Allegro PL
Gotowanie  RSS
Wbij do garnka z rosołem. Wyciągnie szumowiny jak magnes

#zrodlo

Gotowanie klarownego rosołu to sztuka, która wymaga cierpliwości i precyzji, ale efekt kulinarny jest tego wart. W niejednym domu urasta to do rangi kuchennego rytuału. Świeży, aromatyczny rosół bez szumowin to prawdziwy rarytas, który zachwyci kubki smakowe i sprawi, że będziesz chciał się delektować nim nie tylko podczas niedzielnego obiadu. Jak pozbyć się szumowin z rosołu? Wykorzystaj prosty trik.

Źródło: kobieta.interia.pl

Ma mnóstwo białka i zero tłuszczu. Jest lepszy niż jogurt naturalny i skyr

#zrodlo

Chociaż mogłoby się wydawać, że jogurt naturalny i skyr nie mają sobie równych, to od jakiegoś czasu na półkach sklepowych zadomowiło się coś, co bije te dwa produkty na głowę! Co to takiego? Mowa o kvargu, kolejnym serku z krajów skandynawskich, który jest prawdziwą rewolucją w kuchennym świecie.

Tagi: Serum, Dom
Źródło: kobieta.interia.pl

Zanurz w cieście i usmaż. Wyborną przekąskę przygotujesz tylko w maju i czerwcu

#zrodlo

Dostępność licznych produktów w sklepach sprawia, że coraz rzadziej korzystamy z dobrodziejstw natury. Jednym z nich są aromatyczne kwiaty akacji, które szybko zamienimy w chrupiącą przekąskę. Jak przygotować smażone kwiaty w cieście? Podpowiadamy.

Tagi: Kwiaty
Źródło: kobieta.interia.pl

Serowe roladki z ciasta francuskiego. W kwadrans uraczysz gości wytrawną przekąską

#zrodlo

We Francji sporą popularnością cieszą się upieczone prostokąty z ciasta francuskiego, które z wierzchu obficie posypuje się cukrem. Gotowy płat ciasta w prosty sposób zamienimy w liczne przekąski. Idealnie nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Nie tylko w Paryżu, ale także wielu polskich miastach z lubością zajadamy się kruchymi croissantami, które idealnie smakują z filiżanką aromatycznej kawy. Masz ochotę wypróbować ciasto francuskie na słono? Połącz je z tartym żółtym serem, by przygotować wyborne ślimaczki.

Źródło: kobieta.interia.pl

Przepisy Ewy Wachowicz na nietypowe zupy wiosenne z młodych warzyw

#zrodlo

Nadszedł czas, kiedy możemy cieszyć się dostępnością wielu świeżych warzyw i owoców. To doskonała okazja, by sięgnąć po lekkie i odżywcze potrawy, które nie tylko smakują wybornie, ale również dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dzisiaj skupię się na zupach z młodych warzyw - smaczne, zdrowe i niskokaloryczne!

Tagi: Zupa, Przepis
Źródło: kobieta.interia.pl

Placki z cukinii z sosem czosnkowym. Ekspresowy przepis do podjadania w ciągu dnia

#zrodlo

Cukinię uznaje się za jedno z najlepszych źródeł potasu, żelaza, magnezu oraz witaminy B, C i K. Nie dziwi więc, że tak chętnie wykorzystujemy ją w kuchni do przygotowania zup, kremów, sosów, zapiekanek, a nawet ciasta. Jak dodatkowo wykorzystać potencjał smakowitego warzywa? Weźmy na tapet przepis na idealnie chrupiące placki z cukinii.

Źródło: kobieta.interia.pl

Sezonowe polskie superfoods. Gęsta i aromatyczna zupa z młodej botwinki


Pyszniąca się kolorami zieleni i fioletu młoda botwinka, to nic innego, jak liście buraka ćwikłowego. Sezon na to pyszne warzywo rozpoczyna się w drugiej połowie kwietnia i trwa przez maj, aż do czerwca. Przy sprzyjającej pogodzie ostatnie sztuki dorwiemy na okolicznych targach nawet w lipcu oraz upalnym sierpniu. Właśnie teraz jest najlepszy moment na przygotowanie wybornej zupy z botwinki. Podpowiadamy sprawdzony przepis.

Źródło: kobieta.interia.pl

Nie bez powodu kojarzy się z bogactwem. Wyborna sałatka milionera

#zrodlo

W codziennym pośpiechu nie zawsze mamy czas i chęć przygotowywać wymyślne sałatki. Najczęściej zostawiamy je na wizyty gości lub zaplanowane wydarzenia rodzinne. Choć w większości idealnie komponują się z wędlinami czy innymi smakołykami, bez problemu mogą stanowić pełnoprawne danie. Przykładem jest sałatka milionera, która, choć brzmi, jak najdroższe danie na świecie, składa się z tanich i łatwo dostępnych składników. Jak przygotować ją w domu? Podpowiadamy.

Źródło: kobieta.interia.pl

Najzdrowsze pieczywo na śniadanie. Zajadaj i obserwuj jak waga spada


Pożywne śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. By to było jednak nie tylko smaczne, ale również zdrowe, warto nieco dokładniej przyjrzeć się zawartości swojego talerza. A szczególnie pieczywa, które na niego trafia. Jaki chleb na śniadanie? Eksperci nie mają wątpliwości. Oto najzdrowsza propozycja.

Źródło: kobieta.interia.pl

Najlepsza sałatka jaką jadłam. Idealna na grilla

#zrodlo

Sezon na grilla oficjalnie uznać możemy za otwarty. Polacy uwielbiają tę formę biesiadowania na świeżym powietrzu i coraz chętniej wrzucają na ruszt nie tylko mięsa i kiełbasy, ale także warzywa. Idealnym dopełnieniem tego menu będzie zdrowa, pyszna i sycąca sałatka z ciecierzycy, oliwek i pomidorków, która doskonale smakuje w duecie z mięsnymi potrawami. Przepis na nią jest bardzo prosty!

Źródło: kobieta.interia.pl

Szybka szarlotka Ewy Wachowicz i kruszonka, która kojarzy się domem babci


Szukasz pomysłu na coś słodkiego na weekend? Czegoś, co będzie pasowało i do przyjęcia w domu, i do swobodnego grilla z przyjaciółmi? Świetnie się składa, mamy coś takiego! Akurat trwają nagrania kolejnych odcinków programu "Ewa gotuje" i Ewa Wachowicz podzieliła się jednym z przepisów, które w telewizji zobaczymy dopiero za jakiś czas. To szybka, domowa szarlotka z kruszonką. My się skusimy, a wy?

Źródło: kobieta.interia.pl

Wodnista i niesmaczna. Popularny błąd, który rujnuje nawet najlepszą mizerię

#zrodlo

Sklepowe półki wypełnione dorodnymi ogórkami już na etapie zakupów pobudzają wyobraźnię kulinarną. Wystarczy kilka soczyście zielonych sztuk, by przygotować smakowitą mizerię. W wielu domach uważana jest za idealny dodatek do obiadu. Zanim jednak zabierzemy się za krojenie i doprawianie mizerii, sprawdźmy, jaki często powtarzany błąd może popsuć cały jej smak.

Tagi: Oczy, Doda, Dom, MAKO
Źródło: kobieta.interia.pl

3 minuty i obłędna w smaku pasta do kanapek gotowa. Zachwytom nie będzie końca

#zrodlo

Jakość wędlin i żółtego sera pozostawia wiele do życzenia, nabiał jest coraz mocniej krytykowany, a większość z nas nie wyobraża sobie jadłospisu wykluczającego pieczywo. Wielokrotnie słyszałam wypowiadane z rezygnacją pytanie: ”No to z czym ja mam jeść ten chleb?” Dziś dwie proste pasty kanapkowe, w których się rozsmakujesz z zyskiem dla zdrowia.

Tagi: Kanapki, Serum
Źródło: kobieta.interia.pl

Jak usmażyć chrupiące placki ziemniaczane? Nie tylko wybór ziemniaków ma znaczenie

#zrodlo

Placki ziemniaczane to danie na pozór proste w przygotowaniu - przede wszystkim ze względu na krótką listę składników. Jeśli jednak zależy nam, by były idealnie chrupiące i złociste, musimy się nieco wysilić. Zdradzamy sposób na idealnie wysmażone i pyszne placki ziemniaczane.

Tagi: Mus
Źródło: kobieta.interia.pl

Dlaczego szparagi są gorzkie? Dodaj do gotowania jeden produkt, goryczka zniknie


Szparagi to delikatne, smaczne i pełne witamin warzywa. Pojawiają się na stołach na przełomie wiosny i lata, wzbogacając potrawy unikalnym smakiem. Mimo tego, że cieszą się dużym wzięciem, znane są również ze swojej lekkiej goryczki, która może zniechęcić niektórych smakoszy. Dlaczego szparagi są gorzkie? Jak temu przeciwdziałać? Znajomość kilku kulinarnych sztuczek pozwoli przygotować popisowy posiłek sezonowymi warzywami w roli głównej.

Źródło: kobieta.interia.pl

Wrzuć na grilla i zajadaj. Katarzyna Bosacka radzi: to najlepsza kiełbasa


Jaka kiełbasa na grilla? Katarzyna Bosacka nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości. Ekspertka od zdrowego odżywiania wzięła pod lupę kilka najpopularniejszych przysmaków, które trafiają na ruszt zdecydowanie najczęściej. A potem wskazała ten, którym można zajadać się niemal bez obaw. „Lepszy skład, bez konserwantów” – podkreśla.

Źródło: kobieta.interia.pl

Przepis na najlepsze ciasto z rabarbarem. Robię je od lat

#zrodlo

Ciasto z rabarbarem to prawdziwy symbol rozkręcającej się wiosny i deser, któremu trudno się oprzeć. Choć w sieci nie brakuje przepisów na ten smaczny wypiek, to my znalazłyśmy dla was taki, który zawsze się udaje. Sprawdzony i wyjątkowo prosty!

Źródło: kobieta.interia.pl

Jajko w koszulce wygląda i smakuje obłędnie. Z tą techniką zrobisz je bez żadnego problemu

#zrodlo

Posiłki, które spożywamy każdego dnia, powinny być przede wszystkim zdrowe i smaczne, ale warto również zadbać o to, by pięknie prezentowały się na talerzu. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, możemy sprezentować im danie z jajkiem w roli głównej. I choć jajko zapewne brzmi banalnie, to jednak w takiej formie na pewno zrobi wrażenie. Podpowiadamy, jak przygotować jajko w koszulce.

Tagi: Oczy
Źródło: kobieta.interia.pl

Chlebek keto Ewy Wachowicz. Banalny przepis na domowe pieczywo

#zrodlo

Wiele osób, chcąc ograniczyć spożycie glutenu, stara się wyeliminować pieczywo ze swojego jadłospisu. Inni szukają zamienników. Jeśli należycie do tej drugiej grupy, Ewa Wachowicz poleca przepis na chlebek "keto".

Źródło: kobieta.interia.pl

Gofry będą puszyste jak chmurka. Wystarczy jedna zmiana w przepisie


Gofry są uniwersalnym daniem, które pasuje do różnych okazji. Mogą być podawane podczas rodzinnych śniadań, imprez w gronie znajomych czy pikników. Ich uniwersalność sprawia, że przepis na gofry powinien znaleźć się w książce kucharskiej każdego amatora gotowania. Warto eksperymentować z różnymi składnikami i dodatkami, aby odkryć swoją ulubioną wersję tego przysmaku. Tym razem do receptury proponujemy dodać nietypowy produkt. Gofry będą jak z budki na kurortowych deptakach, a nawet jeszcze lepsze.

Źródło: kobieta.interia.pl

reklama
Polecamy
reklama
Kontakt z nami