Allegro PL
Gotowanie  RSS
​Kiszenie ogórków w zimie? Oto sprawdzone przepisy na przetwory


Kiedy kisić ogórki? Większość z nas zapewne odruchowo skojarzy to z latem, kiedy trwa pełnia sezonu na ogórki gruntowe. Okazuje się jednak, że możemy robić domowe przetwory nawet zimą! Wystarczy zaopatrzyć się w ogórki szklarniowe.

Tagi: Przepis, Dom
Źródło: kobieta.interia.pl

Jak gotować jajka, aby dobrze smakowały i łatwo się obierały?

#zrodlo

Jajka są jednym z najczęściej gotowanych przez nas produktów spożywczych. Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie jaj na twardo - w końcu potrzeba właściwie tylko jajek, wody i garnka. Jednak są pewne rzeczy, o których powinniśmy pamiętać.

Źródło: kobieta.interia.pl

Myślisz, że wiesz jak ugotować ryż? Ten prosty trik pomoże ci robić to perfekcyjnie


Ryż można przyrządzić na wiele sposobów. Ten prosty do zrobienia dodatek nadaje się do wielu dań. Jednak można go ugotować w inny niż standardowy sposób, żeby smakował lepiej. Jaki?

Tagi: Sport, Doda, MAKO
Źródło: kobieta.interia.pl

Jak zrobić bigos z cukinii?


Bigos to tradycyjna polska potrawa, którą kocha wielu z nas. Jeśli nie mamy aktualnie na podorędziu kiszonej kapusty, z powodzeniem można zastąpić ją innym warzywem z rodziny dyniowatych. Bigos z cukinii to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego dania, którą pokochają goście i rodzina. Taka potrawa jest też lżejsza dla układu trawiennego niż danie z kiszonej kapusty. Jak zrobić bigos z cukinii?

Źródło: kobieta.interia.pl

Jak uratować przypalony sernik?

#zrodlo

Nadchodzi intensywny czas świątecznych przygotowań. Część z nas zastanawia się, jakim deserem poczęstować gości. Druga część nie ma wątpliwości: To musi być sernik.

Tagi: Sernik, Deser, Mus
Źródło: kobieta.interia.pl

Jak rozbić kotlety schabowe, żeby nie było w mięsie dziur?


Co niedziele około południa w polskim powietrzu unosi się charakterystyczny dźwięk uderzeń młotka. To miłośnicy tradycyjnego schabowego, przygotowują właśnie obiad. Jak rozbić kotlety schabowe, żeby nie było w mięsie dziur?

Źródło: kobieta.interia.pl

Pierniki zrób właśnie teraz


Chociaż do świąt pozostało jeszcze sporo czasu, warto wiedzieć, że niektóre rzeczy można przygotować dużo wcześniej. Chodzi konkretnie o pierniki.

Źródło: kobieta.interia.pl

26. listopada: Dzień ciasta


Entuzjaści słodkości obchodzą dzisiaj swoje święto – 26 listopada bowiem jest dniem ciasta.

Tagi: Ciasto, Dzieci
Źródło: kobieta.interia.pl

Jajecznika bez tłuszczu? Poznaj trzy proste sposoby


Jajecznica to ulubione śniadanie wielu Polaków. Nie jest czasochłonne i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Zazwyczaj przyrządzając jajecznicę, smażymy jajka na tłuszczu: maśle, smalcu słoninie czy też boczku. Częste spożywanie tłustych potraw nie sprzyja jednak naszemu zdrowiu. Jajecznica smażona bez dodatku tłuszczu jest równie pyszna i pożywna. Jak ją wykonać?

Źródło: kobieta.interia.pl

26. listopada: Dzień ciasta bez pieczenia


Entuzjaści słodkości obchodzą dzisiaj swoje święto – a może raczej entuzjaści zaradności. 26 listopada bowiem jest dniem ciasta bez pieczenia.

Tagi: Zara
Źródło: kobieta.interia.pl

Pięć prostych i szybkich przekąsek na imprezę andrzejkową


Andrzejkowe lanie wosków zbliża się wielkimi krokami. Planujesz urządzić wieczór pełen magii i dobrej zabawy? Będziesz potrzebować smacznych przekąsek. Jeśli nie chcesz ślęczeć nad nimi w kuchni przez cały dzień, podpowiadamy pięć pomysłów na szybkie imprezowe przekąski. Goście spałaszują je ze smakiem!

Źródło: kobieta.interia.pl

Herbata z pigwą i miodem rozgrzeje organizm na zimę. Prosty przepis


Herbata z pigwą i miodem to doskonały wybór na zimę. Napar nie tylko rozgrzeje w chłodne dni, ale wspomoże też system odpornościowy w tym trudnym dla organizmu czasie. Jak przygotować taką herbatę rozgrzewającą? Przepis jest prosty.

Źródło: kobieta.interia.pl

Jak ugotować zupę bez mięsa i kostki rosołowej?


Pomidorowa na rosole, oka tłuszczu spoglądające z talerza barszczu, ogórkowa przyprawiona glutaminianem sodu... Kuchnia polska pełna jest zup z mięsnym bulionem czy przyrządzanych na kościach, a internet przepełniony "nowatorskimi" przepisami, które nakazują ulepszać - nawet dania wegetariańskie - kostkami rosołowymi. Jednak wiele zup może być pożywnych i smacznych pomimo tego, że nie ma w nich mięsiwa ani polepszaczy smaku. Jak ugotować zupę bez mięsa i kostki rosołowej?

Źródło: kobieta.interia.pl

​Genialny patent. Mrożona ryba będzie smakowała jak świeża


Ryby najlepiej smakują świeże, niedługo po tym, gdy zostały złowione. Nie zawsze mamy dostęp do niedawno wyjętych z wody okazów i zmuszeni jesteśmy zadowolić się mrożonymi tuszami lub filetami. Każdy koneser zdaje sobie sprawę, że ich smak po rozmrożeniu jest nieco inny. Można jednak sprawić, że ryby będą smakowały jak świeże. Wystarczy prosty patent. Jak rozmrozić rybę, by smakowała wybornie?

Tagi: Mus, MAKO
Źródło: kobieta.interia.pl

Jakie jest najlepsze mięso do rosołu?

#zrodlo

Która zupa króluje na stole podczas niedzielnego obiadu w przeciętnym polskim domu? Najprostsza w wykonaniu - rosół. Tylko, czy rzeczywiście ugotowanie dobrego mięsnego wywaru jest takie banalne? Jeśli tak, to dlaczego wiele osób zadaje sobie pytanie: jak zrobić dobry rosół? Okazuje się, że wiele zależy od doboru składników. Wiedząc, jakie jest najlepsze mięso do rosołu, ugotowanie mistrzowskiego dania jest o wiele prostsze.

Źródło: kobieta.interia.pl

Odcień żółtka w jajku ma znaczenie? Na to zwróć uwagę!


Jajka to przysmak regularnie wybierany przez Polaków. Nic dziwnego, można przyrządzić je na wiele sposobów. Jajka są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. To sycąca i niskokaloryczna przekąska. Niektórzy zastanawiają się, czy odcień żółtka w jajku, jest zależny od konkretnych czynników. Okazuje się, że tak.

Tagi: Jajka
Źródło: kobieta.interia.pl

Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa?

#zrodlo

Jednym ze stałych elementów polskich świąt i uroczystości rodzinnych jest sałatka jarzynowa. Trudno wyobrazić sobie imieninowy stół u babci bez tradycyjnego, jarzynowego akcentu. Choć w naszym menu nie brak dziś frykasów, lubimy sentymentalne powroty do kuchni sprzed lat. Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa?

Tagi: Oczy
Źródło: kobieta.interia.pl

Tak nigdy nie gotuj jajek. Co oznacza sina obwódka wokół żółtka?


Jajka gotowane na twardo to przysmak, który często gości na polskich stołach. Możemy jeść je w różnej formie. Dobrze smakują zarówno przekrojone na pół i podane z majonezem, jak i wkrojone do sałatki jarzynowej. Czasem po ugotowaniu jajka na twardo na żółtku pojawia się ciemna obwódka. Nie wygląda estetycznie i sprawia, że posiłek staje się mniej przyjemny. Dlaczego szara obwódka pojawia się wewnątrz jajka i jak jej zapobiec? Tłumaczymy.

Tagi: Zara, Jajka
Źródło: kobieta.interia.pl

Pieprzówka, czyli nalewka z pieprzu: Na co pomaga?


Nalewka na bazie pieprzu to nie trunek, którym można raczyć gości, ale specyfik, który skutecznie pomaga uporać się z problemami żołądkowymi i przeziębieniem. Pieprzówka, wódka z pieprzu, nalewka pieprzowa — tynktura ta występuje pod różnymi nazwami, jednak przepis na jej przygotowanie jest zawsze ten sam — jak zrobić nalewkę z pieprzu? Na co pomoże?

Źródło: kobieta.interia.pl

Domowe wyroby alkoholowe. Kiedy są nielegalne?


Przygotowywanie domowych wyrobów alkoholowych cieszy się dużą popularnością - zwłaszcza lubiane są wszelkie tradycyjnie robione owocowe nalewki i likiery. Sporo osób nastawia także własne wino. O czym musimy pamiętać? Czy istnieją konkretne rodzaje alkoholi, które są nielegalne?

Tagi: Mus, Alkohol, Dom
Źródło: kobieta.interia.pl

reklama
Polecamy
Domowe ciasteczka maślane


Nie ma lepszych upominków niż te, które przygotowujemy samodzielnie, a w ich wykonanie wkładamy całe serce. Właśnie takie prezenty są…

Źródło: republikakobiet.pl

Ugotuj ramen


Ramen to nic innego jak treściwy rosół, przygotowany na mięsie wieprzowym lub drobiowym. Za jego charakterystyczny smak odpowiadają precyzyjnie dobrane…

Źródło: republikakobiet.pl

Czekolada na gorąco z malinami


Jeśli dziś jest ten dzień, że mówisz sobie od rana: „Nie daję rady bez czekolady”, nie męcz się. Przyrządź kubek…

Tagi: Dzieci
Źródło: republikakobiet.pl

Dorsz w sosie maślano-cytrynowym


Zrób rybę. Bo zdrowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu. Jeśli dodasz przyprawy i śmietanę, a także pokusisz się o przyrządzenie…

Tagi: Dorsz, Doda
Źródło: republikakobiet.pl

Trufle piernikowe


Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj czekoladowe trufle z orzechami i skórką pomarańczową. Już samym aromatem poprawiają nastrój. Przepis: Robert…

Tagi: Przepis
Źródło: republikakobiet.pl

Pancake z maślanki z sosem karmelowym


Śniadanie na słodko to dobry sposób na początek pochmurnego dnia. Naleśniki z maślanki z sosem karmelowym i owocami są łatwe w przygotowaniu i tak smaczne, że nie można przestać się nimi zajadać.

Tagi: Sport
Źródło: republikakobiet.pl

Zupa ze świeżych kurek


Nie masz pomysłu na kolację? Zrób zupę z sezonowych produktów leśnych, np. z kurek. Łatwo je przyrządzić i smakują niemal wszystkim. Wystarczy kilka składników i aromatyczny posiłek gotowy.

Tagi: Zupa
Źródło: republikakobiet.pl

Sałatka z kawą


Sałatki doskonale smakują same oraz jako dodatek do dań głównych. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że możemy je podawać w…

Tagi: Doda
Źródło: republikakobiet.pl

Pyszny makaron z krewetkami


Dobranie dania odpowiedniego na letni obiad nie jest łatwe – wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na obfite i gorące posiłki. Jednocześnie powinniśmy dostarczyć organizmowi taką samą ilość kalorii, co zazwyczaj. Rozwiązanie? Produkty zbożowe, na przykład makarony czy kasze.

Tagi: Kalorie
Źródło: republikakobiet.pl

Rybna kanapka Karola Okrasy


Czy wiesz, że przeciętny Polak spożywa rocznie tylko 12 kilogramów ryb? To bardzo mało! W naszych jadłospisach wciąż dominuje mięso, a szkoda, bo ryby to kopalnia witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy. Jak je przyrządzić? Na tysiąc sposobów, choćby podawać na kanapce.

Źródło: republikakobiet.pl

reklama
Allegro PL
Kontakt z nami