł! Czy da się taniej?


Masz ochotę na prawdziwie meksykańską ucztę? Nie musisz iść do wystawnej restauracji, aby zaznać obłędnych smaków Meksyku. Katarzyna Bosacka zapowiada ultra tani patent na domowe burrito za jedyne 4,50 zł za sztukę. Sprawdziliśmy ceny w internecie i okazuje się, że można zafundować sobie ucztę w meksykańskim stylu jeszcze taniej!

Źródło: kobieta.interia.pl

Czekoladowe "lody" z awokado. Idealne na upalne dni


Czekoladowe "lody" z awokado to propozycja dla miłośników mrożonych deserów. Jak podkreśla dr Sara Gottfried, ten deser obfituje w wartości odżywcze. "Lody" możesz zamrozić, stosując jedną z dwóch metod: ręczną lub mechaniczną. Poznaj szczegóły.

Tagi: Deser, Awokado
Źródło: kobieta.interia.pl

Grillowane steki z łososia z sosem cytrynowo-ziołowym. Pomysł na smaczny obiad


Grillowane steki z łososia z sosem cytrynowo-ziołowym to propozycja dr Sary Gottfried, autorki książki "Keto detoks. 4-tygodniowy plan na zrzucenie zbędnych kilogramów". Jak przygotować to danie? Poznaj przepis.

Źródło: kobieta.interia.pl

Kremowa zupa zielonej bogini. Smakuje wybornie na ciepło i na zimno


Szukasz pomysłu na obiad? Może skusisz się na przygotowanie kremowej zupy ze szparagami. Ugotuj jej więcej, to zostanie na kolejny obiad. Łatwo ją przyrządzić w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej.

Źródło: kobieta.interia.pl

Katarzyna Bosacka zdradziła, ile płaci za truskawki. Fani nie wierzą!


Katarzyna Bosacka już od wielu lat uczy Polaków, jak jeść zdrowo, dokonywać przemyślanych zakupów żywieniowych i szukać oszczędności we własnym gospodarstwie domowym. Teraz podzieliła się z fanami nowym postem i zdradziła, za ile udało się jej kupić pierwsze, polskie truskawki.

Źródło: kobieta.interia.pl

Espresso z sokiem pomarańczowym - zobacz, jak szybko je zrobić


W Polsce każdego dnia robi się coraz cieplej, dlatego w upalne dni warto sięgać po smaczne i orzeźwiające napoje. Jednym z pomysłów na napój z zawartością kofeiny jest popularne orange espresso, które samemu można łatwo i szybko przyrządzić.

Źródło: kobieta.interia.pl

Nie potrzebujesz tarki, żeby je zrobić. Błyskawiczne placki ziemniaczane


Placki ziemniaczane to nieśmiertelny klasyk. Uwielbiamy je za smak i chrupkość. Spieramy się, czy lepsze ze śmietaną czy posypane cukrem. Jednak kiedy przychodzi do ich przygotowania... często mówimy "pas". Placki kojarzą nam się z mnóstwem zachodu - trzeba obrać ziemniaki, potem je zetrzeć. No właśnie, a gdyby tak pominąć ten etap? Mamy przepis na placki ziemniaczane, do których nie trzeba trzeć ziemniaków.

Tagi: Przepis
Źródło: kobieta.interia.pl

Oto ulubione ciasto królowej Elżbiety II. Jak zrobić królewski tort?


Królowa Elżbieta II ma prawdziwą słabość do czekoladowego ciasta z herbatnikami. Były nadworny kucharz monarchini zdradził sekret jego przygotowania. Brytyjska monarchini zabiera go ze sobą w każdą podróż.

Tagi: Ciasto
Źródło: kobieta.interia.pl

Bije na głowę zwykłą jajecznicę. Ugotuj zamiast smażyć


Jajecznica to jeden z najczęściej wybieranych posiłków na śniadanie. Wielu z nas przyrządza ją również na kolację, jako lekkie zakończenie dnia. Jest nie tylko pyszna, ale również odchudzająca. Pozornie zdaje się, że istnieje tylko jeden sposób na jej przygotowanie. Nic bardziej mylnego. Jajecznica jeszcze nigdy nie była tak puszysta i miękka.

Tagi: Gotowanie
Źródło: kobieta.interia.pl

Polacy jedzą je na potęgę. Porównanie Bosackiej daje do myślenia


Wiosna w kuchni sprzyja nowalijkom. Świeże zioła, szczypiorek, rzodkiewka czy sałata mogą stać się świetnym punktem wyjścia do skomponowania lekkiego obiadu. Jednak co podać jako dodatek - ziemniaki czy kaszę? Katarzyna Bosacka postanowiła przyjrzeć się właściwościom tych dwóch obiadowych dodatków.

Źródło: kobieta.interia.pl

Dodajesz ten składnik do ciast? Katarzyna Bosacka alarmuje: „zupełnie niepotrzebna ilość cukru”


Katarzyna Bosacka od wielu lat uczy Polaków, jak jeść zdrowo. Pisze poradniki kulinarne, prowadzi programy telewizyjne i aktywnie działa w social mediach. Tym razem postanowiła podzielić się ze swoimi obserwatorami wiadomością, jaką dostała od internautki. Kobieta, zaskoczona składem jednego z popularnych produktów spożywczych, poprosiła ekspertkę o wyjaśnienie.

Źródło: kobieta.interia.pl

Obiad za 2 złote. Katarzyna Bosacka zdradziła przepis


Nie trudno zauważyć, iż ceny w sklepach szybują w górę. Katarzyna Bosacka zdradziła, jak przygotować obiad za grosze. Jedna porcja, „na bogato”, uszczupli nasz portfel na niewiele ponad 2 złote.

Źródło: kobieta.interia.pl

Jak podkręcić smak botwinki? Magda Gessler dodaje jeden składnik

#zrodlo

Zupa z botwinki to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych wiosennych potraw. Łatwo ją przyrządzić, jest zdrowa, orzeźwiająca i aromatyczna. By wzmocnić jej specyficzny smak, warto dodać do niej sekretny składnik Magdy Gessler. Botwinka restauratorki zawsze się udaje!

Źródło: kobieta.interia.pl

Sezon na polskie truskawki rozpoczęty. Ile kosztują? Jak je rozpoznać?


W sklepach i na straganach kuszą rozmiarami i czerwienią ukochane przez wielu — truskawki. Przy niektórych pojemnikach można znaleźć informacje, że są to owoce z rodzimych upraw. Jak rozpoznać polskie truskawki? Ile kosztują i ile będą kosztować w tym sezonie?

Tagi: Rodzice
Źródło: kobieta.interia.pl

Kotlety jajeczno-ziemniaczane były hitem PRL-u. Tanie i proste w przygotowaniu!


Kotlety jajeczne stanowiły w PRL-u najczęstszy zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Pojawiały się nie tylko w menu pań domu, ale także kultowych dziś barach mlecznych. Sporą popularnością cieszyły się wtedy także kotlety pożarskie (na bazie drobiu) oraz jajeczno ziemniaczane. Te ostatnie znów są hitem i zdobywają serca coraz liczniejszych jaroszy i wegetarian.

Źródło: kobieta.interia.pl

Kryzys kulinarny we Francji. Zabraknie foie gras?


Francja mierzy się obecnie ze sporym kryzysem kulinarnym, wywołanym epidemią ptasiej grypy. Według francuskich kucharzy, jego skutki mogą być fatalne, bo w kraju może zabraknąć kontrowersyjnego, ale uwielbianego przez Francuzów i turystów przysmaku, jakim jest foie gras.

Tagi: Grypa, Sport
Źródło: kobieta.interia.pl

Te produkty z powodzeniem możesz mrozić. Nie tracą konsystencji ani smaku


Mrożenie jest najprostszym i jednym z najbardziej efektywnych sposobów konserwowania żywności. Dzięki niemu możemy przedłużyć świeżość wielu produktów, a także przechować gotowe dania bez obaw o to, że utracą swoją konsystencję, czy też smak. Mrozić możemy zdecydowaną większość artykułów – nie tylko mięso, owoce, warzywa czy ryby. Oto lista produktów, które bez obaw możemy włożyć do zamrażarki.

Tagi: Mi??d
Źródło: kobieta.interia.pl

Niezapomniany smak dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim w PRL-u


Większość osób, których dzieciństwo przypadało na czas późnego PRL-u, może pamiętać wyjątkowy przysmak do samodzielnego przygotowania. Mowa o Przysmaku Świętokrzyskim, czyli smażonych na oleju chrupkach z mąki. Jednak ten przysmak nie odszedł w zapomnienie. W dalszym ciągu można dostać go w sklepach, w dodatku sprawiając, że będzie smakował jeszcze lepiej, niż kiedyś.

Tagi: Dzieci, Doda, MAKO
Źródło: kobieta.interia.pl

Bije na głowę zwykłą jajecznicę - ugotuj zamiast smażyć


Prawdopodobnie wszyscy robimy źle jajecznicę! Okazuje się, że aby zrobić najlepszą możliwą jajecznicę, nie powinniśmy jej smażyć. Spróbuj tego przepisu, a nie pożałujesz.

Tagi: Przepis
Źródło: kobieta.interia.pl

reklama
Polecamy
Domowe ciasteczka maślane


Nie ma lepszych upominków niż te, które przygotowujemy samodzielnie, a w ich wykonanie wkładamy całe serce. Właśnie takie prezenty są…

Źródło: republikakobiet.pl

Ugotuj ramen


Ramen to nic innego jak treściwy rosół, przygotowany na mięsie wieprzowym lub drobiowym. Za jego charakterystyczny smak odpowiadają precyzyjnie dobrane…

Źródło: republikakobiet.pl

Czekolada na gorąco z malinami


Jeśli dziś jest ten dzień, że mówisz sobie od rana: „Nie daję rady bez czekolady”, nie męcz się. Przyrządź kubek…

Tagi: Dzieci
Źródło: republikakobiet.pl

Dorsz w sosie maślano-cytrynowym


Zrób rybę. Bo zdrowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu. Jeśli dodasz przyprawy i śmietanę, a także pokusisz się o przyrządzenie…

Tagi: Dorsz, Doda
Źródło: republikakobiet.pl

Trufle piernikowe


Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj czekoladowe trufle z orzechami i skórką pomarańczową. Już samym aromatem poprawiają nastrój. Przepis: Robert…

Tagi: Przepis
Źródło: republikakobiet.pl

Pancake z maślanki z sosem karmelowym


Śniadanie na słodko to dobry sposób na początek pochmurnego dnia. Naleśniki z maślanki z sosem karmelowym i owocami są łatwe w przygotowaniu i tak smaczne, że nie można przestać się nimi zajadać.

Tagi: Sport
Źródło: republikakobiet.pl

Zupa ze świeżych kurek


Nie masz pomysłu na kolację? Zrób zupę z sezonowych produktów leśnych, np. z kurek. Łatwo je przyrządzić i smakują niemal wszystkim. Wystarczy kilka składników i aromatyczny posiłek gotowy.

Tagi: Zupa
Źródło: republikakobiet.pl

Sałatka z kawą


Sałatki doskonale smakują same oraz jako dodatek do dań głównych. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że możemy je podawać w…

Tagi: Doda
Źródło: republikakobiet.pl

Pyszny makaron z krewetkami


Dobranie dania odpowiedniego na letni obiad nie jest łatwe – wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na obfite i gorące posiłki. Jednocześnie powinniśmy dostarczyć organizmowi taką samą ilość kalorii, co zazwyczaj. Rozwiązanie? Produkty zbożowe, na przykład makarony czy kasze.

Tagi: Kalorie
Źródło: republikakobiet.pl

Rybna kanapka Karola Okrasy


Czy wiesz, że przeciętny Polak spożywa rocznie tylko 12 kilogramów ryb? To bardzo mało! W naszych jadłospisach wciąż dominuje mięso, a szkoda, bo ryby to kopalnia witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy. Jak je przyrządzić? Na tysiąc sposobów, choćby podawać na kanapce.

Źródło: republikakobiet.pl

reklama
Kontakt z nami