Gotowanie  RSS
Zachwyca kształtem, zaskakuje delikatnym smakiem. Zajadaj, by wzmocnić serce i schudnąć

#zrodlo

Chociaż obfite w cenne mikroelementy, mocno przyczyniając się w ten sposób do wsparcia zdrowia organizmu, Polacy wciąż zerkają na nie z powątpiewaniem, wyjątkowo rzadko zapraszając do swojego codziennego jadłospisu. Zupełnie błędnie. Niepozorne warzywa nie tylko zachwycają bowiem kształtem, ale dodatkowo zaskakują delikatnym smakiem. Czy warto jeść patisony? Szybko zaskoczą swoimi prozdrowotnymi umiejętnościami.

Tagi: Sport, Serum, Doda
Źródło: kobieta.interia.pl

W PRL-u był obowiązkiem w każdej kuchni. Znów wraca do łask. Zdrowo i tanio

#zrodlo

W czasach PRL-u był prawdziwym, kuchennym hitem - niemal tak pożądanym, jak dzisiejsze, wielofunkcyjne roboty kuchenne. Znajdując się na wyposażeniu mieszkania był dumą każdej kucharki, sprawiając, że panie domu zgodnie podkreślały jego zalety. W kolejnych dekadach odszedł jednak w zapomnienie - po to, by w XXI wieku odrodzić się na nowo i z przytupem wkroczyć do naszych kuchni. Kuchenny hit z PRL-u wraca do łask. Szybko docenisz jego umiejętności.

Źródło: kobieta.interia.pl

Z pozoru zdrowe, ale pełne substancji antyodżywczych. Wystrzegaj się w codziennej diecie

#zrodlo

Warzywa, owoce i zdrowe, zasobne w minerały i witaminy produkty, gdy lądują na talerzu, zamieniają codzienną dietę w zbawienną dla zdrowia. Wszystko jednak do momentu. Kiedy w ich składzie znajdą się groźne substancje antyodżwycze, tylko o krok od zrujnowania dobrej kondycji organizmu. Na co więc uważać?

Źródło: kobieta.interia.pl

"Leśne mięso" to nie tylko smak. Dobre na odchudzanie i nadwyrężoną odporność

#zrodlo

Jesień przypomina o sobie na różne sposoby: zażółceniem się liści na drzewach, niższymi temperaturami oraz wysypem grzybów w lasach. Oczywiście, niektóre z nich dostępne są w naszych sklepach przez cały rok tak jak np. boczniaki. To właśnie one są wyjątkowo cenione przez smakoszy i przez niektórych uznawane za "leśne mięso", ale nie tylko wegetarianie podzielą ten pogląd. Boczniaki oferują wiele cennych składników i w tej kwestii są chlubnym wyjątkiem. Nie mieliście do tej pory okazji skosztować boczniaków? Czas nadrobić kulinarne zaległości.

Źródło: kobieta.interia.pl

Ile kosztuje upieczenie chleba w domu? Spore oszczędności to dopiero początek

#zrodlo

Aromatyczny, świeży i chrupiący w kilka chwil staje się synonimem idealnego poranka. Gdy dodatkowo swoim zapachem wypełnia cały dom, kusi każdego domownika. I chociaż niektórzy pokręcą głową z powątpiewaniem – zastanawiając się przede wszystkim nad ilością czasu, jaką należy poświęcić na jego przygotowanie, smak i… niższe kwoty na rachunkach zachęcą niejednego. Jaki jest koszt pieczenia chleba w domu? Oszczędności zauważysz już po pierwszym razie.

Źródło: kobieta.interia.pl

W sklepie zawsze kupuję taką mieszankę mięs. Gotuję z nich przejrzysty i esencjonalny rosół

#zrodlo

Smak dzieciństwa, naturalny środek na odporność i lek na smutki oraz gorszy nastrój. Nawet niewielka miseczka rosołu potrafi rozgrzać zziębnięty żołądek i nasycić na długie godziny. Nic dziwnego, że uznaje się go za jedną z najpopularniejszych polskich zup. Z jakiego mięsa go przygotować, a po które części nigdy nie sięgać? Podpowiadamy.

Tagi: Dzieci
Źródło: kobieta.interia.pl

Ajvar, bałkańska pasta z pieczonych warzyw. Tak pyszna, że na jednym słoiku się nie skończy

#zrodlo

Bogata kuchnia Bałkanów sprawia, że ciężko jednoznacznie wskazać na prawdziwą perełkę kulinarną. Wśród lokalnych smakołyków wysoko plasuje się ajvar, pasta o wyjątkowo wyrazistym smaku, pełna dojrzewających w słońcu warzyw. Kluczem do jej przygotowania jest trzymanie się zaledwie kilku głównych składników i podbijających ich smak przypraw. Przedstawiamy przepis na tradycyjną recepturę, którą warto wypróbować w domu.

Źródło: kobieta.interia.pl

Przepis na idealną karpatkę? W MasterChefie mieli z tym problem

#zrodlo

W ostatnim odcinku programu MasterChef Polska uczestnicy konkursu dostali za zadanie przygotowanie tradycyjnego, polskiego deseru, czyli klasycznej karpatki. Jak się okazało, zadanie przerosło ich możliwości, a jury programu było zszokowane niewielką wiedzą i umiejętnościami uczestników. Karpatka, którą nasze mamy czy babcie przyrządzały czasem nawet co tydzień, okazała się być prawdziwym, kulinarnym wyzwaniem. Czy słusznie?

Źródło: kobieta.interia.pl

Reguluje cholesterol i działa zbawiennie na jelita. Zapomniana przyprawa o wspaniałych właściwościach


Cząber to roślina, która od wieków cieszy się popularnością w kuchniach na całym świecie. Znany ze swojego intensywnego, pikantnego smaku oraz aromatu przypominającego tymianek i majeranek, cząber jest niezastąpionym dodatkiem do wielu potraw. Nie każdy jednak wie, że jest on również prawdziwą skarbnicą zdrowia. Oto dlaczego warto dodawać go do dań.

Źródło: kobieta.interia.pl

Gęsty i pełen smaku krem z groszku, czyli wyborny powrót do sezonu na zupy

#zrodlo

Jedni marzą o spadających liściach, przyjemnie szeleszczących pod stopami, a inni kurczowo trzymają się ostatnich dni lata. Choć najcieplejsza pora roku powoli przygotowuje się do odejścia, za horyzontem widać już smakowity powrót do sycących i rozgrzewających zup. Polska kuchnia obfituje w taki rodzaj dań, czego najlepszym przykładem są m.in. rosół, krupnik czy kapuśniak. Ciekawą alternatywą dla kultowych przepisów jest także zupa krem z groszku. Dlaczego warto ją przygotować? Podpowiadamy.

Źródło: kobieta.interia.pl

Turecka potrawka z kaszy i smakowitych warzyw. Bulgur pilavi – pomysł na obiad w 15 minut

#zrodlo

Gryczana, gruboziarnista, jaglana, a także pęczak. To cztery najchętniej wykorzystywane kasze w kuchni polskiej. Możemy przygotować z nich tradycyjne dania, a także wykorzystać w nieco mniej konwencjonalny sposób. Również mieszkańcy Bliskiego Wschodu od tysiącleci wychowywani są na kaszy. Szczególnie polubili bulgur, z którego przygotowują danie nazywane bulgur pilavi. Jak przyrządzić je w domu? Sprawdź teraz.

Tagi: Potrawka, Dom, MAKO
Źródło: kobieta.interia.pl

Nie przestawaj trzeć ją do obiadu. Możesz schudnąć i uzupełnić niedobory

#zrodlo

Marchewka to tak popularne nad Wisłą warzywo, że nie trzeba nikomu mówić, jak je jeść. Ale czy na pewno? Faktem jest, że najczęściej ląduje w zupach albo po prostu chrupie się ją jako przekąskę. Okazuje się, że surówka z marchewki również często gości na obiadowych stołach, ale nie zawsze zyskuje uznanie w tradycyjnej wersji. Jeśli połączenie marchwi z jałbkiem nam się znudziło, czas na zmiany: odczarujemy ją i sprawimy, że różne wariacje na temat tego korzenia przybiorą na siłę, a domownicy będą czekać na pałaszowanie surówki.

Tagi: Zupa, Dom
Źródło: kobieta.interia.pl

Wystarczą 4 składniki. Przygotuj pyszny turecki deser z dyni


Sezon dyniowy rozpoczął się na dobre. Miłośnikom smaku słodkiego miąższu już cieknie ślinka na myśl o kremie z dyni, frytkach czy pieczonej na różne sposoby pomarańczowej królowej jesieni. Dynia jest nie tylko doskonałym składnikiem wytrawnych potraw, można z niej przygotować także słodycze. Co zrobić z dyni? Ciekawy pomysłem będzie turecki deser.

Tagi: Deser
Źródło: kobieta.interia.pl

Jesienna kawa z charakterem. Jak przygotować wyjątkowo aromatyczne pumpkin spice latte?


Zapach pieczonej dyni mieszający się z intensywnymi przyprawami i pobudzającym espresso to coś, na co czekali wielbiciele jesieni. Choć za oknem wciąż typowo letnia pogoda, miłośnicy nieco chłodniejszej pory roku coraz chętniej przygotowują napój spopularyzowany przez największą sieć kawiarni na świecie. Magia pumpkin spice latte tkwi w sezonowych dodatkach, które wprowadzają w błogi nastrój. Jak przyrządzić przysmak w domu? Sprawdź teraz.

Tagi: Kawa, Doda, Dom
Źródło: kobieta.interia.pl

To nie żart - Ewa Wachowicz potrafi zrobić przepyszne ciasto z cukinii. Niebo w gębie

#zrodlo

Wielokrotnie zachęcałam do zastępowania tradycyjnych słodyczy owocami. Tak naprawdę warto mieć jednak na uwadze, że również na bazie warzyw można przygotowywać desery. Smakują oryginalnie i są zdrowsze. Co powiecie na cukiniowe ciasto?

Źródło: kobieta.interia.pl

Złociutkie i chrupiące - placuszki z przepisu Ewy Wachowicz zawsze się udają

#zrodlo

Ciekawą opcją są też placuszki z cukinii. Można je serwować z dowolnymi dodatkami. Osobiście uważam, że świetnie komponują się z wędzonym łososiem.

Źródło: kobieta.interia.pl

Pomysł na obiad: wytrawna śliwka w 2 odsłonach. Poezja smaku


Śliwki dla kucharza to niezwykle wdzięczny temat. Owoce można wykorzystywać do ciast, deserów i dań na słodko (np. do pierogów), ale doskonale sprawdzają się one również w wersji wytrawnej. Oto pomysły na obiad ze śliwkami.

Tagi: Deser
Źródło: kobieta.interia.pl

Wrzucam resztki z rosołu do blendera. W kilka chwil przygotowuję kremową pastę kanapkową

#zrodlo

Koniec wakacji wcale nie oznacza definitywnego pożegnania się z latem. Choć na pierwszy dzień jesieni przyjdzie jeszcze sporo poczekać, już teraz warto pomyśleć o smakowitych zapasach na chłodniejsze dni. Jednym z nich jest delikatna, a zarazem pełna smaku pasta z mięsa drobiowego z rosołu. To doskonały patent na wykorzystanie resztek z zupy, bez konieczności ich marnowania.

Tagi: Zara, MAKO
Źródło: kobieta.interia.pl

Dodaj jabłko do kalarepy i pozbądź się obiadowej nudy. Surówkę zajadać będą wszyscy domownicy

#zrodlo

Wymyślanie dań obiadowych przysparza nie mało kłopotu, wie to każdy, kto codziennie musi znaleźć pomysł na obiad. Czasem nawet drobna zmiana pozwala pozbyć się nudy. Oto propozycja surówki z jabłek i kalarepy, która wprowadzić powiew świeżości do obiadowej rutyny.

Tagi: Mus, Doda, Dom
Źródło: kobieta.interia.pl

Napełniam słoiki po brzegi i mocno zakręcam. Smarowidłem z letniego warzywa zajadam się zimą

#zrodlo

Choć pełnia sezonu na cukinię przypada na przełom lipca i sierpnia, pod koniec wakacji nadal możemy znaleźć na okolicznych straganach dojrzałe i smakowite okazy. Również w warzywniakach piętrzą się cukinie o różnych kolorach i rozmiarach, a ogrodnicy przynoszą do domów kolejne kosze zdobyczy działkowych. Jak wykorzystać to smaczne warzywo, jeśli znudziło nam się już leczo, placki, tarty, a nawet ciasta? Prezentujemy przepis na pastę kanapkową idealną do słoików.

Źródło: kobieta.interia.pl

reklama
Polecamy
reklama
Kontakt z nami