Tak zmniejszysz kaloryczność makaronu i ryżu o połowę. Banalny trik
13.03.2025 22:27
Dieta odchudzająca czy cukrzyca typu 2. zmuszają nas często do ograniczenia lub rezygnacji ze spożywania makaronu i ryżu. Oba produkty charakteryzują się nie tylko wysokim indeksem glikemicznym, ale też sporą kalorycznością. W prosty sposób można to jednak zmienić i wciąż cieszyć się ulubionymi posiłkami. Banalny trik sprawi też, że makaron i ryż będą idealną pożywką dla dobrych bakterii w jelitach.
Zdrowszy i nie tuczy jak biały. Czerwony ryż to dietetyczny hit
13.03.2025 13:58
Ryż czerwony uchodzi za zdecydowanie zdrowszy i wartościowszy od białego, spożywać go mogą nawet osoby walczące z nadwagą czy cukrzycą. To nie tylko kopalnia witamin i cenne źródło błonnika - badania wykazały, że czerwony ryż potrafi zapobiegać licznym chorobom cywilizacyjnym. Co warto o nim wiedzieć?
Picie kawy może chronić przed cukrzycą? Zaskakujące wyniki badań
03.03.2025 19:06
Nowe badanie naukowców opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" przynoszą dobre wieści dla miłośników kawy. Okazuje się, że regularne picie tego napoju może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Jednak niektóre popularne dodatki osłabiają ten efekt. Jaką kawę pić, by czerpać z niej jak najwięcej prozdrowotnych korzyści?
Niegdyś remedium na szkorbut, dziś ceniony antyoksydant. Jedz 2 łyżeczki
28.02.2025 6:55
Niepozornie wyglądające czerwone kuleczki kryją w sobie moc składników odżywczych i związek, który nie występuje niemal w żadnej inne roślinie, a który zwalcza uszkodzenia powstałe przez wolne rodniki. Jeśli chcesz zadbać o swoje jelita, obniżyć cholesterol, a nawet wspomóc organizm w walce z cukrzycą, koniecznie wprowadź suszoną postać tych owoców do swojej diety.
Jedz na śniadanie. Znacznie zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci
12.02.2025 7:00
Nie od dziś wiadomo, że zdrowa zbilansowana dieta to najlepszy sposób, by uchronić się przed otyłością i innymi chorobami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca, insulinooporność czy nadciśnienie tętnicze. W ostatnim czasie naukowcy "odkryli", jakie śniadanie spożywane regularnie znacznie zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci spowodowanej schorzeniami układu krążenia. Sprawdź, co jeść o poranku, by dłużej cieszyć się zdrowiem.
Osiem błędów podczas gotowania. Polacy wciąż je popełniają i niszczą zdrowie
30.01.2025 15:00
Samodzielne przyrządzanie posiłków w domu jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem. Eksperci podkreślają, że jedząc jak najmniej przetworzoną żywność, zmniejszamy ryzyko powstawania stanów zapalnych w organizmie, cukrzycy i otyłości. Czasem jednak nie zdajemy sobie sprawy, że pozornie zdrowy posiłek może nam bardzo zaszkodzić. Poznaj najczęstsze błędy w gotowaniu.
