Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Polacy wciąż nie wiedzą
Choć obowiązek segregowania śmieci w Polsce wszedł w życie już dość dawno, to wciąż nie brakuje osób, którym właściwa segregacja przysparza wiele problemów. Przykładem są np. opakowania po jajkach. Okazuje się, że większość osób pozbywa się ich w nieodpowiedni sposób. W jakim pojemniku powinny się znaleźć?
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Polacy wciąż nie wiedzą
Choć obowiązek segregowania śmieci w Polsce wszedł w życie już dość dawno, to wciąż nie brakuje osób, którym właściwa segregacja przysparza wiele problemów. Przykładem są np. opakowania po jajkach. Okazuje się, że większość osób pozbywa się ich w nieodpowiedni sposób. W jakim pojemniku powinny się znaleźć?
Choć obowiązek segregowania śmieci w Polsce wszedł w życie już dość dawno, to wciąż nie brakuje osób, którym właściwa segregacja przysparza wiele problemów. Przykładem są np. opakowania po jajkach. Okazuje się, że większość osób pozbywa się ich w nieodpowiedni sposób. W jakim pojemniku powinny się znaleźć?
Sałatka wiosenna z cykorią
Czas przygotowania: 25 minut Ilość osób: 4 Składniki: 1 cykoria 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Naturalnie smaczne Knorr 3 garści mieszanej sałaty (radicchio, lodowej i rukoli) 1 pęczek rzodkiewki pół świeżego ogórka 1 garść kiełków słonecznika 6 jajek przepiórczych 1 pęczek szczypioru od dymki 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: Zrób sos […]
Czas przygotowania: 25 minut Ilość osób: 4 Składniki: 1 cykoria 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Naturalnie smaczne Knorr 3 garści mieszanej sałaty (radicchio, lodowej i rukoli) 1 pęczek rzodkiewki pół świeżego ogórka 1 garść kiełków słonecznika 6 jajek przepiórczych 1 pęczek szczypioru od dymki 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: Zrób sos […]
Polacy je uwielbiają, ale często mylą z zupełnie innymi. Jaka jest różnica między ziemniakiem młodym i wczesnym?
Młode ziemniaki w mundurkach, sadzone jajko, szklanka maślanki, posiekany koperek i świeże masło – tak wygląda szczęście. Rzecz jasna, mowa o potrawie, która pomimo swojej prostoty, jest uwielbiana przez miliony Polaków. Podpowiadamy, kiedy zaczyna się sezon na młode ziemniaki i dlaczego tak często mylone są one z tzw. ziemniakami wczesnymi.
Polacy je uwielbiają, ale często mylą z zupełnie innymi. Jaka jest różnica między ziemniakiem młodym i wczesnym?
Młode ziemniaki w mundurkach, sadzone jajko, szklanka maślanki, posiekany koperek i świeże masło – tak wygląda szczęście. Rzecz jasna, mowa o potrawie, która pomimo swojej prostoty, jest uwielbiana przez miliony Polaków. Podpowiadamy, kiedy zaczyna się sezon na młode ziemniaki i dlaczego tak często mylone są one z tzw. ziemniakami wczesnymi.
Młode ziemniaki w mundurkach, sadzone jajko, szklanka maślanki, posiekany koperek i świeże masło – tak wygląda szczęście. Rzecz jasna, mowa o potrawie, która pomimo swojej prostoty, jest uwielbiana przez miliony Polaków. Podpowiadamy, kiedy zaczyna się sezon na młode ziemniaki i dlaczego tak często mylone są one z tzw. ziemniakami wczesnymi.
Grillowane szparagi z cheddarem
Występują w trzech kolorach: białym, fioletowym i zielonym, z których każdy charakteryzuje inny smak. Za ich jedyną „wadę” uznać można krótki czas, w którym dostępne są na straganach – sezon na szparagi trwa bowiem tylko kilka tygodni – począwszy od maja, do końca czerwca. Najchętniej jadamy je w towarzystwie jajka sadzonego lub po benedyktyńsku. Jednak […]
16.04.2024 0:01
Występują w trzech kolorach: białym, fioletowym i zielonym, z których każdy charakteryzuje inny smak. Za ich jedyną „wadę” uznać można krótki czas, w którym dostępne są na straganach – sezon na szparagi trwa bowiem tylko kilka tygodni – począwszy od maja, do końca czerwca. Najchętniej jadamy je w towarzystwie jajka sadzonego lub po benedyktyńsku. Jednak […]
Nie tylko ogórek i śmietana. Z tym dodatkiem mizeria smakuje lepiej niż zwykle
Najchętniej przygotowywanym dodatkiem warzywnym do obiadu wiosną i latem jest mizeria. Świetnie komponuje się ze smażonym na maśle schabowym, niewielkimi mielonymi, a nawet jajkami sadzonymi. Nie bez powodu od lat króluje w czołówce najchętniej zjadanych polskich surówek. Po czasie tradycyjny przepis może wydać się nieco nudny. Odrobinę szaleństwa, a przy tym masę smaku, doda mu charakterystyczne warzywo, blisko spokrewnione z czosnkiem i cebulą.
Najchętniej przygotowywanym dodatkiem warzywnym do obiadu wiosną i latem jest mizeria. Świetnie komponuje się ze smażonym na maśle schabowym, niewielkimi mielonymi, a nawet jajkami sadzonymi. Nie bez powodu od lat króluje w czołówce najchętniej zjadanych polskich surówek. Po czasie tradycyjny przepis może wydać się nieco nudny. Odrobinę szaleństwa, a przy tym masę smaku, doda mu charakterystyczne warzywo, blisko spokrewnione z czosnkiem i cebulą.
Zupa szczawiowa z chrupiącymi grzankami – pyszny przepis!
Aby wydobyć z liści szczawiu najcenniejsze wartości odżywcze, najlepiej podawać go z nabiałem – śmietaną, masłem lub jajkami. Idealna propozycją będzie sycąca zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami z pełnoziarnistego lub pszenno-żytniego chleba. Przygotowana na delikatnym bulionie warzywnym z dodatkiem marchewki z pewnością przypadnie do gustu amatorom wiosennych obiadów na tarasie lub balkonie. Składniki: • […]
14.04.2024 0:01
Aby wydobyć z liści szczawiu najcenniejsze wartości odżywcze, najlepiej podawać go z nabiałem – śmietaną, masłem lub jajkami. Idealna propozycją będzie sycąca zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami z pełnoziarnistego lub pszenno-żytniego chleba. Przygotowana na delikatnym bulionie warzywnym z dodatkiem marchewki z pewnością przypadnie do gustu amatorom wiosennych obiadów na tarasie lub balkonie. Składniki: • […]
Jajka w sosie musztardowym to kulinarny hit. Przysmak dla całej rodziny
Jajka w sosie musztardowym to niezapomniana potrawa z PRL- u, którą podawano nie tylko w domach, ale też m.in. na szkolnych i pracowniczych stołówkach czy koloniach. Dziś "musztardowe jajka" zaliczają swój triumfalny powrót i cieszą się coraz większą popularnością. Jak je przygotować?
Jajka w sosie musztardowym to niezapomniana potrawa z PRL- u, którą podawano nie tylko w domach, ale też m.in. na szkolnych i pracowniczych stołówkach czy koloniach. Dziś "musztardowe jajka" zaliczają swój triumfalny powrót i cieszą się coraz większą popularnością. Jak je przygotować?