Wiadomości z tagiem Gulasz  RSS
Zapomniane danie jednogarnkowe czasów PRL-u. Sycące i wyborne

02.11.2023 5:00


Dawne, często zapomniane potrawy obiadowe będące hitem w czasach PRL-u zostają coraz chętniej odtwarzane przez Polaków. Jedna, szczególnie smaczna, jednogarnkowa, która nasyci mnóstwo osób to bogracz - aromatyczny gulasz. Wystarczy wrzucić do dużego garnka kilka składników, a wyśmienity obiad dla całej rodziny jak i gości gotowy. Podpowiadamy jak zrobić tę potrawę krok po kroku.

Źródło: kobieta.interia.pl

Gulasz z dynią – idealne danie na jesienne wieczory

14.10.2023 0:01


Gulasz z dynią? A to nie wbrew przepisom? Nie! Chociaż to tradycyjne węgierskie danie w oryginale dobrze radzi sobie bez dyni, to dodanie tego pomarańczowego warzywa jest w stanie zupełnie odmienić tę potrawę. Jesień to idealny czas na dyniowe eksperymenty, także szkoda byłoby zmarnować taką okazję i nie pokusić się na skosztowanie pożywnej, mięsistej potrawki […]

Źródło: obcasy.pl

Przepis na warzywno-mięsny gulasz z makaronem

02.10.2023 0:01


Warzywno-mięsny gulasz w połączeniu z makaronem o kształcie ozdobnego kolanka jest smacznym i estetycznie wyglądającym pomysłem na obiad w gronie najbliższych. Przygotowując go, możesz być pewna, że posmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. Do spróbowania zachęci je również nietypowy kształt makaroników. Warzywno-mięsny gulasz z makaronem Składniki:  250 gramów Międzybrodzkiego Makaronu pierożek  500 gramów łopatki […]

Źródło: obcasy.pl

Ziemniaki w wydaniu luksusowym – placki po zbójnicku z gulaszem

28.09.2023 19:06


Doskonałe połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z parującym gulaszem na bazie mięsa i warzyw, to apetyczna propozycja na nadchodzącą jesień. Danie nie tylko pobudza kubki smakowe, ale dodatkowo rozgrzewa żołądek i syci na długo. Jak przygotować wyborne placki po zbójnicku w domowej kuchni? Sprawdź teraz.

Źródło: kobieta.interia.pl

Kulinarny hit prosto z Węgier: Parująca i pikantna kapusta po szeklersku

26.09.2023 20:23


Szekelykaposta, czyli gulasz szegedyński to potrawa wywodząca się od ludu Szeklerów, którzy zamieszkiwali Siedmiogród od niepamiętnych czasów. Na pierwszy rzut oka danie można porównać nieco do tradycyjnego polskiego bigosu. Sposób przyprawiania, rodzaj użytego mięsa oraz przypraw sprawiają jednak, że nie da się obu dań pomylić ze sobą. Podpowiadamy, jak przygotować w domu kapustę po szeklersku.

Źródło: kobieta.interia.pl

O niebo lepsze od tradycyjnych. Rozkochasz nimi żołądki domowników

25.09.2023 14:58


Kopytka to zawsze dobra opcja, kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Kluseczki, które rozpływają się w ustach, bronią się same, ale świetnie komponują się w towarzystwie sosów i gulaszów. Z racji tego, że teraz w sklepach i targowiskach królują dynie, to żal z nich nie skorzystać. Dyniowe kopytka mogą tchnąć nowe życie w obiad, a domownicy na pewno docenią starania, nie mówiąc już o żołądkach. Jak zrobić kopytka dyniowe? Przekonajmy się.

Tagi: Usta, Dom, Gulasz
Źródło: kobieta.interia.pl

reklama
Allegro PL
Kontakt z nami