Allegro PL
Gotowanie  RSS
Prosty przepis na babeczki. Ich smak zapamiętasz na długo


Babeczki to słodkie wypieki, które skradły serca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ich przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne. Co więcej, ich zaletą jest serwowanie z ulubionymi dodatkami. W połączeniu z aksamitnym kremem smakują rewelacyjnie. Co jest potrzebne do ich przygotowania?

Źródło: kobieta.interia.pl

Najprostszy przepis na domową pizzę. Bez wyrabiania ciasta

#zrodlo

Oto klasyczna potrawa, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jednak czasami brakuje nam czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego, z kolei gotowe pizze nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. Na szczęście istnieje szybki i prosty sposób na przygotowanej domowej pizzy – z użyciem chleba tostowego. Będziesz zdziwiony, jakie to proste.

Źródło: kobieta.interia.pl

Kultowy dodatek do wiosennych kanapek. Powstaje na bazie jajek, rzodkiewki i majonezu

#zrodlo

Jajka na miękko, sadzone, po turecku lub idealnie wysmażone w jajecznicy. To składnik, którego w wielu domach nie może zabraknąć podczas śniadania. Przysmakiem, który możemy zabrać ze sobą do szkoły lub pracy, jest pasta jajeczna. Dodatek charakterystycznie chrupiącego i nieco pikantnego składnika sprawia, że nie tylko zyskuje charakteru, ale dodatkowo syci na dłużej. Jak zrobić pastę jajeczną szybko? Podpowiadamy.

Źródło: kobieta.interia.pl

Żurek według Roberta Makłowicza. Nie może w nim zabraknąć jednego składnika

#zrodlo

Żurek to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej, które ma szczególne znaczenie w tradycji wielkanocnej. To gęsta zupa na zakwasie, często podawana z jajkiem i kiełbasą, stanowiąca nieodłączny element świątecznego menu. Robert Makłowicz zdradził, czego nie może zabraknąć w żurku.

Źródło: kobieta.interia.pl

Pieczony pasztet na bogato. Swojski wyrób na wielkanocny stół


Podawany na ciepło, wyciągnięty prosto z rozgrzanego piekarnika. Wystudzony i stężały, serwowany na świeżym pieczywie. Niezależnie od tego, jak bardzo lubimy raczyć się pasztetem, nic nie przebije smaku tego przygotowanego w domu. Pieczony pasztet to przekąska na co dzień i od święta. Za każdym razem możemy przygotować go z nieco innych składników. Jedno jest pewne – smak zawsze pozostanie wyśmienity.

Tagi: Wielkanoc, Dom
Źródło: kobieta.interia.pl

Trzy hitowe przepisy na sałatki wielkanocne. Rodzina będzie ciągle prosić o dokładkę

#zrodlo

Sałatki to nieodłączny element każdego świątecznego stołu. Ich wersji do przygotowania można wybrać naprawdę wiele. Ty jednak nie możesz się zdecydować co zrobić dla rodziny i gości? Przedstawiamy 3 propozycje sałatek wielkanocnych z jajkiem, makaronem i kurczakiem.

Źródło: kobieta.interia.pl

Ugotuj ziemniaki w tym wywarze. Kubki smakowe będą w siódmym niebie

#zrodlo

Czym przyprawić gotowane ziemniaki? Najprostszym rozwiązaniem jest dodanie do garnka porcji soli – większość z nas ma ją zawsze pod ręką. Jednak ograniczanie jej spożycia jest kluczowe dla utrzymania zdrowego stylu życia. Eksperymentuj więc z innymi przyprawami i smakami, dzięki którym odkryjesz nowe sposoby na gotowanie ziemniaków. Szybko przekonasz się, że to rozwiązanie nie tylko korzystniejsze dla zdrowia, ale też przyjemniejsze dla podniebienia.

Źródło: kobieta.interia.pl

Nigdy nie dodawaj do żurku. To zamach na twoje serce

#zrodlo

Żurek jest jedną z tych zup, która gotowana jest w polskich domach wyłącznie od święta, ale w Wielkanoc z całą pewnością króluje na stołach w otoczeniu jajek, kiełbas, mazurków i bab. Choć wydaje się, że to trudne danie, to tak naprawdę nie powinno nastręczać wielu kłopotów, o ile zacznie się przygotowania kilka dni wcześniej. Niestety, wiele osób wybiera drogę na skróty i dodaje do niej składniki, które nie powinny się tam absolutnie znaleźć. Nie dość, że taki żurek odbiega smakiem od ideału, to na dodatek niektóre połączenia nie są...

Źródło: kobieta.interia.pl

Wielkanocne menu u Ewy Wachowicz. Tradycja z nutą nowoczesności

#zrodlo

Żurek na wędzonce, smalec czy sernik z lukrem - te potrawy znalazły się w ofercie Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Choć wciąż wiele osób woli samodzielnie przygotowywać świąteczne dania, coraz popularniejsze stają się cateringi restauracyjne na tę okazję. Co znajdziemy u popularnej restauratorki?

Źródło: kobieta.interia.pl

Zajadaj ze smakiem na śniadanie. Zredukujesz zbędne kalorie, zachowasz smukłą sylwetkę

#zrodlo

W ostatnim czasie triumfy święci dieta ketogeniczna, którą wyróżnia bogactwo tłuszczów i ograniczenie węglowodanów. Jednym z założeń diety jest ograniczenie pieczywa do minimum. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie śniadania lub innego posiłku w ciągu dnia bez choćby jednej kromki, mamy kuszącą alternatywę. Mowa o chlebie keto, który powstaje na bazie mąki migdałowej. Chleb keto nie tylko wybornie smakuje, ale dodatkowo utrzymuje prawidłową wagę w ryzach.

Źródło: kobieta.interia.pl

Roladki z szynki na wielkanocne podjadanie. Przekąska gotowa w kilka minut


Nadchodzące Święta wielkanocne to kolejna okazja w roku, by spędzić czas z najbliższymi i rodziną. Charakterystyczne dla tego okresu są spotkania przy stole wypełnionym smakowitymi potrawami. Jeśli szukasz pomysłu na niewielką przekąskę, która oczaruje przybyłych gości, postaw na roladki z szynki. Poniżej prezentujemy pomysły na trzy pyszne farsze. Zrób wszystkie albo wybierz swój ulubiony.

Źródło: kobieta.interia.pl

Menemen: Turecka jajecznica na bogato. Doskonale smakuje, syci na długo

#zrodlo

Pełna warzyw, sycąca i przepyszna turecka jajecznica to doskonały pomysł na urozmaicenie tradycyjnych śniadań. Menemen doskonale smakuje zwłaszcza w leniwe weekendowe poranki, kiedy zapach smażonych pomidorów i papryki roznosi się po całym domu, wybudzając pogrążonych we śnie domowników. Kremowe jajka na pomidorach możemy także podać w ramach lżejszego obiadu lub zaserwować w trakcie kolacji.

Tagi: Weekend, Jajka, Dom
Źródło: kobieta.interia.pl

Nie tylko na piątkowy obiad. Wrzuć do pieca, gdy głośno burczy w brzuchu


W wielu domach w piątki króluje ryba, ponieważ przyjęło się, że to idealna potrawa postna. Przyznać trzeba jedno: warto je włączyć do diety, bo to szczodra dawka kwasów omega, które wpływają na kondycję serca, mózgu i odporność. Gorzej, bo wiele osób nie wie, jak rybę przygotować albo ogranicza się do jej smażenia w panierce. Są na to zdrowsze sposoby, a ryba z piekarnika jest tego dobitnym przykładem.

Źródło: kobieta.interia.pl

W PRL-u Polacy zajadali się nią na potęgę. To skarbnica zdrowia

#zrodlo

W PRL-u, kiedy stworzenie „czegoś z niczego” było w ogromnej cenie, święciła triumfy na niejednym stole. Była deserem, o którego ostatnią łyżkę niejednokrotnie trwała prawdziwa przepychanka. Dziś jej smak jest jednak nieco zapomniany. Jak zrobić prawdziwą chałwę? Ten przysmak to istna skarbnica zdrowia.

Tagi: Deser
Źródło: kobieta.interia.pl

W PRL-u królowała w święta na każdym stole. Przepis po latach wraca do łask

#zrodlo

Już w czasach PRL-u prywatki, domowe posiadówki i spotkania w gronie rodzinnym nie mogły obejść się bez pełnej michy sałatki jarzynowej. Przepis przechodzący z pokolenia na pokolenie jest prawdziwym rarytasem także współcześnie. Sałatka na bazie ziemniaków, marchewki, pietruszki, jabłek, ogórków kiszonych oraz groszku konserwowego koniecznie musi pojawić się na stole wielkanocnym. Jak przygotować tę z czasów naszych rodziców i dziadków? Podpowiadamy.

Źródło: kobieta.interia.pl

Sycący przysmak znany każdemu przedszkolakowi w PRL-u. Zagnieć i rozetrzyj w palcach

#zrodlo

Jak w ekspresowy sposób odbyć sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa? Wystarczy przygotować zacierkę na mleku. Tradycja przygotowywania tego kultowego dania także współcześnie jest pielęgnowana w wielu domach i przedszkolach. Jak przygotować sentymentalne i rozgrzewające danie dla siebie lub najmłodszych członków rodziny? Podpowiadamy.

Źródło: kobieta.interia.pl

Aromatyczna i pyszna. Babka z rozmarynem zaskoczy gości na Wielkanoc

#zrodlo

Wielkanocna babka to bez wątpienia jeden z kulinarnych symboli tych świąt. I choć przepisów na ciasto jest wiele, to tym razem przedstawiamy babkę w niecodziennym wydaniu, bo z dodatkiem ziół. Mowa o rozmarynie, który nada babce niesamowitego smaku i aromatu. Zatem do dzieła.

Źródło: kobieta.interia.pl

Potrawy wielkanocne, które warto przygotować wcześniej. Tak oszczędzisz czas


Do świąt wielkanocnych pozostały już zaledwie trzy tygodnie. To dobry moment, by przygotować listę świątecznych dań i rozłożyć prace w kuchni. Część wielkanocnych przysmaków możemy bowiem przygotować wcześniej, a po świętach zamrozić "na później". Oto lista wielkanocnych klasyków, które możemy jeść dłużej niż tylko przez trzy dni.

Źródło: kobieta.interia.pl

Wyróżnia ją maślana korona i lukier. Oto najlepsza babka na Wielkanoc


Wielkanocna babka to jeden z tych przysmaków, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wiele osób sięga po gotowe, sklepowe ciasto, wychodząc z założenia, że nie posiada odpowiednich umiejętności kulinarno-cukierniczych, które pozwoliłyby na upieczenie idealnej babki. A wystarczy przecież sięgnąć po prosty i sprawdzony przepis, dzięki któremu babka wielkanocna na pewno się uda.

Źródło: kobieta.interia.pl

Bez stania przy dymiącej patelni. Pannukakku – fińskie słodkie śniadanie

#zrodlo

Pannukakku, podobnie jak zyskujący na popularności dutch baby, to przykład idealnie wypieczonego w piekarniku naleśnika. Przepis przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom dania, którzy niekoniecznie lubią długie stanie przy nagrzanej patelni wypełnionej tłuszczem. Gwarantujemy, że fiński pieczony naleśnik smakuje obłędnie, a z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kulinariach.

Źródło: kobieta.interia.pl

reklama
Polecamy
reklama
Kontakt z nami