Gotowanie  RSS
Opatrunek dla zmęczonych jelit. Jedz zwłaszcza w porze zimowej

Ekstremalnie niskie temperatury za oknem sprawiają, że coraz chętniej wracamy do tradycyjnych polskich przepisów. Nic nie rozgrzewa tak dobrze i szybko, jak porcja parującego krupniku nalana do głębokiego talerza. Smak i aromat bogatego bulionu, porcja miękkich warzyw oraz dopełniająca wszystkiego kasza to idealne rozwiązanie w mroźne dni, kiedy mamy ochotę siedzieć pod kocem z mocno rozgrzewającym daniem.

Tagi: Przepis
Źródło: kobieta.interia.pl

Dodaj odrobinę do porannej kawy. Wzbogaci "małą czarną" w witaminy i przyspieszy metabolizm

Kawa z dodatkiem miodu? Dlaczego nie. To idealne połączenie, na które warto postawić zwłaszcza o poranku. Miód uzupełni "małą czarną" w witaminy i składniki odżywcze, pomoże też przyspieszyć metabolizm. A to tylko niektóre z korzyści.

Źródło: kobieta.interia.pl

Dodaj do kawy - zastrzyk energii i moc składników odżywczych

Kawa es alpukat wywodzi się z Indonezji. Nazwa to połączenie słów "kawa", które oczywiście oznacza kawę, "es" - lód i "alpukat" - awokado. To deserowy napój, który łączy kremową konsystencję awokado z intensywnym smakiem kawy, często dosładzany mlekiem skondensowanym lub syropem i podawany z lodem. W Indonezji to orzeźwiający przysmak w ciepłym klimacie. Es alpukat daje ogromny zastrzyk energii, dostarczając przy tym wielu cennych składników odżywczych.

Źródło: kobieta.interia.pl

Wyśmienity migdałowiec na krakersach. Oto genialny przepis siostry Anastazji

Szukasz pomysłu na pyszne ciasto? Z pomocą przychodzi niezawodna siostra Anastazja. Oto jej przepis na wyśmienity migdałowiec na krakersach. Nie jest zbytnio skomplikowany w przygotowaniu i wybornie smakuje. Z pewnością w mig zniknie z talerzyków.

Źródło: kobieta.interia.pl

Ania Starmach zdradza sekret na tiramisu prosto z włoskiej kawiarni

Klasyczny kawowo-kremowy deser rodem z Włoch jest ulubieńcem wielu osób. Choć przepisów na ten przysmak nie brakuje, specjalistka od słodkości Ania Starmach zdradziła sekret, by smakował tak, jak we włoskiej kawiarence. Gwarantujemy: jeśli zrobisz je raz, przyjaciele i rodzina będą prosić o powtórkę przy każdej nadarzającej się okazji!

Źródło: kobieta.interia.pl

Świeży czy suszony? Katarzyna Bosacka wyjaśnia, jak używać imbiru

Katarzyna Bosacka znów podzieliła się cenną wskazówką. Tym razem pod lupę wzięła różnice pomiędzy imbirem świeżym a suszonym. Jeden z nich idealnie sprawdzi się jako dodatek do naparów i herbaty zimowej, a drugi świetnie dopełni smak zupy.

Źródło: kobieta.interia.pl

Dodaj odrobinę do ciasta. Tak placki ziemniaczane wchłoną mniej tłuszczu

Placki ziemniaczane są ulubionym daniem wielu Polaków. W ostatnich latach potrawy o obniżonej ilości tłuszczu są bardzo popularne. Czy dotyczy to również placków ziemniaczanych? Wielu osobom wcale nie przeszkadza fakt, że zawierają w sobie dużo tłuszczu. Jednak ze względu na zdrowie i odpowiedni poziom cholesterolu warto znać kilka sprawdzonych patentów na zmniejszenie jego ilości w ulubionych daniach. Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie nasiąkły tłuszczem?

Źródło: kobieta.interia.pl

Przepisy na szybki obiad. Smakują jak z drogiej restauracji

#zrodlo
W ciągu zapracowanego tygodnia rzadko kiedy mamy czas na gotowanie skomplikowanych, dwudaniowych obiadów. Mimo tego trzeba zjeść coś pożywnego. Najlepiej, jeśli dodatkowo nie musimy się przy tym za dużo narobić. Co zrobić na obiad, żeby było szybko i tanio? Przedstawiamy trzy najlepsze przepisy z makaronem, kurczakiem i ziemniakami.

Źródło: kobieta.interia.pl

To będzie słodki styczeń. Cztery wyśmienite przepisy na karnawał. Wypróbuj obowiązkowo

Styczeń równa się karnawał, a to oznacza czas spotkań rodzinnych i towarzyskich. Co zaserwować gościom w trakcie ich wizyty? Wcale nie trzeba szukać wymyślnych przepisów. Oto cztery propozycje „na słodko”. Oczywiście na liście nie mogło zabraknąć tradycyjnych serowych oponek. Smacznego!

Tagi: Oczy, Przepis
Źródło: kobieta.interia.pl

Przypomina tort, urzeka nazwą. Marcinek rozkocha w sobie wszystkich

Nie bez powodu wpisane na Listę Produktów Regionalnych. Ciasto hajnowski marcinek to prawdziwy majstersztyk i to nie tylko jeśli chodzi o unikalny smak, ale także sposób przyrządzenia. Okazały niczym tort, lekko kwaśny, ale bardzo kremowy. Każdy, kto choć raz spróbuje marcinka, będzie wracał pamięcią do tego smaku.

Tagi: Ciasto
Źródło: kobieta.interia.pl

Przepis na wyśmienity krupnik. Do wywaru dodaj jeden nietypowy składnik

Krupnik można zrobić na wiele sposobów, ale żeby był smaczny, trzeba znaleźć odpowiedni przepis. Wypróbuj nasz i przekonaj się, jakie pyszne może być pierwsze danie.

Tagi: Przepis, Doda
Źródło: kobieta.interia.pl

Krupnik


Krupnik można zrobić na wiele sposobów, ale żeby był smaczny, trzeba znaleźć odpowiedni przepis. Wypróbuj nasz i przekonaj się, jakie pyszne może być pierwsze danie.

Tagi: Przepis
Źródło: kobieta.interia.pl

Ewa Wachowicz: Lekkie obiady, które pozwolą zgubić niechciane kilogramy


Nowy rok to czas, kiedy wielu z nas podejmuje różnorodne postanowienia. Wśród nich często pojawia się chęć eliminacji “nadprogramowych” kilogramów. Choć nie jest to łatwe zadanie, warto wprowadzić drobne zmiany w diecie, które będą sprzyjać realizacji tego celu. Poniżej znajdziecie kilka propozycji na zdrowe i smaczne obiady, w tym zupy i dania główne.

Źródło: kobieta.interia.pl

Zrób to przed pieczeniem, a schab będzie soczysty. Inaczej zamieni się w podeszwę


Schab to jeden z najbardziej popularnych kawałków mięsa wieprzowego w polskich kuchniach. Idealnie nadaje się na pieczeń, wyczarować można z niego najróżniejsze dania, podawane zarówno na zimno, jak i na ciepło. Zdarza się jednak, że po upieczeniu schab staje się suchy, a posiłek nie przynosi oczekiwanej przyjemności. Przestrzeganie kilku kulinarnych zasad wyeliminuje ryzyko niepowodzenia.

Tagi: Kawa, Oczy, Kuchnia
Źródło: kobieta.interia.pl

Wzmocni wątrobę, uspokoi umysł. Tajemniczy owoc genialnie działa na pamięć


Smakuje jak śliwka, nazywany jest daktylem. Egzotyczny owoc jujuba jest uznany za jeden z najwartościowszych na świecie ze względu na ilość składników odżywczych i właściwości przeciwzapalne. Jak żaden inny wspomoże pamięć i poprawi jakość snu. Kosztuje niewiele, a naukowcy są nim zachwyceni!

Źródło: kobieta.interia.pl

Koniec ze smakiem "papieru". Okrasa odczarował wątróbkę. Jest doskonała


Dlaczego tak wiele osób nie przepada za wątróbką? Niewykluczone, że w dzieciństwie musiały się one zajadać się nieodpowiednio przygotowaną wątróbką, której smak był gorzki, a konsystencja przypominała papier toaletowy. Jeśli chcesz odczarować to danie i na nowo odkryć jego słuszny i świetny smak, przygotuj wątróbkę wedle przepisu znakomitego kucharza – Karola Okrasy.

Źródło: kobieta.interia.pl

Takich ptysiów w cukierni nie kupisz. Na imprezowym stole będą jak złoto


Ptysie, które kojarzymy z cukierni, wcale nie muszą być słodkie. Można przygotować ich wytrawną wersję samodzielnie w domu, a na dodatek wcale nie jest to takie trudne, jak się może wszystkim wydawać. Wystarczy zapoznać się z tajnikami ciasta parzonego: dzięki niemu wytrawne ptysie mogą odgrywać pierwszoplanową rolę podczas domowej imprezy albo zbliżającego się karnawału. Jak przygotować wytrawne ptysie? Sprawdźmy.

Tagi: Cukier, Mus, Doda, Dom
Źródło: kobieta.interia.pl

Alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Są banalne w przygotowaniu i puchate


Szukasz inspiracji na pyszne śniadanie lub deser? Zamiast tradycyjnych naleśników przygotuj dutch baby. Można go przygotować zarówno z owocami, jak i w wersji solo. Oto przepis na wyśmienitą przekąskę.

Tagi: Deser, Przepis
Źródło: kobieta.interia.pl

Doskonały pomysł na sylwestrowy deser. Spód wyjdzie puszysty jak chmurka

#zrodlo

Miliony Polaków spędzi sylwestrową noc na tzw. domówkach, gdzie w gronie przyjaciół przywitają Nowy Rok. Na takiej imprezie nie może zabraknąć wykwintnych, wytrawnych przekąsek, ale i deserów. Jednym z pomysłów jest przygotowanie ciasta szampańskiego. To wcale nie musi być trudne.

Źródło: kobieta.interia.pl

Zapomnij o koreczkach. Proste i tanie przepisy na przekąski sylwestrowe

#zrodlo

Czas goni, goście zaproszeni, a ty dalej jesteś w kropce i nie wiesz, co zaserwować na sylwestrowym stole? Przekąski imprezowe wcale nie muszą być przekombinowane i trudne w wykonaniu. Oto kilka przepisów na pyszne potrawy, które nie zajmują wiele czasu, są tanie i na tyle proste, że zrobi je każdy kuchenny amator. Bardzo możliwe, że część składników masz już w domu!

Źródło: kobieta.interia.pl

reklama
Polecamy
reklama
Kontakt z nami