Gotowanie  RSS
Bulion grzybowy - superfood dla ciała i ducha


Grzyby to często niedoceniany element naszej diety. Niesłusznie, bo należy im się szczególne uznanie - zwłaszcza, że w zależności od gatunku oferują cały wachlarz składników odżywczych.

Tagi: Dieta
Źródło: kobieta.interia.pl

Przekąska głodnego weganina


Ciecierzyca z bazyliowym pesto i wegańskim majonezem - oto, czym może posilić się głodny weganin. "W tej przekąsce mamy roślinne białko, żelazo, magnez i potas - jeśli tak będziemy jeść, możemy zapomnieć o niedoborach czegokolwiek" - przekonuje Katarzyna Gubała.

Tagi: Magnez
Źródło: kobieta.interia.pl

Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny


Sycące i proste w przygotowaniu potrawy. Wszystkim będzie smakowało!

Tagi: Potrawka, MAKO
Źródło: kobieta.interia.pl

Czas na chłodniki


Masz ochotę na zdrową ochłodę w upalne dni? Postaw na zimne warzywne zupy na maślance i jogurcie. Nasycą na długo i jednocześnie pomogą w utrzymaniu zgrabnej sylwetki.

Tagi: Sylwetka
Źródło: kobieta.interia.pl

Drożdżowe z kruszonką


Leciutkie jak piórko ciasto w duecie z posypką to deser wymarzony na letnie dni. Gdy jeszcze dodasz soczyste jagody albo kwaskowe porzeczki, pokusie nie oprze się żaden łasuch!

Źródło: kobieta.interia.pl

Warzywne zapiekanki


Delikatne młode jarzynki z dobrze dobranymi dodatkami oraz przyprawami to niezawodny patent na wyśmienite i pełne witamin potrawy.

Źródło: kobieta.interia.pl

Pojedynek Chodakowskiej i Lewandowskiej na... frytki


Choć kojarzymy je z amerykańskim fast foodem, "wynaleźli" je Belgowie. Mimo iż frytek nie uważa się za zdrowe, z przekąski tej nie rezygnują trenerki Anna Lewandowska i Ewa Chodakowska, które radzą zrobić tę przekąskę w stylu fit.

Źródło: kobieta.interia.pl

Cytrynowy zawrót głowy w kuchni najlepszy na upały


Potrawy o cytrynowym smaku przynoszą szczególne ukojenie w dniach największych upałów. Takich dań we włoskiej kuchni jest bardzo dużo- od makaronu i risotto po mięsa i oczywiście desery. Królują one zwłaszcza w rejonie Neapolu i pobliskich wysp- Capri i Ischia.

Tagi: Deser, Oczy
Źródło: kobieta.interia.pl

Bób w sposób nieoczywisty


Jedni jedzą go ze skórką, inni bez. Bób można przygotować po prostu gotując go w osolonej wodzie. Jednak blogerka Zosia Cudny poleca usmażyć go z boczkiem, koperkiem i bazylią albo zrobić z niego pastę z dodatkiem fety, czosnku i koperku.

Tagi: Skóra, Oczy, Doda
Źródło: kobieta.interia.pl

Sojowa ricotta - zrób ją sam!


Soja - nie dość, że zdrowa to jeszcze można zrobić z niej mleko, sos, makaron, a nawet wegański ser. Do przygotowania domowej ricotty sojowej zachęca autor przewodnika po roślinnym stylu życia, Miki Mottes. Wystarczą mleko sojowe, sok z cytryny i woda!

Tagi: Mleko, Woda, Dom
Źródło: kobieta.interia.pl

Zupa tajska z kremowym serkiem


By posmakować prawdziwej egzotyki, nie trzeba lecieć na drugi koniec świata czy iść do restauracji. W domowej kuchni sami możemy wyczarować orientalne pyszności, które latem smakują po prostu wspaniale. Do przygotowania idealnej zupy tajskiej potrzebujemy tylko odpowiednich składników i sprawdzonego przepisu.

Tagi: Zupa, Przepis, Dom, MAKO
Źródło: kobieta.interia.pl

Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta


W wakacyjne miesiące sałatka jest zawsze dobrym pomysłem. To świetna opcją zarówno na przekąskę czy lunch w pracy.

Źródło: kobieta.interia.pl

Napoje rzemieślnicze


Lemoniady, kombucha, yerba mate, soki – polecamy pyszne i zdrowe napoje rzemieślnicze od lokalnych producentów. Tekst: Joanna Zaguła Uwaga, uwaga, już niedługo powrócą do nas nasze ukochane i – jakże niepokojące – upały. A wtedy znowu będziemy wam przypominać, żebyście nawadniali organizm. Oczywiście najzdrowiej jest pić po prostu wodę. Ale może będziecie mieli jej dosyć […]

Źródło: republikakobiet.pl

Domowa kostka rosołowa


Kojarzysz te sytuacje, kiedy wydrukowałaś już przepis, uroczyście rozłożyłaś na blacie wszystkie składniki, ba, zaczęłaś już kroić i podsmażać cebulę i pieczarki, aż tu nagle... stop, koniec gotowania! Znowu nie masz szklanki bulionu. Kto zresztą ma pod ręką bulion, kiedy coś gotuje? - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

Źródło: kobieta.interia.pl

Keczup z pomidorów


Czy wiesz, że keczupu nie wymyślił Henry Heinz? Pierwszy keczup powstał w XVII wieku w Chinach i był stosowany jako słodko-kwaśna przyprawa do dań rybnych. Sos sporządzano z marynowanych w occie ryb. Zresztą jego nazwa znaczy dosłownie: zaprawa do ryb - z chińskiego kôe-chiap - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

Źródło: kobieta.interia.pl

Galaretka porzeczkowa


Galaretkę z porzeczki można zrobić na dwa sposoby. W pierwszej wykorzystasz całe owoce i dlatego będzie trochę "brudna", a mówiąc bardziej elegancko - matowa. Druga wyjdzie na zdjęciach bardziej efektownie, bo użyjesz tylko soku owocowego. I to tyle, jeśli chodzi o różnice. Natomiast to, co je łączy, to pyszny smak - ten sam w zasadzie, bo obie galaretki robi się z tych samych składników - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

Źródło: kobieta.interia.pl

Powidła śliwkowe


Powidła śliwkowe możemy przygotować na dwa sposoby - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

Źródło: kobieta.interia.pl

Konfitura malinowa


Konfitura z malin jest bodaj najprostsza w przygotowaniu, dlatego wydaje się znakomita dla początkujących. Na jej przykładzie możesz się nauczyć, jak powinno się przygotowywać ten rodzaj przetworów i czym się on wyróżnia spośród innych - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

Źródło: kobieta.interia.pl

Dżem z truskawek


Dżem z truskawek jest chyba najpopularniejszym przetworem, a do tego najprostszym, i właśnie dlatego z nim warto otwierać w swoim życiu rozdział pod tytułem "Ja, Wielka Przetwórczyni". Wyjdzie na pewno (i dżem, i otwarcie rozdziału), będzie przepyszny (dżem), a ty bez bólu i strat ogarniesz, o co w tym wszystkim tak naprawdę chodzi - przekonuje Patrycja Machałek w książce "Przetwory z pomysłem".

Tagi: Stres, Ból
Źródło: kobieta.interia.pl

Pyszne ciasto, które pieczesz dwie minuty! Nie wierzysz?


Czy można upiec dobre ciasto w mikrofali? Można! Oto prosty przepis, a pieczenie zajmuje dwie minuty!

Źródło: kobieta.interia.pl

reklama
Polecamy
Patelnia grillowa – jaką wybrać?


Patelnia grillowa to bez wątpienia narzędzie przydatne w każdej kuchni. Charakterystyczne rowki na dole patelni pozwalają na smażenie przy zastosowaniu minimalnej ilości tłuszczu w porównaniu do patelni tradycyjnych, przy zachowaniu właściwości nieprzywierających. Ponadto odpowiednia patelnia grillowa może również być wykorzystana jako brytfanna do piekarnika co jeszcze bardziej zwiększa jej przydatność. Pojawia się jednak pytanie jaką […]

Tagi: Kuchnia
Źródło: kobietamag.pl

Zdrowe przekąski na plażę – 7 pomysłów na wakacyjne wypady nad Bałtyk lub jeziora


Długie kąpiele słoneczne, pływanie i plażowe aktywności, takie jak gra w piłkę czy spacery brzegiem morza, potrafią nieoczekiwanie obudzić w nas głód, jakiego nawet nie przewidujemy. Mówi się, że to sprawka świeżego powietrza, które "wyciąga" z nas energię i wzmaga uśpiony apetyt. Niezależnie jednak od tego, co nami powoduje, warto sięgać wtedy po przekąski, które nie odbiją się na naszej wadze, zdrowiu i wyglądzie skóry. Zamiast tradycyjnie pakować do koszyka czipsy i paluszki, wybierz jedną lub kilka z odżywczych i smacznych przekąsek, które proponujemy!

Źródło: kobietamag.pl

Lody z arbuza i inne pomysły na FIT chłodzące przysmaki, gdy żar leje się z nieba. 4 przepisy na lody!


Pogoda nie odpuszcza, a ty masz już powoli dosyć lodów z pobliskiej budki? Zrób orzeźwiający deser po swojemu! I, co najważniejsze - bez nadprogramowych kalorii. Dziś proponujemy lody z arbuza i kilka innych specjałów. 4 przepisy na lody!

Źródło: kobietamag.pl

Mangonada – tradycyjny meksykański napój, idealny na gorące dni. Sprawdź, jak go zrobić!

#zrodlo


Lubisz dojrzałe mango i wciąż szukasz pomysłów na to, co jeszcze można z niego przygotować? Inspirują Cię kuchnie świata i wypróbowujesz wciąż nowe receptury? Przedstawiamy przepis na meksykańską mangonadę, doskonałą na gorące dni!

Źródło: kobietamag.pl

Rosół z kurczaka. Jak zrobić najlepszy rosół domowy?


Rosół to naprawdę królewska potrawa. Od lat w naszych domach pełni zaszczytne miejsce, jeśli chodzi o idealne danie na świąteczny obiad. Niektórzy jedzą go co niedzielę, inni sięgają po niego również w tygodniu. W każdym lokalu szczycącym się kuchnią regionalną, z pewnością nie zabraknie w menu właśnie rosołu z kurczaka. Jak się jednak okazuje, […]

Źródło: kobietamag.pl

Odchudzające koktajle, które pomogą ci smacznie zrzucić kilka kilo. Pij i chudnij, bo nadchodzi twój debiut na plaży!


Gdy tylko zaczyna robić się ciepło przypominasz sobie, że przecież miałaś zacząć odchudzanie. Najpierw jednak było za zimno, potem były święta, twoje urodziny... Mamy jednak dobrą wiadomość - zdążysz jeszcze do lata zdrowo zrzucić kilka kilo. Wystarczy, że oprócz diety i przynajmniej minimalnej dawki ruchu sięgniesz po odchudzające koktajle. Są smaczne, orzeźwią w upalny dzień i co najważniejsze - naprawdę działają!

Źródło: kobietamag.pl

Jak rozpoznać dobry chleb? Jak powinien wyglądać i co zawierać?

#zrodlo


Pewnie każda z nas pamięta przynajmniej jeden taki posiłek, któremu za podstawę posłużył pachnący, świeżo wyjęty z pieca chleb na zakwasie o chrupiącej skórce, ledwie dający się pokroić. Niezapomniane walory smakowe i błogi zapach chleba dziś powoli zaczynają być tylko mglistym wspomnieniem. To, co widnieje pod nazwą "chleb" w sklepach i piekarniach coraz rzadziej odpowiada bowiem prawdziwej definicji tego tradycyjnego przysmaku. Czym więc powinnyśmy się kierować, wybierając codziennie pieczywo? Podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę!

Źródło: kobietamag.pl

Czego nie powinno być w przyprawach? Szkodliwe dodatki, na które możesz natknąć się w gotowych mieszankach


Zakupy spożywcze coraz częściej przypominają spacer po polu pełnym min. Producenci zdają sobie sprawę z faktu, iż nasza świadomość dotycząca zdrowego odżywiania wzrasta i robią wszystko, by zatuszować przed nami obecność szkodliwej chemii w oferowanej przez nich żywności. Nawet w niepozornych mieszankach ziół, które kupujemy, by dodać potrawom smaku, ale także walorów zdrowotnych coraz częściej czają się niezdrowe substancje, sztucznie wypychające torebki i słoiczki. Jeśli nie jesteś pewna, które z nich nie powinny w ogóle trafić do kompozycji, po jaką zamierzasz sięgnąć, sprawdzisz to w naszym krótkim poradniku!

Tagi: Torebki, Doda, Dom
Źródło: kobietamag.pl

Najpopularniejsze gatunki serów


Są dodatkiem do wielu potraw (zwłaszcza pizzy!), a dzięki obróbce cieplnej rozpływają się w ustach. Mowa oczywiście o serach, których gatunków i rodzajów na rodzimym rynku występuje sporo i nie są to wyłącznie sery białe czy żółte. Produkty te wyróżnia się m.in. ze względu na surowiec czy sposób produkcji, ale to tylko jeden z licznych […]

Źródło: kobietamag.pl

Latte z kurkumy – najnowszy trend w świecie kawoszy, który pokocha Twój organizm


Kurkuma i latte - z takiego połączenia może powstać wyłącznie coś smacznego oraz przede wszystkim zdrowego. Poznaj najnowszy trend i wypróbuj go w swojej kuchni, a potem podziel się z nami swoimi wrażeniami.

Źródło: kobietamag.pl

reklama
Kontakt z nami